Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Premieră: China nu mai vorbeşte de creştere economică, pentru prima dată din 1990

3
22 May 2020 08:35:10
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto EPA
Foto EPA

China nu îşi va stabili un obiectiv de creştere în acest an, a anunţat vineri premierul Li Keqiang, o decizie fără precedent pentru gigantul asiatic, încă slăbit de pandemia noului coronavirus, informează AFP şi Reuters.

Este pentru prima oară când autorităţile chineze nu stabilesc o ţintă a Produsului Intern Brut de când s-a început publicarea acestor obiective, în 1990.
 
"Ţara noastră se va confrunta cu anumiţi factori dificil de prevăzut" din cauza pandemiei COVID-19 şi a conjuncturii mondiale, a declarat premierul Li Keqiang într-un discurs-fluviu cu care a deschis sesiunea anuală a parlamentului, Congresul Naţional al Poporului.
 
China a reuşit în mare parte să ţină sub control răspândirea epidemiei noului coronavirus pe teritoriul său, iar restricţiile de circulaţie sunt ridicate treptat. Consecinţele asupra economiei vor fi însă de durată.
 
China va lăsa anul acesta ţinta deficitului la 3.6% din PIB (faţă de 2.8% anul trecut), o frână în politica sa de reducere a datoriei, pentru a putea sprijini economia aflată în suferinţă. Deficitul ţării va creşte astfel cu 1.000 de miliarde de yuani (128 de miliarde de euro) comparativ cu anul trecut, a precizat premierul chinez.
 
China nu a mai înregistrat un excedent bugetar din 2007, aminteşte AFP.
 
Li Keqiang a anunţat, de asemenea, un împrumut de stat în valoare de 1.000 de miliarde de yuani.
 
"Este vorba de o măsură excepţională limitată la o perioadă excepţională", a spus Li Keqiang, adăugând că banii va fi "transferaţi integral" către administraţiile locale pentru a sprijini ocuparea forţei de muncă.
 
Beijing intenţionează, de asemenea, să îşi reechilibreze economia îndreptându-se spre consumul intern, într-un moment în care pandemia îi paralizează pe principalii săi parteneri comerciali, Uniunea Europeană şi Statele Unite, afectând exporturile, un sector-cheie pentru gigantul asiatic.
 
Banca Nomura, cu o estimare foarte pesimistă, se aşteaptă la pierderea a 18 milioane de locuri de muncă în sectorul exporturilor, aproape o treime din forţa de muncă dintr-un sector esenţial pentru economia Chinei.
 
În aprilie, rata şomajului, supravegheată cu atenţie de autorităţi, s-a situat la 6%, aproape de recordul absolut de 6.2% înregistrat în luna februarie.
 
Cu toate acestea, această cifră reflectă doar situaţia din zonele urbane şi exclude milioanele de lucrători migranţi, afectaţi de epidemie.
 
O explozie a şomajului ar putea să dea o lovitură grea consumului, pe care Beijingul mizează pentru a-şi relansa economia.
 
Principalul organism consultativ din China, care include lideri politici şi oameni de afaceri, şi-a început joi sesiunea anuală. Conferinţa Consultativă Politică Populară Chineză este programată să dureze până miercuri şi se suprapune cu Congresul Naţional al Poporului. Cele două adunări, cunoscute şi ca "cele două sesiuni", reprezintă cel mai important eveniment politic al anului în China. Programate iniţial să înceapă la 5 martie, ele au fost amânate din cauza epidemiei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Adrian Foangǎ
22.05.2020, 08:54:33

O s-o dea din pix si astia, sa scoata o farama de crestere economica, dar realitatea e ca vor pierde mult dupa coronavirus.

+1 (1 vot)
gigione delaDJ
22.05.2020, 09:12:26

Comentariu considerat abuziv.

Victor Nagy
22.05.2020, 09:23:37

„ Premieră: China nu mai vorbeşte de creştere economică, pentru prima dată din 1990 ” O crestere economică de 1% sau de - 1% pentru China , comparativ cu alții , foarte mulți care vor avea scăderi de 10-15 % , însemnă o creștere comparativă de 9 - 16% .

-3 (3 voturi)
Modifică Setările