Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Planurile de urgenţă ale CE iau în calcul o posibilă raţionalizare în cazul întreruperii furnizării de gaze ruseşti

1
28 May 2022 04:08:54
Autor: Afrodita Cicovschi

Europa elaborează planuri de urgenţă ce pot fi aplicate în cazul unei opriri complete a importurilor de gaze ruseşti, a declarat comisarul UE pentru energie, avertizând că orice ţară riscă să fie blocată de Moscova, potrivit Financial Times.

Comisarul european pentru energie Kadri Simson a spus că UE se străduieşte să stocheze cât mai mult gaz posibil şi ar putea înlocui majoritatea livrărilor Rusiei în acest an, dar ar trebui să facă mai mult dacă ar exista vreo „întrerupere totală” a aprovizionării, scrie FT
 
Planurile întocmite de Comisia Europeană ar include măsuri de raţionalizare a aprovizionării cu gaze către industrie, potrivit unor persoane familiarizate cu propunerile, scutind în acelaşi timp gospodăriile.
 
Furnizorul de gaz de stat rus Gazprom a tăiat deja livrările de gaz către Polonia, Bulgaria şi Finlanda pentru că au refuzat să respecte un decret al Kremlinului de a-şi plăti facturile în ruble în loc de euro sau dolari.
 
„Ne confruntăm cu o situaţie în care orice stat membru ar putea fi următorul (căruia i se poate sista livrarea de gaze ruseşti - n. red)”, a spus Simson într-un interviu. „Anul acesta, dacă va exista o întrerupere totală, pregătim planuri de urgenţă”, a spus ea.
   
Citeşte şi:

Ruble pentru gaz: Ţările care au plătit până acum şi cele care au refuzat. Cât de dependente sunt unele state
 
Kadri Simson, comisarul UE pentru energie, a declarat că ar fi „realizabil” ca blocul să înlocuiască două treimi din gazul rusesc în acest an.
 
Industria reprezintă 27% din consumul de gaz din UE, cu cei mai mari consumatori de produse chimice, ceramică, alimente şi sticlă. Comisia a declarat că va proteja lanţurile cheie de aprovizionare pentru produse alimentare, de securitate şi de sănătate şi siguranţă.
 
Simson a insistat că ar fi „realizabil” să înlocuiască două treimi din gazul rusesc în acest an, aşa cum comisia a promis anterior că va face, exprimându-şi optimismul cu privire la eforturile de a asigura aprovizionare alternative.
 
UE a primit livrări record de gaz natural lichefiat anul acesta, permiţându-i să înceapă să umple rezervoarele subterane. Acestea erau pline cu 44% la 25 mai, comparativ cu 36% anul trecut.
 
Simson a spus că ţările UE îşi măresc rapid capacitatea de a gestiona GNL, care ajunge cu un tanc şi apoi este transformat înapoi în gaz şi trimis prin conducte.
 
Companiile de energie din mai multe state mari consumatoare de gaze, precum Italia şi Germania, au declarat că vor respecta decretul rus, care a fost modificat astfel încât banca centrală sancţionată a Rusiei să nu fie direct implicată în transformarea plăţilor efectuate în euro sau dolari în ruble.
 
Simson a avertizat că fiecare contract este diferit şi că statele membre trebuie să se asigure că sancţiunile sunt aplicate.
 
Comisia a dezvăluit săptămâna trecută un plan de 210 de miliarde de euro pentru a îndepărta Europa de energia rusă până în 2027, inclusiv obiective de reducere a consumului de energie şi investiţii în surse regenerabile.
 
Eliminarea gazului rusesc este o sarcină dificilă pentru UE, care înainte de războiul cu Ucraina a primit 40% din aprovizionarea cu gaze din Rusia. Aceasta a scăzut acum la aproximativ 26%, a spus comisia.
 
Simson a spus că Europa urmăreşte să o reducă la 13% până la sfârşitul anului.
 
Până atunci, statele membre vor fi deschis sau extins terminale GNL fixe sau plutitoare pentru a gestiona 19 miliarde de metri cubi anual. Rusia a furnizat anul trecut 155 de miliarde de metri cubi de gaz.
 
Comisarul estonian a spus că Bruxelles se aşteaptă la mai multe gaze din SUA şi Norvegia şi vorbeşte cu noi furnizori.
 
„Colaborăm cu Egiptul şi Israelul şi sperăm că înainte de vară vom avea acorduri bilaterale cu ei. Planificăm să ne reînnoim dialogul energetic cu Algeria”, a spus ea.
 
Ungaria blochează o propunere de embargo asupra petrolului rusesc, care anul trecut a reprezentat 25% din consumul UE. Dar Simson a spus că există semne ale unui boicot din sectorul privat, care a redus încărcăturile din Rusia.
 
„Toţi aceşti paşi sunt necesari şi oferă deja ceea ce speram”, a spus ea.
 
Ea a acceptat că ţările central-europene fără ieşire la mare, cum ar fi Ungaria, care se bazează pe ţiţeiul rusesc, se confruntă cu „provocări mai mari” şi a insistat că UE trebuie să-şi menţină unitatea în ceea ce priveşte sancţiunile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

indianul joe
29.05.2022, 08:21:05

Exista semne, urmeaza, propune...doar gargara. Si prosteala asta cu cumparatul in ruble...Ori nu mai cumparam, ori cumparam si le dam ruble rusilor, ca asta vor...E o prosteala pentru presa ??? Pt opinia publica ??? Rusul are o rubla mai puternica ! Rusul exporta mai putin, dar castiga mai mult, pt ca s-a dublat pretul !!! Acestea sunt relitati de necontestat... Iar sanctiunile au afectat Uniunea !!!!!!!!!!!! Degeaba tiparim bancnote la BCU, ca traim mai prost.... Eu credeam ca noi avem si oameni destepti la conducerea Uniuniii.

-10 (12 voturi)
Modifică Setările