Reducerea globală a emisiilor de carbon: Acord istoric sau doar declaraţie de bune intenţii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Economiile emergente nu-şi permit să reducă drastic consumul de combustibili fosili FOTO: Shutterstock
Economiile emergente nu-şi permit să reducă drastic consumul de combustibili fosili FOTO: Shutterstock

Costurile imense ale programului (165 de trilioane de dolari) pun sub semnul întrebării transpunerea în practică a limitării utilizării combustibilior fosili.

Acordul Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, semnat sâmbătă la Paris, impune o revizuire de proporţii istorice a politicilor energetice la nivel mondial şi investiţii uriaşe pentru eliminarea poluării care otrăveşte atmosfera Terrei.

Obiectivele propuse în documentul adoptat la Paris de către 195 de ţări necesită investiţii estimate la 165.000 de miliarde de dolari în dezvoltarea tehnologiilor pentru energie regenerabilă şi creşterea eficienţei energetice până în anul 2030, conform calculelor Agenţiei Internaţionale de Energie (AIE). În acest scop, guvernele trebuie să subvenţioneze utilizarea resurselor „verzi”, să restricţioneze utilizarea combustibililor fosili, să crească taxa pe emisii şi să reducă defrişările. Politicile energetice vor afecta toate ramurile industriale de la transport la construcţii şi va încuraja populaţia să-şi modifice obiceiurile de consum şi comportamentul, se arată într-o analiză Bloomberg.

Acest acord istoric, care „elimină cea mai mare ameninţare la adresa generaţiilor viitoare”, este criticat de mai mulţi experţi pentru protecţia mediului. În primul rând documentul de 31 de pagini este criticat pentru că nu prevede sancţiuni pentru ţările care nu se conformează graficului de reducere a emisiilor de gaze cu efecte de seră şi nu asigură surse de finanţare pentru dezvoltarea naţiunilor sărace pentru a face faţă efectelor încălzirii globale.

Efecte minime ale noului Acord

Practic, spun criticii, COP21 a reprezentat o muncă inutilă în timpul dezbaterilor de două săptămâni de la Paris. Liderii care au participat la această conferinţă mondială au cheltuit sute de milioane de dolari din impozitele şi taxele plătite de contribuabilii de pe toate meridianele lumii şi a generat câteva milioane de gaze cu efect de seră provenite de la turboreactoarele private şi a jumbo-jet-urilor guvernamentale cu care delegaţiile au făcut deplasarea la Paris.
 

Citiţi mai mult pe Adevarul Financiar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite