Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Scandalul azbestului din pudra de talc pentru copii: Johnson & Johnson răscumpără acţiuni şi plăteşte reclame uriaşe

1
18 Dec 2018 08:24:13
Autor: Afrodita Cicovschi

Scandalul azbestului prezent în pudra de talc pentru copii a gigantului farmaceutic Johnson & Johnson (J&J) determină compania să ia măsuri radicale: răscumpără acţiun i pentru a ridica cotaţiile pe bursă şi plăteşte reclame de o pagină în celebra publicaţie News York Times.

Johnson & Johnson a demarat luni un program de răscumparare de acţiuni în valoare de până la 5 miliarde de dolari, în urma unui articol potrivit căruia grupul ştia de zeci de ani că pudra de talc pentru copii conţine azbest cancerigen, informaţie care a şters 40 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă a companiei, transmite Reuters, citat de news.ro.
 
Acţiunile J&J au închis luni în scădere cu 3%, continuând declinul de 10% consemnat vineri. În urma anunţului referitor la răscumpărare, acţiunile au urcat cu 1% după închiderea şedinţei de tranzacţionare.
 
Planul de răscumpărare nu are limită de timp şi ar putea fi suspendat sau întrerupt oricând, potrivit unui comunicat al companiei.
 
În urma articolului publicat de Reuters, J&J a răspuns vineri că ”orice sugestie că ”Johnson & Johnson a ştiut sau a ascuns informaţii despre siguranţa pudrei de talc este falsă”.
 
Luni, J&J a cumpărat luni o pagină întreagă de publicitate în New York Times, intitulată ”Ştiinţă. Nu Sentimentalism”, în care afirmă că deţine dovezi ştiinţifice că talcul este sigur şi benefic.
 
”Dacă am fi avut vreun motiv să credem că talcul nu este sigur, ar fi fost retras din magazine”, potrivit reclamei.
 
Cu toate că J&J a dominat piaţa pudrei de talc timp de peste 100 de ani, acest produs a contribuit cu sub 0,5% la veniturile de 76,5 miliarde de dolari obţinute de J&J în 2017.
 
Vineri, Reuters a scris că Johnson & Johnson ştia de zeci de ani faptul că în pudra de talc pentru copii pe care o produce există azbest, un mineral periculos pentru sănătatea omului, care poate provoca mai multe boli, printre care şi numeroase forme de cancer.
 
Potrivit articolului, compania a muşamalizat informaţiile pe care le avea despre azbestul din compoziţia pudrei de talc Johnson’s Baby, atât faţă de clienţi, cât şi faţă de diverse instituţii de verificare.
 
Acelaşi document arăta că J&J nu a spus Administraţiei pentru alimente şi medicamente din SUA (FDA) că cel puţin trei teste, care au fost efectuate în trei laboratoare de analiză diferite, între 1972 şi 1975, au concluzionat că există azbest în pudra de talc pe care compania o produce, într-unul din cazuri menţionându-se că nivelul era „destul de ridicat.” 
 
Informaţiile au ieşit la iveală pentru că de curând compania a fost obligată să prezinte mii de pagini de note şi raporturi interne şi alte documente confidenţiale avocaţilor în cadrul proceselor demarate în urma a 11.700 de plângeri. Oamenii au acuzat gigantul farmaceutic că pudra sa de talc le-a cauzat cancere-inclusiv cancerul ovarian pentru mii de femei.
 
Documentele interne arată că, între 1971 şi 2001, în produsele J&J în care exista pudră de talc a fost semnalată prezenţa azbestului, iar oficialii companiei, cercetătorii, doctorii şi avocaţii săi erau îngrijoraţi de modul în care să abordeze această problemă. Totuşi, niciunul nu a anunţat autorităţile competente că ar şti de această situaţie.
 
Cele mai vechi menţiuni referitoare la pudra de talc contaminată sunt din anii 1957 şi 1958, ca urmare a rapoartelor unui laborator. Acestea descriu elemente de contaminare ca tremolitul fibros şi acicular în talcul furnizorului italian al J&J. Acesta este unul din şase minerale care în forma sa fibroasă este clasificat ca azbest.
 
Începând cu 2012 până în prezent, J&J a pierdut câteva procese de anvergură, în urma cărora a trebuit să achite mai multe miliarde de dolari. Cele mai multe acuzaţii au fost făcute de femei care susţin că s-au îmbolnăvit de cancer ovarian, în urma utilizării pudrei de talc a companiei drept antiperspirant sau deodorant.
 
„Avocaţii reclamanţilor care caută un câştig material personal distorsionează documentele şi creează în mod intenţionat confuzie în sala de judecată şi în presă,” a scris Ernie Knewitz, vicepreşedinte J&J al relaţiilor cu presa, într-un e-mail venit ca răspuns la investigaţia Reuters. „Aceasta este o încercare calculată de a distrage atenţia de la faptul că mii de teste independente demonstrează că pudra noastră de talc nu conţine azbest şi nu cauzează cancer. Orice sugestie care spune că Johnson&Johnson a ştiut sau a ascuns informaţii legate de siguranţa pudrei de talc este falsă.”
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Nedelcu Steli
18.12.2018, 09:26:39

Asta se cheama produs corporativ. Afaceri bune pentru unii, si cancer pentru restul. Traim intr-o perioada a consumului inutil si excesiv, ajutat masiv de TV si presa. Can vom intelege ca nu ajungem nicaieri cu asta?!