Sancţiunile economice dintre UE şi Rusia au dus la pierderi de circa 30 miliarde euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al Institutului Austriac de Cercetări Economice, prezentat vineri, arată că sancţiunile economice împotriva Rusiei impuse de Uniunea Europeană au costat deja ţările europene aproximativ 30 de miliarde de euro. Cercetarea efectuată de Institutul Austriac de Cercetare Economică (WIFO) a arătat că exporturile UE către Rusia au scăzut anual cu 15,7%, începând cu 2014, când au fost aplicate sancţiunile.

Până la 40% din această scădere s-a datorat sancţiunilor, arată WIFO, potrivit căruia exporturile UE către Rusia au scăzut de la 120 de miliarde de euro în urmă cu patru ani, la 72 de miliarde de euro în 2016.

Conform cercetărilor efectuate la cererea Parlamentului European, Cipru a fost cel mai afectat, exporturile către Rusia fiind diminuate cu 34,5% în ultimii doi ani. Grecia a înregistrat o scădere de 23,2%, a exporturilor, iar cele din Croaţia au scăzut cu 21%. În Austria, exporturile au scăzut cu 9,5%, echivalentul a aproximativ un miliard de euro. 

Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la exporturile Germaniei cu un minus de 11,1 miliarde de euro (- 13,4%), ceea ce înseamnă că economia Germaniei a suportat mai mult de o treime din consecinţele acestor sancţiuni.

Polonia şi Regatul Unit au înregistrat fiecare un minus de aproximativ 3 miliarde de euro.

De asemenea, estimările studiului arată că sancţiunile au lovit cele mai puternice companii în 2014. 

Volumul exporturilor de produse agricole şi alimentare s-a prăbuşit în perioada 2013 - 2016 cu 22,5% (în special produse lactate şi fructe). 

Exporturile de vehicule au scăzut cu 17,7%, exporturile de materii prime (în special fierul şi oţelul) cu aproximativ 15%.

În perioada 2009-2012, exporturile UE către Rusia au crescut cu o medie anuală 23,5 la sută. În 2013, Rusia a avut o cotă de export de 7,7%

În 2016, Rusia era în clasamentul celor mai importanţi parteneri comerciali din afara UE, cu 4,6% pe locul 5 - în spatele Turciei. 

Impactul sancţiunilor a fost mai mare în primul an

Cercetătorii au afirmat că impactul sancţiunilor a fost cel mai dăunător în cursul primului an, deoarece "nu s-au înregistrat progrese semnificative în trecerea fluxurilor comerciale către alte ţări", a raportat site-ul web al postului rus de televiziune Rusia Today.

Bruxellesul a introdus pentru prima dată sancţiuni asupra Moscovei în 2014, după ce Crimeea a organizat un referendum pentru a se retrage din Ucraina şi a reveni în Federaţia Rusă, existând suspiciuni că procesul a fost desfăşurat sub influenţa Rusiei.

Sfera sancţiunilor s-a extins apoi treptat, pe măsură ce Uniunea Europeană şi Statele Unite continuau să se alăture presiunii împotriva Moscovei faţă de presupusul său sprijin pentru forţele pro-ruse din regiunea Donbass din estul Ucrainei, care căutau o mai mare autonomie faţă de Guvernul de la Kiev.

Conflictul armat din estul Ucrainei, care a fost iniţiat de Kiev după ce şi-a desfăşurat forţele pentru a împiedica autodidemia pro-democratică în regiune, s-a soldat cu peste 10.000 de morţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite