„Războiul petrolului“ face o victimă-surpriză: China. Producţia a scăzut, iar importurile energetice au crescut în statul asiatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China nu este doar cel mai mare consumator de resurse energetice din lume, ci şi un mare producător de ţiţei, statul asiatic extrăgând aproximativ patru milioane de barili de petrol pe zi, mai mult decât produce Iranul. Acum, însă, „războiul petrolului“ afectează extracţia din surse interne, pe măsură ce marile conglomerate petroliere din China închid sondele nerentabile. Concomitent, importurile au crescut.

„Războiul petrolului“ face o victimă-surpriză: China. Producţia a scăzut, iar importurile energetice au crescut în statul asiatic

China nu este doar cel mai mare consumator de resurse energetice din lume, ci şi un mare producător de ţiţei, statul asiatic extrăgând aproximativ patru milioane de barili de petrol pe zi, mai mult decât produce Iranul. Acum, însă, „războiul petrolului“ afectează extracţia din surse interne, pe măsură ce marile conglomerate petroliere din China închid sondele nerentabile. Concomitent, importurile au crescut.

China a devenit în aprilie 2015 cel mai mare importator de petrol la nivel mondial, devansând pentru prima oară Statele Unite, cu importuri de aproape 7,4 milioane de barili pe zi, peste nivelul de 7,2 milioane de barili pe zi înregistrat de importurile SUA.

Al patrulea producător mondial

Puţină lume ştie, însă, că statul asiatic este şi un mare producător, chiar dacă nu face parte din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), dominată de producătorii arabi din Golful Persic. Producţia Chinei a crescut puternic din anii ’70 până astăzi, astfel că acum China este al patrulea producător mondial, după Rusia, Arabia Saudită şi SUA

Produţia internă a Chinei a scăzut cu 4,6% în primele şase luni, până la 101,59 milioane de tone metrice, cel mai scăzut nivel din 2012, potrivit informaţiilor prezentate vineri de către Biroul Naţional de Statistică. În luna iunie, producţia a fost cu 8,9% mai mică, din cauza presiunilor induse de către preţul mic al ţiţeiului.

Reamintim, Arabia Saudită şi aliaţii săi au declanşat un „război al preţurilor“ începând cu anul 2014, în speranţa că vor elimina de pe piaţă producătorii americani care extrag hidrocarburi din zăcăminte neconvenţionale. Aceştia au rezistat, însă, mai bine decât se spera, datorită contractelor de hedging, care constituie practic o „asigurare“ împotriva scăderii cotaţiilor şi le asigură venituri garantate. Concomitent, producţia a ajuns la niveluri-record şi în Rusia, ţară afectată de sancţiunile internaţionale impuse după anexarea Crimeei şi sprijinirea rebelilor din estul Ucrainei, inclusiv cu arme. Astfel, preţul petrolului a coborât puternic, de la 115 dolari pe baril în 2014 la un minim de 27 de dolari în luna ianuarie. Ulterior, preţul petrolului a crescut la 50 de dolari pe baril în urma încendiilor din Canada şi a atacurilor militanţilor din Nigeria, care au dus la suspendarea producţiei în anumite câmpuri petroliere.

Ca şi concurenţii lor internaţionali, companiile chineze din domeniu trebuie să reducă din costuri pentru a putea rămâne profitabile. Problema este că, spre deosebire de ţările arabe, China are costuri de extracţie mult mai mari. Astfel, fie au fost închise zăcămintele la care extracţia se făcea nerentabil, fie au renunţat la investiţii, afectând producţia viitoare. Investiţiile în sectorul petrolier din China au scăzut de la 54,4 miliarde de dolari în 2014 la doar 39,4 miliarde de dolari anul trecut, fiind estimate să ajungă la doar 33,5 miliarde de dolari în acest an, potrivit OilVoice.com.

Astfel, producţia Chinei a ajuns la 4,04 milioane de barili pe zi, faţă de 4,2 milioane cât extrăgea anul trecut.

Cei patru giganţi petrolieri ai Chinei

China are patru mari companii petroliere, acestea fiind deţinute de către guvernul central. Acestea sunt China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), China National Petroleum Corporation (CNPC) Sinopec şi Sinochem.

