Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Roboţii vânează locurile de muncă din Europa de Est

4
14 Nov 2018 17:38:52
Autor: Elena Deacu

Roboţii vin să ia locurile de muncă în Europa, iar ţările din Europa de Est sunt în mod special vulnerabile, informează Bloomberg.

Pe fondul creşterii gradului de utilizare a roboţilor la nivel global, un muncitor obişnuit din Slovacia, ţara cu cea mai mare producţie auto pe cap de locuitor din lume, se confruntă cu o probabilitate de 62% pentru ca locul său de muncă să fie automatizat „în viitorul apropiat”. Aceasta este concluzia unui unui raport publicat marţi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Raport, care a comparat 11 state emergente cu economii dezvoltate, BERD susţine că muncitorii din Lituania se confruntă cu un risc puţin mai mic decât cei din Slovacia, având probabilitate de 57% ca locurile lor de muncă să fie automatizate.

În cazul muncitorilor din Estonia, Cehia, Polonia şi Slovenia, riscurile sunt cuprinse între 47% şi 53%. Roboţii vor fi utilizaţi mai ales în textile, agricultură şi sectorul manufacturier, susţine raportul.

„Inovaţiile tehnologice schimbă rapid echilibrul între activităţile desfăşurate de oameni şi sarcinile executate de maşini“, a arătat BERD, în raport. „În industria prelucrătoare, procentajul de locuri de muncă care sunt expuse riscului de automatizare poate fi deosebit de ridicat”, mai arată acesta.

În timp ce anumite tipuri de muncă vor deveni caduce, vor apărea alte locuri de muncă în sectoare mai productive. Roboţii vor contribui, de asemenea, la completarea deficitului de locuri de muncă din Europa de Est, o regiune cu o populaţie în curs de îmbătrânire, în care companiile se plâng că nu pot găsi suficienţi oameni calificaţi pentru a ocupa posturile libere, completează BERD.

Raportul a remarcat, de asemenea, că utilizarea sporită a roboţilor este probabil în spatele declinului ratelor totale de ocupare a forţei de muncă din cele 11 ţări studiate. Locurile de muncă în agricultură şi sectorul manufacturier din regiunea Europei de Est au scăzut cu 4% respectiv 2% în deceniul 2006-2016, subliniază BERD. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Gaina Vasile
14.11.2018, 18:41:07

Cumparam roboti si-i punem sa munceasca ptr noi. Dimineata-i dam afara pe usa si-i trimitem la munca! :)

+1 (1 vot)
Mircea Badea
14.11.2018, 20:46:04

Cresti salariile din pix, vine robotelul si-ti ia locul de munca. Dar asta e cel mai fericit scenariu pentru romania Sa aiba parte de o industrie robotizata si cu multi someri Din pacate o data cu robotizarea va creste si volumul productiei astfel incat vor disparea cu totul fabricile din tara. Si vom ramane si cu o pseudo-industrie, un rahat care va functiona ca pe timpul lui ceausescu ... in pierdere. Plus o multime de someri

+1 (1 vot)
errrror errrror
14.11.2018, 21:20:19

Ce vrajeala. Robotii sunt dusi acolo unde oamenii nu vor, unde lenea e cucoana mare. Nimeni nu va ia joburile, doar ca nu le vreti voi.

-1 (1 vot)
stefan andrei
14.11.2018, 23:48:45

si baba redegista cirtita sovietica nu stia chestia asta cind a adus milioane de maimute islamice in europa si le-a prezentat drept arhitecti, ingineri, doctori, etc.,? Sau robotizarea e valabila doar pentru inapoiatii din est, unguri, polonezi, cehi si slovaci, care in prostia lor voteaza numai egzdremijdi de dreapta si nu vor sa auda de redistribuirea maimutelor si alte binefaceri de acest gen.

Modifică Setările