Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Polonia reduce TVA la căldura livrată în sistem centralizat, în încercarea de a tempera inflaţia

2
30 Nov 2021 21:06:06
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Polonia va reduce Taxa pe valoarea adaugată (TVA) aplicată căldurii livrate în sistem centralizat în cadrul măsurilor destinate diminuării impactului inflaţiei, a declarat marţi premierul Mateusz Morawiecki.

Anunţul a fost făcut după publicare unor date statistice care arată că inflaţia a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, transmit Reuters şi Agerpres.
 
Şomajul redus şi cererea solidă a consumatorilor din Europa Centrală şi de Est s-au combinat cu o serie de factori globali precum creşterea preţurilor la carburanţi şi perturbările lanţurilor de aprovizionare pentru a alimenta inflaţia. Această situaţie creează o problemă pentru Guvernul de la Varşovia care se laudă cu faptul că a majorat puterea de cumpărare a cetăţenilor obişnuiţi prin ajutoare sociale generoase şi creşterea salariului minim.
 
"Reducem TVA la încălzirea în sistem centralizat de la 23% până la 8%" a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferinţă de presă, adăugând că reducerea va intra în vigoare în primele trei luni din 2022.
 
Această măsură se adaugă unui pachet anunţat săptămâna trecută, pachet ce include reducerea taxelor la benzină, gaze naturale şi electricitate şi distribuirea de bani către gospodări, în cadrul unui program în valoare de până la 10 miliarde de zloţi (2,54 miliarde de dolari).
 
Premierul polonez a precizat că şi alte măsuri ar putea fi adoptate dacă inflaţia va rămâne la un nivel ridicat. Morawiecki susţine că, potrivit analiştilor, măsurile anunţate până acum de guvernul de la Varşovia ar putea diminua inflaţia cu 1,0-1,5 puncte procentuale.
 
Potrivit unei estimări preliminare publicată marţi de oficiul de statistică din Polonia, indicele preţurilor de consuma înregistrat o creştere de 7,7% în luna noiembrie, peste estimările analiştilor şi de asemenea un nivel cu care Polonia nu s-a mai confruntat după 2000.
 
Guvernele din Europa şi din întreaga lume se confruntă cu presiuni similare din partea inflaţiei, ca urmare a creşterii preţurilor globale la energie şi a perturbărilor apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare din cauza pandemiei de coronavirus şi a carantinelor impuse pentru a opri răspândirea virusului. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

laur laur
30.11.2021, 21:20:43

In timp ce polonezii iau masuri concrete pentru diminuarea efectului cresterii pretului la energie termica, ministru habarnamist (psd) al finantelor ii raspunde solicitarii subventiei pentru caldura facuta de catre ND :Un primar gospodar putea să mute, prin hotărârea Consiliului General, pe baza rectificărilor bugetare interne şi locale trebuia să rezolve problemele. Din nou Multumim Iohannis !

+7 (9 voturi)
Don Joe
1.12.2021, 02:03:30

Ar fi cazul să repunem şi noi în drepturi şi în priorităţi sistemele de încălzire centralizate, structural mai eficiente, şi să-i lăsăm pe centraliştii-proprii să plătească proporţional cu ineficienţa soluţiei alese pe barba lor. Că tot şi-au dorit să fie speciali.

Modifică Setările