Preţurile petrolului scad din cauza temerilor de recesiune ale investitorilor. La ce valori au ajuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu circa 3%, din cauza temerilor investitorilor că majorările de dobânzi ale Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite ar putea împinge economia americană în recesiune, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, preţul petrolului Brent a scăzut cu 2.95, sau cu 2.6%, la 111,70 dolari pe baril, la ora 16:43 GMT (19:43 ora României), iar în timpul tranzacţiilor a coborât până la 107,03 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din 19 mai.

Cotaţia petrolului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a coborât cu 3,15 dolari, sau cu 2,9%, la 106,37 dolari pe baril, după un minim al şedinţei de 101,53 dolari pe baril, cel mai redus nivel consemnat din 11 mai, informează News.ro.

Investitorii au analizat miercuri modul în care majorările de dobânzi menite să tempereze inflaţia ar putea opri redresarea economică.

Declinul preţurilor petrolului s-a atenuat totuşi după ce preşedintele Fed, Jerome Powell, s-a angajat pentru o „concentrare extinsă” pentru a reduce inflaţia şi a reiterat că ritmul înăspririi politicii monetare va depinde de perspectivele economice.

„Powell a părut să schimbe atmosfera din piaţă prin încrederea exprimată în privinţa economiei”, a spus Phil Flynn, analist la Price Futures.

În urmă cu câteva zile, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a transmis că Statele Unite negociază cu aliaţii lor să micşoreze şi mai mult veniturile din petrol ale Rusiei printr-o plafonare a preţului petrolului brut rusesc. Potrivit acesteia, măsura are un dublu avantaj - cel al reducerii veniturilor Moscovei, dar şi a inflaţiei, relatează AFP.

Potrivit unui studiu realizat de Centre for Research on Energy şi Clean Air (CREA), Rusia a câştigat aproape 100 miliarde de dolari în venituri de pe urma exporturilor de combustibili fosili în primele 100 de zile ale invadării Ucrainei, în pofida declinului exporturilor în mai. Aproximativ 61% din aceste importuri au ajuns în UE, reprezentând aproximativ 59 miliarde de dolari.

Citeşte şi: SUA plănuiesc să plafoneze preţul petrolului rusesc. „Discutăm cu aliaţii despre feleul în care să restrângem veniturile energetice ale Rusiei”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite