Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Primele măsuri luate de corporaţiile americane în privinţa armelor destinate civililor: Walmart scoate de la vânzare muniţia pentru pistoale şi arme de asalt

3
4 Sep 2019 06:29:58
Autor: Cristina Ene
FOTO ARHIVĂ
FOTO ARHIVĂ

Walmart Inc  a anunţat marţi că va scoate de la vânzare muniţia pentru pistoale şi unele puşti semiautomate în toate magazinele sale din SUA, după masacrele recente din Texas şI Ohio, relatează Reuters.

Walmart, cel mai important comerciant de arme de foc din Statele Unite, dar şi alte corporaţii, s-au implicat tot mai puternic în dezbaterile privind armele şi siguranţa legată de arme, în condiţiile în care atacurile armate sunt tot mai frecvente. Între timp aleşii americani caută soluţii.

Ca şi rivalii săi, Fred Meyer şi Dick’s Sporting Goods, Walmart a oprit deja vânzările puştilor de asalt şi a crescut la 21 de ani pragul vârstei minime pentru cumpărători.

Anul trecut, Bank of America a anunţat că nu va mai acorda împrumuturi companiilor producătoare de arme de foc în stil militar destinate civililor. De asemenea, companiile aeriene Delta şi United au anunţat că nu vor mai oferi discount-uri National Rifle Association (NRA).

Walmart se va concentra pe vânzarea armelor de vânătoare, inclusiv a celor pentru vânatul căprioarelor.
Compania va scoate de la vânzare toate tipurile de muniţie pentru pistoale şi pentru unele dintre puştile cu teavă scurtă precum cele de calibrele .223 şi 5.56, dat fiind că această din urmă muniţie poate fi folosită şi pentru armele în stil militar. Măsura se va aplica după terminarea stocurilor.

NRA  a declarat că măsurile luate de Walmart nu vor face ţara mai sigură.

„Este ruşinos să vedem că Walmart cedează presiunilor elitelor antiarme. Liniile de producţie ale Walmart vor fi înlocuite cât de curând cu cele ale altor retaileri, susţinători ai libertăţilor fundamentale ale americanilor”.

O organizaţie care militează pentru controlul armelor a salutat mişcarea companiei spunând că a luat bine pulsul americanilor, întrucât asta îşi doresc.

Walmart a mai anunţat că va scoate de la vânzare pistoalele şi în Alaska, singurul stat în care le mai vinde. De asemenea, a solicitat clienţilor să nu aibă arme la vedere în magazinele sale, chiar şi ăn statele care permit aşa-numita „purtare deschisă” a armelor.

Anunţul vine în contextul în care abia luna trecută Walmart spunea că nu-şi va schimba politica de vânzare a armelor de foc, deşi a scos reclamele şi demourile jocurilor video violente.

Vineri, directorul executiv Doug McMillon a scris într-o comunicare adresată asociaţilor companiei că „am trăit experienţa a două evenimente oribile într-o singură săptămână, astfel că compania noastră nu va mai fi niciodată aceeaşi”.

„Aceste evenimente oribile se întâmplă, iar apoi nimeni nu le mai acordă atenţie. Dată fiind experienţa noastră de decenii în vânzarea armelor, ne oferim ca resursă în dezbaterea naţională privind vânzarea responsabilă de arme, a transmis acesta asociaţilor”

McMillon a spus că va solicita Casei Albe şi Congresului să înăsprească verificările trecutului şi să le confişte armele celor potenţial periculoşi.

Compania a precizat că pe piaţa acţiunilor va înregistra o scădere de la 20 la sută la o plajă între 6 şi 9 la sută. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

UnRoman
4.09.2019, 09:41:43

foarte bine - pasi mici dar foarte bine veniti

+1 (1 vot)
un motan intransigent
4.09.2019, 10:27:45

Arma de foc e si buna e si rea, depinde de cum e folosita. Daca iti ucizi fratele, arma e rea. Daca il ucizi pe talharul/violatorul/hotul/ care te ataca, arma e buna, chiar foarte buna. Cai timp nu te-a atacat nimeni, arma e rea, vestile vehiculate de presa au grija sa sublinieze crimele facute cu arme de foc. Dupa un eventual viol, optica se poate schimba, tu, femeie, te poti gandi ca, daca ai fi avut un pistolet scapai, poate, nemazgalita de derbedei. Oricum, exista viata si dupa un viol. N-ai nevoie de pistol. Daca violul se repeta...asta e, asta ti-a fost norocul, cu soarta nu te pui... Tu, sotule pacifist, daca esti prins cu cosoarta si tinut cu cutitul in gat cat timp sotia-ti este violata, poate te vei gandi ca pacifismul tau nu e chiar o idee geniala si, daca ai fi avut cum, adica ai fi avut o arma de foc, puteai sa-ti si aparat nevasta. Sau, mai bine nu, ca se spala si-i ca noua...

-1 (1 vot)
cosmic
4.09.2019, 11:10:18

americanii au voie sa poarte arme pt a se putea apara de abuzurile guvernului. daca oamenii guvernului sunt inarmati, tu ca cetatean cum sa te aperi de abuzurile lor?