Scenariul Cipru devine lege: UE vrea ca depozitele să fie naţionalizate atunci când băncile sunt în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strategia impusă de UE guvernanţilor ciprioţi va deveni şablonul pentru astfel de crize bancare
Strategia impusă de UE guvernanţilor ciprioţi va deveni şablonul pentru astfel de crize bancare

Un proiect de directivă a Comisiei Europene prevede ca depozitele mai mari de 100.000 de euro să fie supraimpozitate de state atunci când băncile sunt în pericol de a intra în faliment.

Precedentul Cipru se va transforma în strategie-şablon atunci când sistemul bancar este în pericol, dacă un proiect de directivă a Comisiei Europene (CE) va fi aprobat. Documentul  prevede ca statul să naţionalizeze parţial depozitele bancare cu o valoare mai mare de 100.000 de euro pentru a recapitaliza instituţia atunci când aceasta este în pragul colapsului. 

Depozitele garantate nu vor fi afectate

Potrivit unui proiect de modificare a directivei, obţinut de agenţia de ştiri Mediafax, depozitele bancare nu vor mai fi protejate atunci când banca va intra în procedura de salvare cu fonduri proprii. Statul va trebui să intervină şi să utilezeze toate resursele instituţiei de creditare pentru evitarea falimentului, inclusiv depozitele clienţilor. Acestea pot fi sau nu supraimpozitate, însă pot scăpa de măsură doar dacă fondurile obţinute din celelate resurse ale băncii sunt de ajuns pentru recapitalizare.

Excepţie de la această supraimpozitare fac doar depozitele garantate, depozitele şi activele clienţilor protejaţi de legea falimentului sau dreptul civil, dar şi datoriile instituţiei către angajaţi, furnizori şi stat.

În UE, toate depozitele bancare mai mici de 100.000 de euro sunt garantate. În România, la 30 iunie 2012, depozitele garantate de Fondul Naţional de Garantare a Depozitelor Bancare însumat 144,8 miliarde de lei. Suma reprezintă 45,7% din valoarea totală a depozitelor constituite la instituţiile de credit participante la Fond.

În sistemul bancar românesc, doar 31 de bănci – cele autohtone şi cele cu capital străin – contribuie la Fond. Celelalte nouă instituţii prezente pe piaţa românească sunt sucursale ale unor bănci străine şi participă la fondurile de garantare a depozitelor din ţările-mamă. 

Scenariul Cipru va deveni lege

Proiectul se aseamănă foarte tare cu strategia impusă de UE guvernanţilor ciprioţi în cadrul programului de asistenţă financiară de urgenţă, aprobat la finalul lunii mai. Acordul se bazează pe restructurarea sistemului bancar, adică lichidarea instituţiei Laiki, a doua ca mărime, şi reorganizarea Bank of Cyprus, cea mai mare.

Bruxelles-ul nu a reuşit însă nici în Cipru să impună suprataxarea depozitelor garantate, mai mici de 100.000 de euro, însă cele care depăşesc acest prag vor fi naţionalizate în proporţie de până la 60%. 

Statele UE vor crea fonduri de salvare pentru bănci

Fiecare stat comunitar va înfiinţa un fond de salvare, finanţat de bănci, cu resurse echivalente cu cel puţin 1% din valoarea depozitelor garantate, care va fi utilizat în procedurile de salvare a unei bănci ajunsă în pragul colapsului.

Fiecare dintre aceste fonduri de urgenţă se va încadra într-un sistem european de finanţare, care va fi folosit pentru recapitalizarea băncilor cu probleme. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite