Premieră: Gazprom a modificat formula prin care stabileşte preţul gazelor naturale. Nu mai leagă tariful de petrol, după colapsul cotaţiilor acestuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul gazelor creşte pe bursele de mărfuri în timpul iernii, în vreme ce preţul petrolului a scăzut cu 70% în ultimii doi ani
Preţul gazelor creşte pe bursele de mărfuri în timpul iernii, în vreme ce preţul petrolului a scăzut cu 70% în ultimii doi ani

Gigantul rus Gazprom, cea mai mare companie din domeniul gazelor naturale din întreaga lume, a schimbat formula prin care stabileşte preţul gazelor naturale în contractele pe termen lung. Astfel, Gazprom nu mai leagă preţul de preţul petrolului, ci de preţul gazelor de pe bursele de profil.

Gazprom a dus în ultimii ani o luptă surdă cu marile grupuri energetice din Europa în privinţa modului de stabilire a preţurilor şi a clauzelor contractuale. Gazprom lega preţul gazelor de cotaţiile petrolului, cu o diferenţă de 6-9 luni, şi forţa companiile să plătească toate cantităţile prevăzute în contracte, chiar dacă nu le consumau efectiv, aşa-numitele clauze „take or pay“.

În vara lui 2008, preţul petrolului ajunsese la 147 de dolari pe baril, însă din toamna aceluiaşi an a survenit criza economică mondială. Chiar dacă preţul petrolului a scăzut ulterior la 36 de dolari pe baril, pe măsură ce băncile centrale şi guvernele din întreaga lume au pompat bani în economia mondială preţul ţiţeiului a crescut din nou.

În schimb, în economia reală consumul de gaze a scăzut simţitor, iar companiile şi-au eficientizat activitatea. 

Astfel, partenerii europeni ai Gazprom s-au văzut între ciocan şi nicovală: în timp ce Gazprom le cerea preţuri mari pe cantităţi mari, proprii lor clienţi industriali ofereau preţuri mici şi comandau cantităţi mici, totul în funcţie de cerere şi ofertă.

Ulterior, grupuri precum E.ON, RWE (ambele din Germania), ENGIE (Franţa) sau Edison (Italia) au dat în judecată Gazprom la tribunalul de arbitraj de la Stockholm, obţinând ulterior reduceri de preţ. Gazprom compensa financiar pe urmă partenerii săi.

Între timp, s-au schimbat şi contractele. Potrivit ziarului rus Kommersant, citat de Sputnik, în loc să plătească bani, Gazprom va primi 800 de milioane de euro în plăţi retroactive de la unul dintre partenerii săi în cadrul gazoductului Nord Stream 2.

Astfel, grupul german E.ON va plăti către Gazprom deoarece în perioada 2012-2015 contractul a fost bazat pe preţurile spot ale gazelor.

Între timp, preţul petrolului a scăzut de la 115 dolari pe baril în 2014 la niveluri de circa 40 de dolari în 2016, însă periodic preţul gazelor creşte pe bursele de mărfuri, în special în perioadele de ger sau atunci când tranzitul se realizează cu dificultate prin Ucraina sau Belarus, state cu care Rusia are deseori divergenţe din punct de vedere energetic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite