Rata de ocupare a forţei de muncă din Germania a scăzut la un nivel fără precedent din cauza pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guliver Getty Images / Sean Gallup
FOTO Guliver Getty Images / Sean Gallup

Rata de ocupare a forţei de muncă din Germania a scăzut la un nivel fără precedent, din cauza impactului avut de pandemia de coronavirus asupra economiei care este motorul de creştere al Europei, potrivit datelor institutului de cercetări Ifo, citate de CNBC.

Barometrul Ifo referitor la rata de ocupare a forţei de muncă a scăzut în aprilie la 86,3 puncte, de la 93,4 puncte în martie. Nivelul din aprilie al indicelui reprezintă un minim istoric, cu scăderi înregistrate în toate cele patru mari sectoare economice: manufacturier, construcţii, servicii şi comerţ.

”Nu a mai avut loc niciodată un declin atât de accentuat al barometrului, care va corepunde unei creşteri a şomajului în Germania”, a anunţat marţi Ifo.

Într-un comunicat separat al Ifo, exportatorii germani şi-au exprimat îngrijorările legate de perspectivele lor.

Aşteptările referitoare la exporturi analizate de Ifo pentru sectorul manufacturier au scăzut în aprilie la -50 de puncte, de la -19 puncte în martie.

Perspectiva este şi mai proastă pentru unele dintre industriile majore ale Germaniei, cum ar fi producţia de automobile şi ingineria mecanică şi electrică.

”Este cel mai redus nivel al indicelui măsurat vreodată, iar gravitatea declinului este la rândul său fără precedent. Pandemia de coronavirus lasă urme adânci pe pieţele de export”, potrivit comunicatului Ifo.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional a anticipat o contracţie de 5% a economiei Germaniei în 2020, din cauza pandemiei. Rata şomajului este prognozată la 3,9%, în creştere de la 3,2% în 2019.

Germania a adoptat măsuri de limitare a circulaţiei pe 22 martie, dar recent a început să le ridice treptat. Au fost redeschise magazinele mici, precum şi magazinele de biciclete, librăriile şi dealerii auto.

În Germania sunt 158.758 de cazuri de Covid-19 şi au avut loc 6.126 de decese, potrivit celor mai recente date ale Johns Hopkins University. Experţi din domeniul sănătăţii consideră că soliditatea sistemului de sănătate din Germania a contribuit la numărul relativ redus al deceselor, comparativ cu numărul total al cazurilor de infecţii cu noul coronavirus. 

Pe aceeaşi temă: 

Germania propune înfiinţarea unui sistem european de asigurare pentru şomaj 

Economia Germaniei sfidează încetinirea globală: Nemţii au înregistrat o creştere de 1,7% în 2015

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite