Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Polonia va menţine în funcţiune mina de cărbune Turow, în pofida unei amenzi de 500.000 de euro pe zi din partea UE

15
21 Sep 2021 08:38:16
Autor: News.ro
Amenda ar putea presa Varşovia să caute o soluţie cu Praga în discuţiile bilaterale care au început în iulie. FOTO Shutterstock
Amenda ar putea presa Varşovia să caute o soluţie cu Praga în discuţiile bilaterale care au început în iulie. FOTO Shutterstock

Polonia s-a angajat luni să menţină în funcţiune mina de cărbune Turow, în pofida unei amenzi de 500.000 de euro pe zi din partea Uniunii Europene, pentru nerespectarea unei decizii judecătoreşti anterioare de a opri activitatea acesteia, transmite Reuters.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg a impus amenda luni, la solicitatea Cehiei, care se află în conflict cu Polonia din cauza minei de suprafaţă Turow, aflată lângă graniţa dintre cele două ţări.

Guvernul Cehiei afirmă că mina îi afectează comunităţile.

Mina, care produce lignit, este exploatată de peste un secol, dar s-a extins recent către graniţa cu Cehia.

Amenda ar putea presa Varşovia să caute o soluţie cu Praga în discuţiile bilaterale care au început în iulie, legate de îmbunătăţiri tehnice şi măsuri de limitare a daunelor aduse nivelului apei, a zgomotului şi a poluării atmosferice.

Guvernul polonez a afirmat că amenda impusă luni de instanţa europeană subminează discuţiile respective şi a subliniat că mina Turow, care este o sursă majoră de locuri de muncă li de electricitate pentru regiune, îşi va continua activitatea.

„Amenda menţionată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene este disproporţionată  cu situaţia şi nu este justificată de fapte. Subminează procesul actual de a ajunge la un acord amiabil”, a afirmat guvernul polonez într-un comunicat.

Hotărărea judecătoreascp survine pe fondul altor dispunte între Varşovia şi UE, legate în mare parte de respectarea statului de drept.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Ludwig
21.09.2021, 09:14:12

Nu prea cred ca le convine...500 mii europ pe zi?!

+11 (11 voturi)
Decebal Burebista
21.09.2021, 09:58:48

Tu crezi că ăia vor plăti??e frumos să visezi, aşai??

-10 (10 voturi)
Melos Negros6
21.09.2021, 10:09:11

Bașca UE va renunța la amendă...

Titus Livius Titus Livius
21.09.2021, 10:05:06

Bravo Polonia. Interesul unei tari si cel dictat de ideologia extremista si distrugatoare nu sunt intodeauna complemetare..... ca atare uneori interesul national primeaza si iata Polonia face ce trebuie facut!!

-7 (13 voturi)
Victor Nagy
21.09.2021, 10:10:11

............ Amenda de 500 000 E / zi ! Absurd ! Pana in primavara se aduna vreo 10 miliarde de E . Nu o sa-i plateasca niciodata . Si uite asa , UE ... lovind in Polonia , lovesc de fapt in SUA ... si imping Polonia in bratele rusilor , sau nemtilor . ... ca prea era varf de lance a Americanilor . Sa aiba vreo legatura decizia CJUE cu submarinele pierdute de francezi ? Cred ca decizia respectiva se circumscrie politicii ... Americani go home . Am mai spus , Polonia are de ales ce face , fiind situata geografic intre Rusia si UE ... se face zid , punct de vama , cenzura al intereselor americane sau se face punte de lagatura intre Rusia si UE (Germania)

-10 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările