Producătorii de ciment Holcim şi Lafarge, cu operaţiuni şi în România, sunt în negocieri avansate pentru fuziune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lafarge are operaţiuni în România pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare în vânzări, dar şi al betoanelor şi agregatelor
Lafarge are operaţiuni în România pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare în vânzări, dar şi al betoanelor şi agregatelor

Holcim şi Lafarge, primii doi mari producători de ciment din lume, cu operaţiuni şi în România, discută o posibilă fuziune, care ar forma o companie cu o capitalizare de peste 50 de miliarde de dolari, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Bloomberg, informaţie confirmată ulterior de producătorul elveţian.

„Holcim şi Lafarge consideră că, având în vedere complementaritatea ridicată a portofoliilor şi apropierea culturală a celor două companii, este justificată analizarea unei posibile fuziuni care ar aduce avantaje semnificative clienţilor, angajaţilor şi acţionarilor“, se arată într-un comunicat al Holcim.

Discuţiile  ar putea conduce la o fuziune de pe poziţii de egalitate a celor două mari companii din Elveţia şi Franţa, dar ar putea şi eşua, mai ales din cauza preocupărilor privind eventuale obiecţii ale autorităţilor antitrust, au spus sursele.

Holcim precizează că nu s-a ajuns încă la un acord şi nu pot fi date asigurări că discuţiile vor duce la un acord definitiv, compania urmând să informeze despre orice evoluţie materială a negocierilor.

O fuziune ar permite Holcim şi Lafarge să-şi scadă costurile prin combinarea operaţiunilor de producţie şi reducerea capacităţii excedentare. Acţiunile Lafarge au crescut cu până la 9,7% la bursa din Paris, iar cele ale Holcim cu până la 5,9% la Zurich.

Multe dintre fabricile de ciment funcţionează la capacitate redusă, după ce recesiunea globală a afectat cererea pentru materiale de construcţii. Ambele companii au făcut achiziţii costisitoare înaintea crizei financiare, în urma cărora au acumulat datorii semnificative. Holcim are în prezent 71.000 de angajaţi în 70 de ţări, iar Lafarge 65.000 de angajaţi în 64 de ţări.

Holcim România deţine două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 950 de angajaţi.

Lafarge are operaţiuni în România pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare în vânzări, dar şi al betoanelor şi agregatelor.

Alături de Lafarge şi Holcim, un alt jucător important pe piaţa cimentului din România este Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement.


Mai puteţi citi: 

Noul CEO Lafarge: Marjele din anii de boom nu se vor mai întoarce. Prima parte a anului următor va fi şi mai dificilă. Evolutia pietei din anii de boom nu se va mai intoarce prea curand, este de parere Costin Borc, noul sef al filialei locale Lafarge, unul dintre cei mai mari producatori de ciment din Romania si la nivel european, care nu se arata deloc optimist in ceea ce priveste revenirea pietei de constructii, cel putin nu in prima parte a anului viitor.

TOP Marii producători de ciment au avut în 2012 vânzări de aproape 300.000 de lei la fiecare oră. Lafarge, Holcim şi Carpatcement au resimţit diferit criza. Cei trei mai producători de ciment de pe piaţa românească au avut anul trecut vânzări cumulate de 2,61 miliarde de lei, respectiv aproape 300.000 de lei la fiecare oră. Cifra de afaceri cumulată este mai mare cu 3,55% faţă de cea din 2011, potrivit datelor de pe portalul Finanţelor. Topul producătorilor de ciment, în funcţie de cifra de afaceri, este: Holcim, Lafarge şi Carpatcement.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite