Profiturile giganţilor bancari de pe Wall Street au revenit la nivelurile de dinaintea crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câştigurile băncilor salvate de stat sunt electrizante    FOTO: wallpapersfor.net
Câştigurile băncilor salvate de stat sunt electrizante    FOTO: wallpapersfor.net

Profiturile marilor bănci de pe Wall Street au revenit la nivelurile anterioare crizei, JP Morgan, Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs şi Morgan Stanley raportând pentru trimestrul al doilea profituri nete cumulate de 17,6 miliarde de dolari, scrie Financial Times.

Mărimea profiturilor nu a trecut neobservată la Washington, unde senatorul democrat Sherrod Brown i-a sugerat preşedintelui Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, să nu cedeze apelurilor bancherilor de a relaxa reglementările bancare.

„Nu este o surpriză că mega-băncilor le merge atât de bine. Totuşi, continuă să susţină că reglementările noi le omoară”, a spus senatorul.

Investitorii au fost din nou atraşi de sectorul bancar, care până nu demult avea probleme din cauza activelor toxice şi a reglementărilor nou introduse, astfel că acţiunile Bank of America şi Morgan Stanley şi-au dublat valoarea în ultimele 12 luni.

Pariul lui Buffett

Miliardarul Warren Buffett, guru-ul pieţelor de capital a efectuat o investiţie masivă în Bank of America, după ce anterior, în timpul crizei, a investit în Goldman Sachs. Buffett deţine o cotă importantă şi la Wells Fargo, cea de-a patra bancă americană după active. Pe de altă parte, Buffett a fost de câteva ori aproape de a cumpăra Lehman Brothers, dar de fiecare dată nu a achizişionat titluri la defuncta bancă. Falimentul acesteaia din 2008 a declanşat criza financiară. 

Restructurări masive

Pe de altă parte, băncile nu mai sunt aceleaşi după criză. JP Morgan a preluat Bear Stearns şi Washington Mutual, iar Bank of America a cumpărat Merrill Lynch. Băncile care nu au fost transformate de fuziuni au suferit restructurări masive.

Instituţiile financiare au cheltuit zeci de miliarde de dolari pe achiziţii, acorduri de închidere a litigiilor şi reevaluarea în scădere a activelor, pentru a reveni la nivelurile de profit anterioare crizei.

Potrivit analizelor Goldman Sachs, 90% dintre bănci au raportat profituri peste estimări în trimestrul al doilea, iar 70% dintre acestea au depăşit aşteptările şi în privinţa veniturilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite