Prietenia energetică ruso-franceză continuă netulburată: Rosneft cumpără de la Total 16,7% dintr-o rafinărie aflată în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul petrolier Rosneft, controlat de către statul rus, a anunţat cumpărarea unui pachet de 16,7% din rafinăria Schwedt, deţinută de către grupul francez Total, scrie agenţia Itar-Tass.

Aceasta se află în Germania şi este alimentată cu petrol rusesc, prin conducta Drujba. Rafinăria alimentează Berlinul şi zonele alăturate. Deja Ruhr Oel GmbH, o companie mixtă între Rosneft şi grupul britanic BP, controla 37,5% din rafinărie, potrivit sursei citate.

Perfectarea tranzacţiei s-a făcut după întâlnirea preşedintelui rus Vladimir Putin cu noul şef al grupului Total, Patrick Pouyanne. Fostul conducător al grupului Total, Cristophe la Margerie, a murit în data de 21 octombrie, după ce avionul său privat s-a ciocnit de un vehicul de deszăpezire pe aeroportul de la Moscova.

Rosneft este cel mai mare grup petrolier din Rusia, însă este puternic afectat de sancţiunile Statelor Unite şi ale Uniunii Europene, având accesul blocat la creditare pe aceste pieţe. Recent, Rosneft a cerut un ajutor de stat de 49 de miliarde de dolari de la stat.

Grupul francez Total are o mulţime de proiecte energetice în Rusia. Total deţine 18% din acţiunile Novatek, cel de-al doilea producător rus de gaze naturale, controlat de către oligarhul Ghenadi Timcenko. Total a cumpărat 12% din Novatek în 2011 pentru 4 miliarde de dolari şi are opţiunea de a-şi creşte participaţia la companie până la 19,4%.

Novatek a primit acordul statului pentru a sparge monopolul Gazprom la exporturile de gaze, dar în cazul unui proiect gigantic de gaze naturale lichefiate din peninsula Yamal. 

Novatek a cerut recent ajutorul statului, grupul putând primi 3,7 miliarde de dolari pentru proiectul Yamal.

De asemenea, Total avea un proiect comun pe zăcăminte neconvenţionale împreună cu grupul petrolier Lukoil, dar acesta a fost abandonat în urma sancţiunilor SUA, care interzic transferul de tehnologie către Rusia în acest domeniu.

Întregul sector petrolier rus este afectat şi de scăderea puternică a preţurilor la ţiţei, care a picat de la niveluri de 110 dolari pe baril la circa 75 de dolari. Acest lucru afectează mai departe statul rus, care este dependent de veniturile din vânzarea petrolului.

Rosneft este cel ma imare grup petrolier din Rusia, după ce anul trecut a preluat TNK-BP, al treilea producător rus, pentru 55 de miliarde de dolari, printr-o tranzacţie în trei, care a implicat grupul britanic BP şi câţiva oligarhi ruşi.

Anul trecut, Rosneft a înregistrat un profit net de 15,6 miliarde de dolari la venituri de 146 de miliarde de dolari. Gigantul rus este condus de către Igor Sechin, fost vicepremier rus şi aliat de nădejde al preşedintelui rus Vladimir Putin. 

Rosneft a fost constituită din preluarea activelor Yukos, după demantelarea companiei de către statul rus şi închiderea oligarhului Mihail Hodorkovski. Acesta a fost eliberat anul trecut. În această vară, tribunalul de arbitraj de la Haga a acordat acţionarilor Yukos despăgubiri în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru naţionalizarea activelor companiei.

Inclusiv Igor Sechin se află pe listele de sancţiuni ale Uniunii Europene şi ale SUA.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite