Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Preţul grâului a explodat, după ce India a anunţat că sistează exporturile. „Toate s-au scumpit, de la pâine la ţăiţei”

3
16 May 2022 10:47:57
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Preţul grâului a crescut pe pieţele internaţionale după ce India a interzis exportul cerealelor de bază, scrie BBC, avertizând că toate preţurile vor creşte în perioada următoare, „de la pâine până la ţăiţei şi paste făinoase”.

Indicele de referinţă al grâului a crescut cu până la 5,9% în Chicago, cel mai ridicat din ultimele două luni, scrie BBC
 
Interdicţia de export vine după ce un val de căldură a lovit culturile de grâu din India, ducând preţurile interne la un nivel record.
 
Costul tuturor produselor în componenţa cărora intră făină, de la pâine şi prăjituri până la tăiţei şi paste făinoase, a crescut în ultimele luni, pe măsură ce preţurile grâului au crescut pe pieţele mondiale de mărfuri.
 
Guvernul Indiei a spus că va permite în continuare exporturile susţinute de scrisori de credit care au fost deja emise şi către ţările care solicită provizii „pentru a-şi satisface nevoile de securitate alimentară”.
 
Oficialii guvernamentali au mai spus că interdicţia nu este permanentă şi ar putea fi revizuită.
 
Cu toate acestea, decizia a fost criticată de miniştrii agriculturii din Grupul celor şapte naţiuni (G7) reunite în Germania.
 
„Dacă toată lumea începe să impună restricţii la export sau să închidă pieţele, asta ar agrava criza”, a spus ministrul german al alimentelor şi agriculturii, Cem Ozdemir.
 
G7 este o organizaţie a celor şapte mari economii „avansate” din lume, care domină comerţul global şi sistemul financiar internaţional. Acestea sunt Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite.
 
Deşi India este al doilea cel mai mare producător de grâu din lume, nu a fost anterior un exportator major, deoarece cea mai mare parte a recoltei sale este vândută pe pieţele interne.
 
Dar exporturile de grâu ale Ucrainei au scăzut după invazia rusă. Şi, având în vedere secetele şi inundaţiile care ameninţau recoltele la alţi mari producători, comercianţii de mărfuri se aşteptau ca proviziile din India să compenseze o parte din deficit.
 
Înainte de interdicţie, India şi-a propus să livreze un record de 10 milioane de tone de grâu în acest an.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Valentin-Ionut Constantinescu
16.05.2022, 11:44:33

HUNGER GAMES AND INANITIA BUSINESS 1.inanițiesubstantiv feminin Stare patologică a organismului, manifestată prin pierdere în greutate, scăderea forței fizice, amețeli etc. și cauzată de lipsa cronică de hrană. 2.foamesubstantiv feminin Stare funcțională periodică a organismului care se manifestă prin senzația nevoii de a mânca. games si business nu mai au nevoie de traducere AFACERILE SUNT JOACA

Constantine Constantine
16.05.2022, 12:03:15

E groasa rau de tot mai ales ca la noi e un an secetos.In postarile mele de acum 3-4 ani anticipam ca piinea obisnuita va ajung la echivalentul in lei de 1 euro.Adica 5 lei.Si are 350 gr si e plina de amelioratori.Piinea adevarata va costa 2 euro.

emoji
16.05.2022, 12:20:06

Painea noastra neadevarata, costa aproape 2 Euro, asa ca suntem deja pregatiti.

Modifică Setările