Războiul ţiţeiului: Aramco, monstrul petrolier al Arabiei Saudite, ar putea fi listat la bursă cu o valoare de până la 10.000 de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saudi Aramco produce zilnic 10 milioane de barili de ţiţei, cât toată Rusia
Saudi Aramco produce zilnic 10 milioane de barili de ţiţei, cât toată Rusia

Saudi Arabian Oil Co (Aramco), cel mai mare producător de petrol din lume, controlat de statul saudit, analizează o posibilă listare la bursă prin ofertă publică iniţială, valoarea companiei, greu de stabilit, fiind estimată de analişti la 1.000 - 10.000 de miliarde de dolari. Riyadhul are nevoie de venituri pentru a susţine războiul preţurilor cu producătorii americani din şisturi bituminoase, cu Rusia şi rivalitatea cu Iranul.

Aramco analizează dacă să listeze „un procentaj adecvat“ de acţiuni ale companiei părinte sau un grup de divizii de pe segmentul de downstream (rafinare şi distribuţie), a anunţat, vineri, compania, citată de Bloomberg. 

Rezultatele analizei acestor variante vor fi prezentate board-ului director, care va face recomandări Consiliului Suprem al Aramco.

Prinţul saudit Mohammed bin Salman, al doilea în ordinea succesiunii la tronul Arabiei Saudite, a anunţat intenţia Aramco joi , într-un interviu acordat publicaţiei britanice The Economist. Regatul saudit analizează listarea Aramco ca parte a unui set mai amplu de reforme economice.

Listarea vine în contextul în care preţul petrolului a scăzut de la 115 dolari pe baril în 2014 la 32 de dolari pe baril. Arabia Saudită a obţinut în anul 2014 venituri de 285 miliarde de dolari din exportul de petrol, însă între timp cotaţia barilului de ţiţei a scăzut puternic.

Fondul suveran va fi epuizat în cinci ani

Arabia Saudită are un fond suveran de peste 670 de miliarde de dolari, dar veniturile au scăzut masiv în ultimii doi ani, deficitul bugetar crescând la 20% din Produsul Intern Brut (PIB). Arabia Saudită a iniţiat un „război al preţurilor“, alături de celelalte state membre ale OPEC împotriva producătorilor americani care extrag ţiţei din şisturi bituminoase. 

Ulterior, ca urmare a scăderii preţurilor, Rusia şi o serie de alte state şi-au majorat producţia pentru a compensa veniturile bugetare. Rusia a acuzat recent Arabia Saudită că a destabilizat piaţa petrolului.

În luna octombrie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertiza că Arabia Saudită ar putea epuiza în următorii cinci ani veniturile acumulate în fondul său suveran dacă guvernul continuă politicile actuale şi Guvernul nu ia măsuri de sprijinire a finanţelor publice,

Rezerve imense, producţie cât Rusia şi SUA

Valoarea companiei este foarte greu de stabilit, putându-se situa oriunde în intervalul 1.000 - 10.000 de miliarde de dolari, ceea ce ar face-o cea mai valoroasă companie din lume, potrivit analistului Jason Tuvey, de la firma de cercetare Capital Economics.

Danilo Onorino, manager de portofoliu la biroul de investiţii Dogma Capital, din Lugano, Elveţia, a evaluat Aramco la 2.500 de miliarde de dolari, preţ calculat doar în baza rezvervelor de petrol ale companiei şi la un preţ foarte conservator de 10 dolari pe baril.

Ultima listare de proporţii din sectorul petrolier a avut loc în urmă cu un deceniu, când Rosneft, compania petrolieră de stat din Rusia, a atras de pe bursă 10 miliarde de dolari.

Doar rezervele de petrol, de aproximativ 260 de miliarde de barili, sunt de aproape zece ori mai mari decât cele ale grupului american Exxon Mobil. De asemenea, producţia zilnică a companiei, de 10 milioane de barili, depăşeşte producţia locală cumulată a tuturor companiilor din SUA. Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia are, spre exemplu, o producţie zilnică de 4 milioane de barili de ţiţei.

Criza de bani şi războiul petrolului

Chiar dacă Arabia Saudită vinde doar o mică parte din companie pe bursă, listarea ar putea depăşi ca valoare IPO-ul de 25 de miliarde de dolari al Alibaba Group, cel mai mare din istorie.

O listare a companiei pe o bursă mare este, însă, puţin probabilă, având în vedere că ar trebui să dezvăluie informaţii mai detaliate despre rezerve şi producţie, considerate secrete de stat, scrie Bloomberg. În plus, regatul saudit a utilizat în trecut procedura de a vinde populaţiei participaţii în companii de stat la preţuri sub valoarea de piaţă, ca parte a unor programe de redistribuire a avuţiei.

În prezent, Apple este cea mai valoroasă companie listată, cu o capitalizare de circa 530 de miliarde de dolari.

Concurenţa cu Iranul

Mai nou, Arabia Saudită a scăzut puternic preţurile pentru a face concurenţă Iranului, cu care are din decembrie un conflict mocnit, după executarea unui cleric şiit sub acuzaţii de terorism. Acest lucru a declanşat proteste masive în lumea şiită, iar protestatarii au devastat ambasada saudită din Iran. Ulterior, Arabia Saudită, cu o majoritate musulmană sunnită, a întrerupt relaţiile diplomatice cu Teheranul, acelaşi lucru făcându-l şi alte state arabe.

Investitorii se tem că Iranul va invada piaţa cu petrol după ridicarea sancţiunilor privind programul său nuclear. În acest moment, Iranul are o producţie de petrol de un milion de barili pe zi, dar vrea să crească producţia cu încă un milion foarte rapid. În anul 2011, înainte de impunerea restricţiilor, producţia Iranului era de peste 3 milioane de barili pe zi.

În acest context, pentru a contracara mutarea Iranului – care se pregăteşte să revină pe piaţa europeană – Arabia Saudită a redus preţul propriului petrol exportat, pentru a acapara cotă de piaţă.

De exemplu, Italia şi Spania s-au bazat pe Iran pentru 13% şi respectiv 16% din importurile de petrol înainte ca Uniunea Europeană să interzică achiziţiile în 2012. Iranul a fost înlocuit pe piaţă de Arabia Saudită şi alte ţări, cum ar fi Rusia, iar Teheranul se bazează pe reluarea acestor legături atunci când se va pune problema exporturilor.

Scumpiri pentru saudiţi, reducerea subvenţiilor şi impunerea de TVA

Pentru a compensa pierderile pe plan extern, Arabia Saudită a scumpit carburanţii la pompă cu 50% pentru populaţie potrivit CNN Money. Până de curând, un litru de benzină costa echivalentul a 16 cenţi, preţul fiind printre cele mai mici din lume. Scumpirea carburanţilor e doar începutul. Preţul unor utilităţi precum apa potabilă şi electricitatea deja se află pe o pantă ascendentă.

De asemenea, autorităţile au anunţat că vor reduce subvenţiile, ceea ce înseamnă că fiecare saudit va fi lovit de aceasta decizie. 

În fine, Arabia Saudită şi mai multe state arabe din zona Golfului Persic au anunţat că introduc pentru prima dată TVA

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite