Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Reformă fiscală în Elveţia: cresc contribuţiile pentru pensii şi impozitul pentru corporaţii, iar taxele pentru firmele autohtone scad

4
20 May 2019 13:43:48
Autor: Afrodita Cicovschi

Elveţienii au aprobat duminică o reformă a sistemului fiscal şi a sistemului de pensii pentru a elimina ceea ce Ministerul de Finanţe a numit un risc existenţial pentru rolul ţării de centru financiar şi de afaceri, transmite Reuters, citat de News.ro.

Votul în favoarea reformei fiscale şi a pensiilor, 66% pentru şi 34% împotrivă, rezolvă o dispută veche legată de impozitele avantajoase oferite companiilor multinaşionale. Acceptarea reformei era vitală pentru a preveni ca Elveţia să fie etichetată drept o paria din cauza taxelor scăzute, a afirmat ministrul de Finanţe Ueli Maurer.
 
Acum doi ani, elveţienii respinseseră prin referendum o încercare de reformare a sistemului fiscal, despre care criticii afirmă că oferă ţării un avantaj incorect în atragerea unor companii multinaţionale.
 
La presiunea Uniunii Europene şi a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Elveţia a promis să respecte standardele internaţionale şi să elimine taxele speciale de care beneficiază aproximativ 24.000 de companii străine înregistrate în Elveţia.
 
Guvernul intenţionează să elimine statutul fiscal special al acestor companii care plătesc impozite corporative în cantoane cuprinse între 7,8% şi 12%, comparativ cu 12%-24% în cazul companiilor elveţiene obişnuite.
 
În schimb, cantoanele vor reduce impozitele pentru companiile obişnuite, pentru a preveni plecarea unor companii.
 
Pentru a acoperi declinul rezultat al veniturilor, de circa 2 miliarde de franci elveţieni (1,98 de miliarde de dolari), guvernul federal va majora ponderea din veniturile obţinute din taxe federale destinată cantoanelor.
 
Reforma majorează contribuţiile anuale la sistemul de pensii cu 2 miliarde de franci, prin creşterea contribuţiilor angajaţilor, precum şi a guvernului federal.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Galeriu Crestinu
20.05.2019, 19:31:54

....VAI SI-AMAR....! ce ne facem.....?..... NE PLEACA INVESTITORII I I I I. . ....cum sa impozitezi tocmai corporatiile globaliste care nu platesc taxe nicaierea....? ? ?....astia se supara si va distrug intreaga ECONOMIE NATIONALA care-i tot pe mana lor.....daca ati fost prosti si le-ati vandut moka toate institutiile strategice cheie.... ...dar asta nu se va intampla tocmai in Elvetia care este.... SEIFUL MONDIAL al bogatilor lumii.....

0 (4 voturi)
Sub Marinu
20.05.2019, 21:36:47

Cand nu va convine nu le mai ziceti multinationale ci corporatii, ma ce l3pr3 sunteti!

+3 (3 voturi)
Banan Crudu
21.05.2019, 06:05:11

Mă întreb ce bălării ar mai fi scos pe gură "iluștrii" noștri guvernanți dacă s-ar fi pus problema unui asemenea referendum în România ?! Însăși ideea că o asemenea modificare legislativă nu e făcută de un alde ministru Orlando Teodorovici ci prin referendum, este de neconceput la noi !!!

-2 (2 voturi)
M Costi
21.05.2019, 07:54:22

@Afrodita Cicovschi - "...companiilor multinaşionale..." !?! Heheheee , sa fi facut Veo o astfel de greseala , ce de "tura satului...analfabeta...proasta tarii etc. etc. " ii dadeati , ce de articole "de bine" in Adevarul ii dedicati... !