CNOOC explorează şi extrage ţiţei în special în perimetre marine, iar compania a anunţat că se aşteaptă la un declin de 5,2% a producţiei în acest an. CNOOC a extras în 2015 o cantitate de 496 de milioane de barili, în urcare cu 15% faţă de 2014. Acum trendul s-a inversat. 

CNPC este cel mai mare grup petrolier din China, fiind compania-mamă a Petrochina, societatea care extrage cel mai mult ţiţei în statul asiatic. PetroChina a extras anul trecut 1,49 miliarde de barili de petrol. Compania a anunţat acum că producţia va scădea în acest an pentru prima oară în 17 ani. 

În fine, China Petroleum & Chemical Corp – cunoscută sub numele de Sinopec – a consemnat încă din 2015 un declin al producţiei de 1,7%, până la 472 milioane de barili., un alt mare producător de ţiţei fiind şi grupul Sinochem.

Pe de altă parte, importurile de ţiţei au crescut cu 14% în China, rafinăriile sale profitând din plin de petrolul ieftin vândut la nivel mondial.

Venituri colosale

Reamintim, Sinopec este a doua companie a lumii ca venituri, după retailerul american WalMart. Potrivit topului Fortune 500 Global, Sinopec a înregistrat în anul 2014 venituri de 446 de miliarde de dolari şi un profit net de 5,1 miliarde de dolari. Grupul are 897.000 de angajaţi.

CNPC, grupul-mamă al PetroChina, a raportat în 2014 venituri de 428 de miliarde de dolari, înregistrând şi un profit net de 16,3 miliarde de dolari. Gigantul are 1,6 milioane de angajaţi. Din total, 367 de miliarde de dolari au fost veniturile produse de către PetroChina, care adună şi 534.000 de angajaţi.

Concomitent, CNOOC a raportat pentru 2014 vânzări de „doar“ 99,2 miliarde de dolari şi un profit de 8,5 miliarde, realizat cu 114.000 de salariaţi. 

De asemenea, Sinochem produce mai mult chimicale şi îngrăşăminte, dar este angrenată şi în producţia de petrol. Sinochem a consemnat venituri globale de 80 de miliarde de dolari în 2014, dar profitul a fost de doar 562 de milioane de dolari. Compania are 54.000 de angajaţi.

O a cincea mare companie petrolieră chineză este Shaanxi Yanchang Petroleum, cu venituri de 31 de miliarde de dolari în 2014 şi profit de un miliard de dolari. Potrivit Fortune 500 are 141.000 de angajaţi. Aceasta produce mai mult ţiţei decât Sinochem şi este controlată de guvernul provincial din regiunea Shaanxi.

Creşte producţia de gaze, scade cea de cărbune

Datele oficiului chinez de statistică au mai arătat, însă, o creştere cu 4,1% a producţiei de gaze naturale a Chinei în primele şase luni, până la 69 de miliarde de metri cubi. Guvernul de la Beijing încurajează folosirea gazelor ca sursă de energie electrică, în locul cărbunelui, care produce smogul din marile oraşe chineze. Astfel, datorită acestei politici, CNPC intenţionează să producă mai mult gaz. Proiecţia oficială a Beijingului pentru acest an este de creştere a producţiei cu 13%.

Pe de altă parte, datele arată şi o surpriză: scăderea producţiei de cărbune a Chinei cu 9,7%, până la 1,63 miliarde de tone. În luna iunie scăderea este şi mai mare, respectiv de 16,6%. Declinul reflectă reorientarea cerută de către preşedintele Xi Jinping pentru reducerea supracapacităţii de producţie în cel mai mare producător şi consumator de cărbune din lume.

De altfel, resursele ample avute la dispoziţie de Guvern din străinătate au dus la majorarea importurilor de cărbune cu 8,2% în primul semestru al anului, în vreme ce la petrol creşterea este de 14%.

Potrivit Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă, instituţia de stat de planificare a Chinei, Beijingul intenţionează să reducă supracapacitatea de producţie din domeniul cărbunelui cu 280 de milioane de tone metrice în acest an.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite