Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Preţul gazelor naturale a depăşit 100 de euro/MWh pe piaţa europeană

3
30 Nov 2021 18:49:24
Autor: Afrodita Cicovschi

Preţul de referinţă în Europa la gaze naturale a trecut marţi peste pragul de 100 de euro pentru un Megawatt-oră, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Creşterea preţului precedă o serie de licitaţii pentru rezervarea de capacităţi de transport prin conducte care vor fi un test al disponibilităţii Rusiei de a reduce presiunile pe partea de aprovizionare cu energie, transmite Bloomberg.
 
Creşterile de marţi au continuat o tendinţă care a început luni astfel că la bursa ICE Endex din Amsterdam, preţurile de referinţă la gaze naturale au ajuns până a 101 euro pentru un Megawatt-oră.
 
Analiştii apreciază că licitaţiile pentru ziua următoare vizând rezervarea de capacitate în conductele din Ucraina precum şi la staţia de comprimare de la Mallnow, Germania, vor oferi un semnal puternic cu privire la cât de serioasă este Rusia când vine vorba de majorarea livrărilor spre Vest. Chiar dacă grupul rus Gazprom a anunţat că intenţionează să continue să îşi umple depozitele subterane din Europa până la finele lunii decembrie, până acum nu a profitat de licitaţiile pe termen scurt pentru a livra mai multe gaze.
 
"Licitaţiile de marţi pentru livrările din 1 decembrie vor fixa tonul pentru întreaga lună. Desigur că aceste licitaţii de capacitate vor fi urmărite cu atenţie de către piaţă pentru semnale cu privire la livrările din Rusia" spune Tom Marzec-Manser, analist pentru piaţa europeană de gaze la ICIS.
 
Datele furnizate de Gas Infrastructure Europe arată că depozitele de gaze din Europa se golesc rapid în condiţiile în care gradul de umplere s-a diminuat cu peste 10% de la începutul lunii. În prezent aceste depozite sunt pline în proporţie de 70%, cu mult sub media de 85% pentru acest moment al anului.
 
Separat, pe piaţa din Germania preţul la energie electrică cu livrare în luna decembrie a urcat cu 20% până la 241 de euro pentru un Megawatt-oră în timp ce echivalentul francez a urcat cu 21% până la un nivel record de 384 de euro pentru un Megawatt-oră pe bursa European Energy Exchange AG.
 
Creşterea cu două cifre a preţurilor la energie a stimulat inflaţia şi şi-a făcut simţită efectele în industria energetică din întreaga lume, în condiţiile în care mai multe companii de utilităţi din Marea Britanie şi până în Singapore au dat faliment iar unele din cele mai mari companii energetice europene au limitat operaţiunile de trading pe fondul volatilităţii crescute.
 
În schimb, exportatorii de gaze au anunţat profituri record. De exemplu, grupul rus Gazprom a raportat luni cele mai mari rezultate trimestriale înregistrate vreodată. În plus, Gazprom se aşteaptă ca cererile venite din partea clienţilor săi să rămână la un nivel ridicat şi în primul trimestru din 2022, având în vedere gradul redus de umplere a depozitelor de pe continent. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

BYBY BYBYKU
30.11.2021, 21:17:57

si toate astea pentru ca nemtii povatuiti de...nu vor sa certifice deschiderea Nord Stream 2 , iar ukrainii s-ar prapadi de foame si frig daca nu ar percepe peskesh gras pe conductele ce trec pe la ei. Cand se va deschide Nord Stream 2 pretul MW/h va redeveni 10 €/Mw/h ca anul trecut. Altfel eurepenii vor plati scump ca sa rabde de frig iar inox-ul isi va tripla pretul dupa ce ca s-a dublat de vara trecuta deja.

+9 (9 voturi)
Constantine Constantine
30.11.2021, 21:40:05

Si cind te gindesti ca in cazul contractelor pe termen lung pretul gazului e undeva la 3-400 euro.Nimeni nu are curajul sa atraga atentie CE ca a gresit mergind pe varianta achizitiilor de pe piata spot, o piata unde preturile sint fluctuante.Pentru occident unde se practica impozitul progresiv formula achizitiilor spot produce beneficii in bugetele tarilor occidentale unde ca si la noi functioneaza piata libera.La noi masura nu face decit sa imbogateasca firmele de profil pentru ca cei 10% nu ajuta prea mult bugetul pentru ca statul sa acorde compensatii celor defavorizati asa cum se intimpla in vest.Pote ca UE isi va schimba optica pentru sezoanele urmatoare.Felicitari ungurilor si italienilor care au reusit sa aiba singe in instalatie si sa se descurce.

-8 (8 voturi)
a4
1.12.2021, 01:26:16

ce iti doresk iomti Draga Rroma N1e?/gaze naturale si mai putin ...cetateni romani inghetatin de frig😃/ floare verge Balalaika romanu nu iprost maika! Hamerikanu il inkalzeste sindolraul ...ka deobicei romanu ....il plateste/asta nu ie pakaleala/ Asta ie "chintesenta si fibra MILENARA!

-1 (1 vot)
Modifică Setările