Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Producţia auto ar putea fi îngreunată mai mult de un an. Cât va dura criza de cipuri

2
16 Apr 2021 09:18:30
Autor: Afrodita Cicovschi

Producţia de autoturisme ar putea fi blocată cel puţin un an de acum încolo, estimează specialiştii în urma anunţurilor făcute de executivii marilor companii de semiconductori.

Executivii marilor producători de semiconductorii estimează că abia peste un an, sau chiar doi, stocurile vor reveni la niveluri suficiente pentru ca producţia să nu mai fie îngreunată.
 
Pandemia a declanşat o criză de semiconductori care a început să se facă simţită în toate industriile care folosesc sisteme computerizate, de la producătorii de dispozitive mobile, care se aşteaptă să nu poată produce la nivelul cererii, la producătorii auto, unde timpii de aşteptare pentru comenzile de maşini ajung şi la 8 luni.
 
Opiniile în rândul producătorilor de cipuri sunt împărţite. Unii sunt mai optimiştii şi speră ca această criză să se termine într-un an, în vreme ce alţii cred că abia peste doi ani se va reveni la normal.
 
Şeful Intel, Pat Gelsinger, este unul dintre cei care crede că actuala criză va ţine doi ani. Cel puţin de atât timp va avea nevoie Intel să-şi aducă stocurile la nivelul dinaintea crizei.
 
Intel a prezentat recent un plan de construire a unor noi fabrici de construcţie, în Arizona, pentru care va aloca 20 de miliarde de dolari în următorii ani.
 
Tot de o criză pe încă doi ani vorbeşte şi şeful TMC, C.C. Wei, care spune că speră ca până în 2023 să poate ajunge la un nivel la care să poată satisfacă cererea clienţilor.
 
Ceva mai optimişti par să fie cei de la Nvidia. Directorul financiar al companiei, Colette Kress, este încrezător că stocurile companiei vor fi suficiente începând din primul trimestru al anului viitor.
 
Chiar dacă unii producători se vor mişca mai bine decât alţii, atâta vreme cât în ansamblul ei industria nu poate satisface cererea de semiconductori, criza va continua, chiar dacă stocurile vor creşte.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Robert Oppenheimer
16.04.2021, 10:32:29

Progresul tehnologic nu merge in ritmul in care manati voi turmele sa cumpere din 'spe mii de modele de masini la cativa ani tot cate una. Prea v-ati grabit pana v-ati dat peste cap cu dezvoltarea tehnologica care in sine nu inseamna nimic. De ce trebuie sa imi faci mie Macan, daca am Cayenne? Asta e secolul XX(? Sa schimb o gheboasa cu alta, ca sa ce? Ce imi ofera diferit tehnologic cu ce progreseaza omenirea ca apare un coupe mai lung decat CLS? Ce-s tampeniile astea, care e finalitatea? In asta sta omenirea? Cu cat e mai avansata lumea ca a aparut 4K fata de 2K, cand se vede practic la fel? Ei, bine natura v-a dat peste bot, ca sa nu va mai cracanati voi cu nimicurile voastre. Daca avertismentul poluarii prin incalizirea globala nu a fost de ajuns, acum stati pe tusa si mieunati dupa semiconductori. Totul se plateste!

Thot
16.04.2021, 12:08:45

Mai e o mare problemă , materia primă . Și în momentul de față e controlață aproape 90% de China. Deci mai e o variabilă de luat în calcul, evoluția războiului economic SUA-China.

Modifică Setările