Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Preţurile petrolului au scăzut considerabil din cauza temerilor legate de o posibilă recesiune globală

3
5 Jul 2022 19:58:55
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Preţurile petrolului au scăzut marţi cu circa 10 dolari pe baril, din cauza temerilor legate de o posibilă recesiune globală, care ar duce la reducerea cererii chiar şi în cazul unei întreruperi a livrărilor, în timp ce lucrătorii din sectorul petrolului şi gazelor din Norvegia au început o acţiune grevistă, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă la nivel global, a scăzut cu 10,77 dolari, sau cu 9,5%, la 102,73 dolari pe baril, până la ora 15:43 GMT (18:43 ora României).
 
De asemenea, preţul petrolului american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 9,30 dolari, sau cu 8,6%, la 99,13 dolari pe baril, de la închiderea de vineri.
 
Luni nu au avut loc tranzacţii cu petrolul WTI din cauza unei sărbători în SUA, transmite News.ro.
 
„Piaţa devine strânsă, dar totuşi preţurile scad şi singura modalitate prin care poţi explica este frica de recesiune pentru fiecare activ de risc”, a declarat Robert Yawger, director pentru contracte futures pentru energie la Mizuho, ​​în New York.
 
Contractele futures pentru petrol au scăzut odată cu bursele de acţiuni, care servesc adesea ca indicator al cererii pentru ţiţei, investitorii fiind îngrijoraţi de posibilitatea unei recesiuni economice, în timp ce băncile centrale din întreaga lume iau măsuri agresive pentru a limita inflaţia.
 
În zona euro, datele au arătat că majorarea activităţilor de afaceri a încetinit şi mai mult luna trecută, indicatorii de perspectivă sugerând că regiunea ar putea intra în declin în acest trimestru, consumatorii fiind reticenţi să cheltuiască din cauza costului ridicat al vieţii.
 
Şi în Coreea de Sud inflaţia a atins în iunie un maxim al ultimilor aproape 24 de ani, contribuind la îngrijorările legate de încetinirea creşterii economice şi a cererii de petrol.
 
Preocupările privind aprovizionarea persistă, acestea ridicând iniţial coootaţiile petrolului WTI şi Brent, din cauza potenţialei perturbări a producţiei în Norvegia, unde lucrătorii exploatărilor offshore au început o grevă.
 
Este aşteaptat ca greva din Norvergia să reducă producţia de petrol şi gaze cu 89.000 de barili echivalent petrol pe zi (bepd), din care producţia de gaze reprezintă 27.500 de barili pe zi, a declarat producătorul norvegian Equinor (EQNR.OL).
 
Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a crescut preţul ţiţeiului pentru cumpărătorii asiatici aferent lunii august, la niveluri record, pe fondul ofertei strânse şi a cererii ridicate.
 
Între timp, fostul preşedinte al Rusiei Dmitri Medvedev a declarat că o propunere din partea Japoniei, de a limita preţul petrolului rusesc la aproximativ jumătate din nivelul actual, ar însemna mai puţin petrol pe piaţă şi ar putea împinge preţurile la peste 300-400 de dolari pe baril.
 
Liderii G7 au convenit săptămâna trecută să exploreze fezabilitatea introducerii unor plafoane temporare ale preţurilor de import pentru combustibilii fosili ruşi, inclusiv petrol, în încercarea de a limita resursele pentru finanţarea ”operaţiunii militare speciale” a Moscovei în Ucraina.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

OmTacut3
6.07.2022, 04:43:35

« Liderii G7 au convenit săptămâna trecută să exploreze fezabilitatea introducerii unor plafoane temporare ale preţurilor de import pentru combustibilii fosili ruşi, inclusiv petrol » Sanctiunile economice functioneaza de minune impotriva statelor care au instaurat aceste sanctiuni.

+1 (1 vot)
Stan Toma
6.07.2022, 06:09:57

Dezvoltarea soluțiilor alternative , eficientizarea soluțiilor tehnice , reducerea consumului , panouri fotovoltaice , solare dau o lovitură teribilă producătorilor de hidrocarburi . Nu ma asteptam sa fie asa de tâmpiti încât să forțeze lumea sa treaca la energia verde . Cinste vouă!

Constantine Constantine
6.07.2022, 09:16:02

Poate cind un panou fotovoltaic va avea o eficienta de 50% si se va gasi solutia inmagazinarii energiei produsa vara.Actualele baterii sint extrem de scumpe iar pe timp de iarna radiatia solara este nesatisfscatoare.

Modifică Setările