Ruşii s-au sucit din nou: Gazoductul Turkish Stream poate fi relansat, dacă Turcia vrea acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţiile referitoare la proiectul gazoductului Turkish Stream nu au fost încă reluate, dar proiectul are dreptul să existe, dacă autorităţile de la Ankara sunt interesate, a declarat Alexandr Novak, ministrul rus al Energiei, relatează Novinite.

Novak a spus la un post de televiziune că Moscova este gata să majoreze cantitatea de gaze livrată Turciei, el adăugând că relaţiile de colaborare dintre Rusia şi Turcia trebuie să continue.

Ministrul a făcut remarcile după mai mult de o lună de tensiuni între Ankara şi Moscova, provocate de doborârea de către forţele aeriene turce a unui avion rus de luptă Su-24, în noiembrie, sub motivul că a intrat în spaţiul aerian al Turciei.

Mai mult, fix oficialii ruşi au anunţat îngheaţarea proiectului Turkish Stream odată cu sacţiunile economice impuse Turciei ca măsuri de retorsiune după doborârea bombardierului rusesc. Alături de acesta, Rusia a interzis zborurile charter către Turcia, lovind sectorul turismului, şi a blocat importurile de fructe şi legume.

Proces internaţional pe preţul gazelor

Negocierile pentru proiectul de construcţie a gazoductului Turkish Stream, anunţat de preşedintele rus Vladimir Putin în decembrie 2014, erau deja blocate, din cauza neînţelegerilor legate de preţul gazelor.

Pe fondul acestui blocaj, Rusia a anunţat că va construi numai un tronson al Turkish Stream care să interconecteze reţelele de gazoducte ale celor două ţări, în timp ce planurile iniţiale includeau o capacitate mai mare de transport, de circa 63 de miliarde de metri cubi. Majoritatea acestor gaze ar fi urmat să tranziteze Turcia către Europa.

Anterior, Turcia a dat în judecată Gazprom pentru preţuri mai mici la gaze. Ankara doreşte reduceri consistente pentru preţul gazelor după ce cotaţiile barilului de ţiţei s-au prăbuşit de la 115 dolari în 2014 la 36 de dolari la finele lui 2015. Gazprom utilizează o formulă care leagă preţul gazelor de cel al petrolului, dar cu o întârziere de 6-9 luni, astfel că preţul gazelor ar trebui să fie mai mic de jumătate faţă de cel din 2014.

Erdogan, acuzat anterior de trafic cu petrol de la ISIS

Zilele trecute, vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici afirma că Rusia va introduce noi măsuri ca răspuns la acţiunile „neprietenoase“ ale Turciei.

Săptămâna trecută, serverele de internet din Turcia au fost supuse unui vast atac cibernetic, care a vizat în special sectorul bancar. De asemenea, recent, băncile turceşti din Rusia au fost supuse unor controale sub acuzaţia de spălare de bani.

Concomitent, adjunctul ministrului rus al Apărării, Anatoli Antonov, a acuzat recent că Erdogan şi familia sa sunt direct implicaţi în traficul cu petrol făcut de către organizaţia teroristă Statul Islamic

Studenţi exmatriculaţi, focuri de avertizare, nave blocate

În fine, cele două state s-au şicanat şi în alte privinţe: o serie de studenţi turci au fost exmatriculaţi din universităţile ruseşti, o navă rusească a tras focuri de avertizare asupra unui pescador turcesc, iar Turcia a blocat 27 de nave ruseşti care urmau să treacă prin Bosfor.

De asemenea, ruşii întreţin relaţii cu populaţia kurdă din sud-estul Turciei, unde serviciile de securitate ale Ankarei desfăşoară vaste operaţiuni antiteroriste. Anterior, Turcia a bombardat în vară kurzii din Siria şi Irak.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite