Primul raport de securitate al Uber: 107 decese şi peste 3.000 de agresiuni sexuale într-un an, într-o singură ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uber a fost acuzată că nu face destule pentru a-şi proteja călătorii şi şoferii
Uber a fost acuzată că nu face destule pentru a-şi proteja călătorii şi şoferii

Compania de ride sharing Uber a lansat joi primul său raport de securitate care vizează exclusiv piaţa americană, însă care scoate la iveală un număr ridicat de agresiuni sexuale raportate de utilizatori, scrie Market Watch.

Raportul de joi, primul de acest fel lansat de Uber, oferă o privire rară asupra deceselor în trafic, a crimelor şi a agresiunilor sexuale raportate care au avut loc în timpul miliardelor de călătorii anuale organizate în Statele Unite folosind serviciul Uber. Este o parte a efortului companiei de a fi mai transparentă după ani de critici asupra istoricului său privind siguranţa.

Uber a dezvăluit joi că peste 3.000 de agresiuni sexuale au fost raportate în timpul călătoriilor derulate în Statele Unite ale Americii din anul 2018. Această cifră include 229 de violuri. Au fost analizate cele 1,3 miliarde de călătorii ale companiei. Compania remarcă însă că atât călătorii, cât şi şoferii au fost agresaţi şi că au avut loc incidente şi între călători.

Şi în anul 2017 compania a numărat 2.936 de agresiuni sexuale raportate în timpul unui miliard de călătorii din SUA. Uber îşi bazează numerele doar pe situaţiile denunţate de călători şi şoferi, ceea ce înseamnă că numerele reale ar putea fi mult mai mari. Atacurile sexuale nu sunt raportate în mod obişnuit.

Preţul acţiunilor Uber a scăzut cu peste 1% în orele de după acest anunţ.

Uber şi concurentul său Lyft s-au confruntat cu critici dure pentru că nu au făcut suficient pentru siguranţa călătorilor şi şoferilor lor. Zeci de femei au dat în judecată Lyft, susţinând că compania ar fi trebuit să facă mai multe pentru a le proteja de atacurile şoferilor. O femeie din Connecticut a dat în judecată Uber, luna trecută, susţinând că a fost agresată sexual de şoferul ei.

Londra a refuzat să reînnoiască permisul Uber de a opera în oraş, în noiembrie, după ce compania a fost afectată de probleme de siguranţă, inclusiv îngrijorări cu privire la şoferi impostori. Uber a declarat că va contesta decizia.

Ambele companii au format parteneriate cu reţelele de prevenire a agresiunilor sexuale şi cu alte grupuri de siguranţă şi şi-au prezentat politicile de verificare a şoferilor. Dar mulţi spun că ele nu au mers suficient de departe pentru a proteja pasagerii şi şoferii, care sunt lucrători contractuali pentru companii.

„Păstrarea acestor informaţii în întuneric nu face pe nimeni mai sigur”, a transmis Uber într-o declaraţie care anunţa raportul. Compania planifică să-şi publice raportul de siguranţă la fiecare doi ani.

Şi Lyft a spus anul trecut că va publica un raport de siguranţă. O purtătoare de cuvânt a companiei a confirmat joi că „rămâne angajamentul” să publice un raport, dar nu a spus când.

Mike Bomberger, un avocat reprezentând peste 100 de victime ale agresiunii sexuale în procesele împotriva lui Uber şi Lyft, a aplaudat Uber pentru publicarea numerelor, dar a spus că niciuna dintre companii nu a fost comunicativă în această privinţă.

Bomberger consideră că 80% până la 90% din incidentele din raportul Uber ar fi putut fi prevenite prin măsuri precum camerele de luat vederi în autovehicule care să înregistreze călătoriile sau raportarea la poliţie a fiecărui incident despre care companiile află.

Agresiunea sexuală din raport este definită pe categorii, cum ar fi sărutarea neconsimţită a unei părţi non-sexuale a corpului, tentativa de penetrare sexuală fără consens, atingerea neconsimţită a unei părţi sexuale a corpului, sărutarea neconsimţită a unei părţi sexuale a corpului şi penetrare sexuală fără consens.

Raportul a mai arătat că au existat 97 de accidente în care au fost implicate curse Uber, în 2017 şi 2018, soldate cu 107 decese.

Compania a mai spus că au existat nouă crime în care au fost implicate cursele Uber în 2018 şi 10 crime în 2017.

Uber a mai remarcat că marea majoritate - 99,9% - a călătoriilor sale nu au raportat probleme de siguranţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite