Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Raport: Marile corporaţii americane au ascuns în paradisuri fiscale 1.400 miliarde de dolari. Cum evită marile companii plata taxelor prin offshore-uri

2
14 Apr 2016 19:22:39
Autor: Daniel Ionascu
Multinaţionalele americane au raportat profituri mai mari în Bermuda decât sumele totale adunate din Japonia, Germania, Franţa şi China
Multinaţionalele americane au raportat profituri mai mari în Bermuda decât sumele totale adunate din Japonia, Germania, Franţa şi China

Cele mai mari 50 de companii americane, între care Apple şi Walmart, au ascuns în paradisuri fiscale 1.400 de miliarde de dolari, chiar dacă unele dintre acestea, precum General Electric, au beneficiat de susţinere financiară din fonduri publice, se arată într-un raport realizat de organizaţia Oxfam, citat de The Guardian.

Potrivit Oxfam, documentele Panama Papers demonstrează că paradisurile fiscale nu trebuie să fie reformate ci să fie scoase în afara legii, scrie News.ro.
 
Suma de 1.400 de miliarde de dolari este mai mare decât economiile Rusiei, Coreei de Sud şi Spaniei şi este păstrată într-o reţea opacă şi secretă de 1.608 de subsidiare offshore.
 
Analiza organizaţiei de caritate a afacerilor celor mai mari 50 de companii americane mari vine pe fondul interesului intens provocat de paradisurile fiscale.
 
Raportul, intitulat Broken at the Top, este o nouă dovadă a „abuzului sistematic masiv“ al sistemului fiscal global.
 

Apple, Google, Microsoft, în top

 
Gigantul Apple, cea mai mare companie din lume, se află în fruntea topului, cu circa 181 de miliarde de dolari păstraţi offshore în trei subsidiare.
 
Grupul General Electric, care a primit sprijin din fonduri publice în valoare de 28 de miliarde de dolari, se află pe locul al doilea, cu 119 miliarde de dolari, aflaţi în 118 subsidiare din paradisuri fiscale.
 
Pe locul al treilea se află Microsoft, cu 108 miliarde de dolari. În top 10 în care semai află şi grupul farmaceutic Pfizer, Alphabet - compania mamă a Google, şi Exxon Mobil - cea mai mare companie petrolieră care nu este deţinută de un stat producător de ţiţei.
 
Suma este mai mare decât impozitele de 1.000 de miliarde de dolari plătite de cele mai mari 50 de companii americane în perioada 2008-2014.
 
Organizaţia Oxfam mai subliniază faptul că aceste companii au beneficiat, în total, de 11.200 de miliarde de dolari sub formă de împrumuturi federale, programe de salvare şi garanţii pentru împrumuturi, în aceeaşi perioadă.
 

Paradisurile fiscale au ajutat companiile să îşi reducă masiv taxele plătite

 
Pe ansamblu, paradisurile fiscale au permis companiilor americane săşi reducă impozitul pe profit de la un nivel de 35% la o medie de 26,5%, pentru perioada 2008-2014.
Companiile au avut astfel capacitatea să cheltuiască sume de ordinul miliardelor de dolari pentru „o armată“ de lobbyşti care să ceară sprijin mai mare din partea statului, sub formă de împrumuturi, programe de salvare şi garanţii, din banii contribuabililor.
 
Cele mai mari 50 de companii americane au cheltuit 2,6 miliarde de dolari în intervalul 2008-2014 pentru acţiuni de lobby pe lângă guvernul SUA, potrivit Oxfam.
 
Potrivit estimărilor organizaţiei, practicile companiilor americane de evitare a plăţii impozitelor costă economia SUA circa 111 miliarde de dolari pe an şi amplifică decalajele de avere la nivel global, prin atragerea a 100 de miliarde de dolari din cele mai sărace ţări.
 
Oxfam dă ca ca exemplu teritorii britanice precum Bermuda, pentru popularitatea lor în rândul companiilor americane care vor să îşi reducă facturile fiscale.
 
În 2012, companiile americane au raportat profituri de 80 de miliarde de dolari în Bermuda, peste profiturile lor combinate obţinute în Japonia, China, Germania şi Franţa, patru dintre cele mai mari cinci economii ale lumii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Leon Gorki
14.04.2016, 19:47:22

Imposibil..........!!!!! Americanii ?????? Eu nu pot sa cred ...... nu pot sa accept ......ca americanii sunt ....... Corupti..... Vai vai vai .....nu se poate. Numai romanii sunt corupti . Asa ni se spune de 26 de ani , iar noi suntem atat de prosti ............

+1 (1 vot)
phil
14.04.2016, 23:00:20

ai perfecta dreptate. locuiesc de multi ani in Canada si acelasi fenomen e prezent si aici: miliarde de dolari (atentie miliarde, nu milioane) sunt tinute in paradisuri fiscale, in afara Canadei. sunt bani facuti in Canada si care ar trebui taxati in Canada. problema e cunoscuta foarte bine la cel mai inalt nivel dar nu exista vointa politica de-a se lua masuri in acest sens. explicatia e de fapt mai simpla decat s-ar crede: coruptia legalizata care domina sistemul politic canadian (nu mai vorbesc de cel american). marile corporatii si persoanele fizice cu venituri in zona milioanelor doneaza fonduri partidelor (in special celor de centru-dreapta), care in contrapartida le protejeaza interesele. americanii la randul lor sunt maestri in ceea ce se cheama arta lobby-ului. totul se face la lumina, e perfect legal si tocmai de aia foarte greu de schimbat. e naiv sa crezi ca superbogatilor le pasa cu adevarat de binele public. tot ceea ce vor este sa-si apere propriul interes. ma deranjeaza enorm obsesia romanilor de a crede ca lumea occidentala nu se confrunta cu coruptia. cat se poate de fals, iar scandalurile astea confirma ca nu avem de-a face cu orice fel de coruptie, ci cu o coruptie care se desfasoara la cel mai inalt nivel. sunt genul de practici despre care ni se spunea (citeste dadea peste nas) ca exista doar in tarile de lumea a treia (iar Romania a fost mereu inclusa in categoria asta selecta). ma mai deranjeaza iarasi usurinta cu care o multime de romani aplica eticheta de "socialist," "comunist," sau mai stiu eu ce atunci cand cineva indrazneste sa critice aberatiile neoliberalismului incontrolabil. de parca am trai intr-o lume maniheista, in care lucrurile trebuie judecate obligatoriu in alb si negru.

Modifică Setările