Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Probleme pentru Putin: Rubla a atins un minim-record faţă de dolar, pe fondul scăderii cotaţiilor petrolului

3
20 Jan 2016 15:42:47
Autor: Daniel Ionascu
Căderea rublei este cauzată de colapsul preţului petrolului, veniturile din vânzarea hidrocarburilor acontând jumătate din bugetul Rusiei
Căderea rublei este cauzată de colapsul preţului petrolului, veniturile din vânzarea hidrocarburilor acontând jumătate din bugetul Rusiei

Rubla s-a depreciat miercuri cu 2,8%, la un minim record faţă de dolar, pe fondul declinului cotaţiilor petrolului, care erodează veniturile bugetare ale Rusiei într-o perioadă în care economia este în recesiune, scrie Bloomberg.

Moneda rusească a scăzut până la 80,796 ruble pe unitate, depăşind un minim anterior, atins în decembrie 2014, în perioada de vârf a crizei financiare din ţară.
 
Preţul petrolului Brent se îndreaptă miercuri spre cel mai scăzut nivel după noiembrie 2003, din cauza ofertei excesive din piaţă.
 
„Dacă preţurile petrolului vor scădea la 25 de dolari pe baril, am putea vedea rubla la 83 de unităţi pentru un dolar. Rubla este încă relativ puternică comparativ cu petrolul. Nu este cel mai grav scenariu“, a spus Vadim Bit-Avragim, manager de fonduri la Kapital Asset Management în Moscova.
 
Rubla s-a depreciat în această lună mai mult decât oricare altă monedă, cu 9%, în timp ce preţul petrolului Brent a scăzut cu 25%.
 
Veniturile generate din vânzările de petrol şi gaze constituie jumătate din bugetul Rusiei şi trei sferturi din exporturi.
 
În aceste condiţii, veniturile Rusiei generate de fiecare baril de petrol vândut sunt la cel mai redus nivel din 2010, guvernul fiind obligat să ia în considerare măsuri de austeritate pentru a evita epuizarea fondului de rezervă. Anton Siluanov, ministrul de Finanţe, a afirmat recent că, dacă nu se iau măsuri, statul ar putea cheltui toţi banii din Fondul de Rezervă, utilizat până acum la finanţarea deficitului bugetar.
 
Cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului au coborât din nou miercuri la 27 de dolari pe baril, o reducere de 3%, după ce au mai atins acest nivel luni. Scăderea a survenit în urma apariţiei unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), care a avertizat că pieţele sunt „înecate“ cu ţiţei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

arogantu
20.01.2016, 15:54:11

MANIPULARE neocona de fapt rubla se depreciază la ordin ptr ca Rusia sa își sporească exporturile și astfel poporul rus sa prospere.... Ce dracu or exporta rusii și cum prospera ei atunci când prețul la hrisca a ajuns la nivelul celui din timpul ww2 numai cretini din savuschina stiu

+3 (5 voturi)
Adrian Fidi
20.01.2016, 16:09:52

Putin acuma chiar are nevoie sa se dezbrace la Fundu Gol pentru fanele lui bete de Vodka

+3 (5 voturi)
Adi Fatol
20.01.2016, 17:00:58

eu sunt foarte curios cum se termina telenovela lui Putin. DE retras din viata politica nu se mai poate retrage pe viata, practic e un dictator cu o gramada de crime pe constiinta ; economia bazata pe vandut resurse nu are viitor si se pare ca nici prezent; oamenii sunt saraci; chinezii nu mai incap si se muta in siberia. sunt curios ce o sa faca

+2 (2 voturi)
Modifică Setările