Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Primul zbor din lume destinat exclusiv pasagerilor vaccinaţi anti-Covid. Când se va lansa permisul de călătorie digital Travel Pass

1
7 Apr 2021 15:39:35
Autor: Afrodita Cicovschi

Una dintre cele mai mari company aeriene din lume a lansat un zbor exclusiv pasagerilor care şi-au făcut deja vaccinul anti-Covid, dând asigurări că întreg personalul, atât cel din avion, cât şi cel de la sol s-a imunizat.

Qatar Airways a operat primul zbor din lume destinat exclusiv pasagerilor vaccinaţi împotriva Covid-19. Zbor special cu numărul QR6421 a decolat marţi de la Doha, la ora 11:00, pentru a reveni la Doha la 14:00 (ora locală). A fost folosită o aeronavă Airbus A350-1000, scrie smartradio.ro
 
Toţi cei 144 de pasageri, precum şi membrii echipajului erau vaccinaţi cu ambele doze ale vaccinului anti-Covid. Personalul de la sol care a efectuat check-in-ul era, de asemenea, vaccinat, spune Qatar Airways.
 
Avionul a survolat Golful Persic şi Omanul, iar cursa a durat 3 ore şi 15 minute.
 
 

 

IATA va lansa la jumătatea lunii aprilie Travel Pass

Recent, Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunţat că va lansa, la mijlocul lunii aprilie,  IATA Travel PASS – un permis de călătorie digital pentru rezultatele testelor COVID-19 şi certificatele de vaccinare. Aplicaţia, care va ajuta la facilitarea călătoriilor internaţionale, va apărea mai întâi pe o platformă Apple.

De la un început slab până în 2021, ultimele proiecţii IATA sugerează că cererea de călătorii aeriene în acest an ar fi 38% din nivelurile din 2019 într-un scenariu optimist şi 33% din nivelurile din 2019 în cazul în care restricţiile de călătorie rămân pe scară largă.

 Deşi recuperarea lentă este o veste proastă pentru industrie şi economia globală, cel puţin atenuează o problemă pe termen scurt: cozile la imigraţia aeroporturilor sunt în creştere. Heathrow, de exemplu, a suferit întârzieri de şapte ore, potrivit unor rapoarte.

 

 

Nici problema nu se limitează la controlul frontierelor. După cum subliniază Alan Murray Hayden, şeful IATA al Companiilor Aeriene, Aeroporturi şi Soluţii Operaţionale de Conformitate şi Securitate, „aeroporturile funcţionează în esenţă cu aceeaşi capacitate de check-in, dar doar 10% din pasageri”.

 

În esenţă, noile măsuri COVID fac extrem de dificilă procesarea eficientă a pasagerilor. Situaţia lui Heathrow nu este nicidecum unică, întrucât guvernele din întreaga lume pun în aplicare un caleidoscop al cerinţelor de sănătate.

 

„Repornirea industriei pur şi simplu nu este durabilă, cu excepţia cazului în care automatizăm documentaţia COVID la controlul frontierelor şi la alte puncte de contact ale pasagerilor”, spune Hayden. „Acesta este motivul pentru care IATA Travel Pass este atât de important. În scopuri practice, aveţi nevoie de toată documentaţia COVID relevantă într-un format mobil, digital. ”

 

Responsabilitatea companiei aeriene

 

Aplicaţia IATA Travel Pass va conţine toate detaliile pasagerilor necesare pentru o călătorie sigură şi eficientă. Acesta va informa pasagerii cu privire la ce teste, vaccinuri şi alte măsuri necesită înainte de călătorie, detalii despre locul în care pot fi testaţi şi, cel mai important, capacitatea de a-şi partaja testele şi rezultatele vaccinării într-un mod verificabil, care protejează, de asemenea, confidenţialitatea.

Scopul este de a oferi companiilor aeriene şi guvernelor informaţii exacte cu privire la starea de sănătate COVID-19 a pasagerilor şi, prin urmare, încrederea că pot relua operaţiunile şi redeschide frontierele.

IATA Travel Pass nu adaugă elemente de date inutile pentru a promova acest scop. Acesta facilitează doar schimbul de informaţii. Într-adevăr, Hayden subliniază că buy-in-ul guvernului nu este esenţial pentru succesul aplicaţiei. „Verificarea unui pasager cu documentaţia corectă a fost întotdeauna o responsabilitate a companiei aeriene, aşa că IATA Travel Pass este bine să plece imediat”, spune el. „Certificatele de vaccinare sau rezultatele testelor sunt doar o altă verificare.

„Pe termen mai lung, desigur implicarea guvernului va face viaţa mai uşoară, în special aprobarea detaliilor de sănătate prezentate într-un format digital, mai degrabă decât pe hârtie. Controalele la frontieră afirmă că au nevoie de anumite informaţii, dar sunt mai puţin viitoare cu privire la modul în care aceste informaţii trebuie prezentate.

Grupul de lucru ICAO pentru recuperarea aviaţiei (CART) şi-a actualizat ghidul pentru certificatele de testare şi vaccinare COVID-19 acceptate la nivel global, inclusiv cadrul tehnologic pentru crearea în siguranţă a versiunilor digitale. Aceste recomandări sunt acum incluse în Manualul OACI privind testarea şi măsurile de gestionare a riscurilor transfrontaliere . Un sondaj recent al IATA a raportat că 89% dintre respondenţi consideră că guvernele trebuie să standardizeze certificatele de vaccinare şi testare. Acesta va fi un element critic pentru maximizarea beneficiului IATA Travel Pass.

Cu toate acestea, CART a recomandat ca călătorii să nu fie neapărat vaccinaţi pentru călătorii internaţionale.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ion Capsuna
7.04.2021, 22:46:11

Mda... pasagerii cinstriti trebuie sa fie vaccinati si sa prezinte dovezi, trebuie sa se inghesuie si sa astepte ore in sir intizieri in aeroporturi pt. verificari de tot felul, acum si a vccinari... In schimb, migrantii ilegali, numiti pt. calmarea spiritelor 'refugiati" vin masiv, fara verificari, fara masti, la granitele UE si US si sunt acceptai fara intirzieri si verificari de acelas tip! Interesant, nu?!

-1 (1 vot)
Modifică Setările