Se scumpesc ţigările în Germania. Cât vor plăti fumătorii în plus pentru un pachet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Parlamentul din Germania a adoptat, miercuri, 9 iunie, impozite mai mari aplicabile  tutunului. Acest lucru nu afectează doar ţigările cu filtru, ci şi alte produse, informează Tagesspiegel.

Din punct de vedere fiscal, fumătorii de ţigări vor trebui să plătească chiar mai mult decât a fost sugerat iniţial de ministrul finanţelor Olaf Scholz (SPD). În medie, impozitul pe un pachet de 20 de ţigarete va fi majorat cu zece cenţi în 2022 şi 2023.

Sursa citată menţionează că, nu va exista nicio creştere în 2024, iar în 2025 şi 2026 taxele vor creşte cu 15 cenţi pe pachet.

La sfârşitul celor patru etape, cota de impozitare pe pachet va fi cu 50 de cenţi mai mare decât înainte (n.r circa 2,5 lei). Creşterea taxelor pe ţigarete va costa fumătorii între 12 şi 13 miliarde de euro în fiecare an începând cu 2022. Experienţa a arătat că producătorii folosesc creşteri de impozite pentru a impune preţuri mai mari la rândul lor. În acest sens, fumătorii de ţigări vor trebui să fie pregătiţi pentru preţuri semnificativ mai mari din 2022.

Potrivit sursei citate, şi taxele aplicate tutunului pentru narghilea vor creşte. Acestea sunt echivalate fiscal cu cele aplicate ţigaretelor. Comisia de Finanţea Parlamentului din Germania a decis miercuri noul model de impozitare pe tutun. Coaliţia îşi încalcă promisiunea din acordul de coaliţie că nu vor exista creşteri de impozite în această perioadă electorală.

Utilizatorii de ţigări electronice, precum şi consumatorii de produse din tutun mai puţin dăunătoare, vor plăti, de asemenea, taxe mai mari. Pentru prima dată, lichidele pentru ţigările electronice sunt supuse taxării. Acest lucru se aplică indiferent dacă lichidele conţin sau nu nicotină. Impozitul pe lichid se va aplica, de asemenea, în patru etape.

Produsele care încălzesc tutunul s-ar putea scumpi şi ele

În comparaţie cu propunerea iniţială a Ministrului de Finanţe, experţii fiscali ai coaliţiei au redus impozitul pe tutun pe lichidele pentru ţigări electronice cu aproximativ 20%. De la 1 iulie 2022, va fi datorată o taxă de 1,60 euro pentru fiecare sticlă cu zece ml de lichid. În 2024 taxa va fi de doi euro pentru fiecare zece mililitri, în 2025 exact 2,60 euro şi apoi în 2026 3,20 euro. Cu aceste rate, lichidele sunt taxate mult mai puţin decât ţigaretele.

Coaliţia a promovat acest lucru, deoarece experţii consideră că vaparea cu ajutorul ţigărilor electronice este mai puţin dăunătoare sănătăţii decât fumatul. Procesul de ardere alţigărilor este considerat a fi extrem de cancerigen.Atunci când vapezi, procesul de ardere nu mai are loc. Inhalarea vaporilor care conţin nicotină nu este sănătoasă, dar pare a fi mai puţin dăunătoare decât fumul de ţigară.

Produse din tutun cu risc redus se confruntă cu o creştere puternică a taxelor. Acestea sunt produse precum Iqos de la Philip Morris, în care tutunul este doar încălzit, şi nu este ars. 

Iqos va avea taxe mai mici cu doar 20% faţă de ţigările cu filtru (nr. taxele aplicate produselor din tutun încălzit ajung deci la 80% din valoarea taxelor aplicate ţigaretelor). Până în prezent, produsele din tutun mai puţin dăunătoare, cum ar fi tutunul de pipă, au fosttaxate mult mai puţin.

Sebastian Brehm, expert financiar CSU, a declarat pentru Tagesspiegel: „Din cele 500 de milioane de euro venituri suplimentare o mare parte vor reveni comisarului pentru medicamente, care va folosi banii pentru finanţarea programelor de prevenire pentru tineri”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite