Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Ruşii de la Yandex cumpără o bancă digitală, cu 5,5 miliarde de dolari

0
25 Sep 2020 17:07:36
Autor: Afrodita Cicovschi

O tranzacţie imensă se pregăteşte pe piaţa companiilor de tehnologii financiare (fintech): gigantul rus Yandex a anunţat că vrea să cumpere o bancă online, la o valoare de 5,48 miliarde dolari, scrie startupcafe.ro.

Achiziţia băncii digitale ruse Tinkoff de către Yandex, gigantul IT rusesc care deţine şi Yango – firma de transport în sistem ridehailing Yango (care operează în România de anul trecut),  urmează să se facă în bani şi în acţiuni, scrie startupcafe.ro, citând un comunicat de presă al companiei
 
Tranzacţia este condiţionată de votul în adunarea generală a Yandex.
 
Compania Yandex, a fost fondată, în Rusia, în anul 1997, sub numele de CompTek (firmă care deţinea motorul de căutare Yandex). În anul 2000 a fost fondată compania actuală, sub numele de Yandex. Fondatorii companiei sunt Arkady Volozh (CEO), Arkady Borkovsky şi Ilya Segalovich. Ei şi cea mai mare parte a echipei coordonează afacerile de la sediul din Moscova, dar compania este înregistrată legal la Amsterdam.
 
Yandex s-a listat la bursa Nasdaq, de la New York, în anul 2011, la o valoare de piaţă de circa 8 miliarde de dolari, atunci. Conglomeratul rusesc oferă acum peste 70 de servicii orientate către tehnologie.
 
Pe anul 2019, Yandex a raportat venituri de 2,8 miliarde de dolari şi profit de 180 de milioane de dolari.
 
În România, colosul IT rusesc este prezent prin servicul său de transport în sistem ridehailing Yango, de anul trecut. 
 
De partea cealaltă, Tinkoff a fost fondată în anul 2006 de către antreprenorul rus Oleg Tinkov. Banca digitală nu are sucursale şi oferă diverse servicii financiare online, prin aplicaţie de mobil şi carduri. Tinkoff este al doilea emitent de carduri din Rusia, cu o cotă de piaţă de 13,2% conform informaţiilor de pe site-ul oficial. Fintech-ul rusesc este listat la Bursa de la Londra, din anul 2013. CEO-ul Tinkoff este Oliver Charles Hughes, cetăţean rus de origine britanică.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările