Revoluţia verde se mai amână puţin: China opreşte construirea de parcuri eoliene deoarece a constatat că energia produsă este irosită şi inconstantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Energia eoliană este intermitentă şi creează mari probleme de transport, existând cazuri când realizarea reţelelor de transmisie este mai scumpă decât energia în sine   FOTO Shutterstock
Energia eoliană este intermitentă şi creează mari probleme de transport, existând cazuri când realizarea reţelelor de transmisie este mai scumpă decât energia în sine   FOTO Shutterstock

China a anunţat că nu va mai construi noi ferme eoliene, deoarece energia pe care o produc este intermitentă, producând mari probleme sistemului energetic chinez, iar transportul energiei regenerabile necesită investiţii mai mari decât valoarea acesteia, scrie DailyCaller.com.

Guvernul a stopat aprobarea de autorizaţii pentru noi proiecte în regiunile cu potenţial eolian mare, potrivit unui anunţ al Administraţiei Naţionale pentru Energie din China.

China are în aceste regiuni 71.000 MW instalaţi în turbine eoliene, mai mult decât restul ţării adunat. Un singur GWh de energie este de ajuns pentru consumul a 700.000 de locuinţe. Totuşi, statisticile oficiale ale Beijingului arată că 33,9 TWh de energie, echivalentul a 15% din toată energia eoliană produsă în China, a fost irosită în 2015, mai arată sursa citată.

Din cauza investiţiilor masive în ferme eoliene, reţeaua de transport are mari probleme din cauza fluctuaţiilor foarte mari. Adică vântul porneşte şi se opreşte intermitent, iar, de regulă, orele în care bate vântul nu coincid cu cele în care consumatorii sunt acasă şi folosesc electricitatea respectivă. Astfel, operatorii de transport trebuie să managerieze reţeaua astfel încât să o decongestioneze atunci când se produce prea multă energie eoliană, iar consumul e mic, şi să pornească rapid capacităţi clasice atunci când vântul nu mai bate, dar consumul este mare.

„China nu este singura ţară care a construit o capacitate eoliană aşa mare încât reţeaua electrică nu poate manageria fluctuaţiile din producţie şi nu va fi nici ultima“, spune Myron Ebell, director al Centrului pentru Energie şi Mediu în cadrul Institutului pentru Economie Competitivă.

În SUA, construirea unei reţele de transmisie de 4.800 de kilometri din vestul statului Texas, regiune cu vânt, spre estul Texasului – unde se concentrează multe oraşe şi activitate economică ridicată, a început în anul 2008 şi nu a fost finalizată nici până acum. Mai mult, aceasta costă 6,8 miliarde de dolari.

În China, cererea pentru electricitate a scăzut din cauza turbulenţelor economice din statul asiatic. Beijingul a ordonat producătorilor eolieni să stopeze operaţiunile de extindere de patru ori în ultimii cinci ani deoarece energia eoliană este inconstantă şi afectează reţeaua electrică, astfel că în final acestea induc costuri enorme, potrivit site-ului citat.

Cele mai bune regiuni din China pentru instalarea de turbini se află foarte departe de regiunile costale, unde trăieşte majoritatea populaţiei, iar construirea infrastructurii de transport pe distanţe lungi este foarte costisitoare. Ba mai mult, noile linii costă cât nu fac: sunt mai scumpe decât electricitatea în sine.

China a cheltuit 80 de miliarde de dolari pe proiecte regenerabile noi doar în anul 2014, în vreme ce SUA au cheltuit „doar“ 34 de miliarde de dolari.

În ciuda îngheţării cheltuielilor, China plănuieşte ca până în 2020 o cotă de 15% din energie să fie regenerabilă. Spre comparaţie, anul trecut, în România s-au produs 69,3 TWh, din care hidro au fost 16,6 TWh, eolian s-au produs 7 TWh, iar solar fotovoltaic au fost generaţi aproape 2 TWh. Astfel, în România din surse regenerabile a fost generat 37% din totalul producţiei.

„Au fost alocări greşite de capital la scară gigantică, este endemic în toate aspectele economiei oficiale. Uitaţi-vă la noile oraşe construite care sunt goale“, a punctat Ebell. „Acum că boom-ul Chinei s-a mai răcit şi ei nu mai au atâtea trilioane de dolari de cheltuit, nu vor mai fi la fel de capabili de a investi în orice, dar vor face alegeri unde să investească în funcţie de profit şi pierdere. Energia eoliană şi cea solară sunt în mod evident două dintre sectoarele unde investiţiile vor scădea dramatic“, a conchis el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite