Se strânge laţul: Rusia este gata să dubleze volumul de gaze naturale pe care le va livra Chinei. Gazprom rămâne dependentă de banii Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom vrea să îşi diversifice livrările spre China, dar conductele vor fi gata abia în patru ani, iar principala piaţă va rămâne tot Europa
Gazprom vrea să îşi diversifice livrările spre China, dar conductele vor fi gata abia în patru ani, iar principala piaţă va rămâne tot Europa

Gigantul rus Gazprom este pregătit să crească semnificativ cantitatea de gaze pe care urmează să o livreze către China, de la 38 de miliarde de metri cubi pe an cât prevedea acordul semnat în luna mai, la mai bine de 60 de miliarde de metri cubi, a declarat Alexei Miller, directorul executiv al grupului.

Miller a declarat că înţelegerea semnată în luna mai cu China, prin care Gazprom va furniza câte 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an statului chinez, reprezintă „doar începutul“.

„Perspectivele alimentării pieţei din China, dacă ne referim la asta, sunt, pur şi simplu, imense. Noi spunem că volumul livrărilor noastre va creşte în curând la 60 de miliarde de metri cubi pe an, şi chiar la 100“, a plusat Miller, citat de către Itas-Tass.

Acordul semnat în mai prevede ca Gazprom să înceapă să livreze din 2018 Chinei câte 38 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, pentru o perioadă de 30 de ani.

Miller a precizat, tot marţi, că acest contract cu China aduce Gazprom venituri de 400 de miliarde de dolari, sumă comparabilă cu estimările anterioare ale presei internaţionale.

Gazele naturale vor fi transportate către China prin gazoductul Puterea Siberiei, a cărei construcţie a fost demarată la 1 septembrie.

„Războiul gazelor“, acum pentru fluxul reversibil

Europa este, în continuare, cea mai mare piaţă a Gazprom, către care a livrat peste 160 de miliarde de metri cubi anul trecut, însă aceasta face tot mai mulţi paşi pentru a slăbi dominaţia Gazprom, prin realizarea de conducte de interconectare, exploatarea de noi resurse şi construcţia de terminale de gaze naturale lichefiate.

Uniunea Europeană investighează Gazprom într-un caz de abuz de poziţie dominantă în relaţia cu statele din blocul estic, dar şi pentru faptul că gazoductul South Stream încalcă legislaţia europeană privind separarea transportatorilor de producători. Printre acuzaţii se află şi interzicerea „fluxului invers“ şi reexportarea gazelor cumpărate, dar şi contractele „take or pay“, prin care cumpărătorul trebuie să plătească gazele contractate fie că le ia sau nu. Gazprom riscă o amendă de 10% din cifra de afaceri, astfel că pedeapsa maximă ar putea ajunge la 13,6 miliarde de dolari.

Gazprom a tăiat în luna iunie alimentarea Ucrainei, în urma unor disensiuni privind preţul şi datoriilor. Între timp, grupul ucrainean Naftogaz s-a alimentat din Polonia, Slovacia şi Ungaria prin „flux invers“, măsură contestată de către ruşi. 

Ulterior, Gazprom a redus volumele trimise către o serie de state, inclusiv România.

„Rusia joacă tare o mână slabă“

Rusia joacă puternic o mână slabă, iar Europa joacă slab cărţi bune, declara săptămâna trecută, la Bucureşti, Edward Chow, partener în cadrul centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS). El se referea atunci că petrolul şi gazele reprezintă 70% din exporturile Rusiei şi 50% din buget, şi totul merge în Europa. UE importă 30% din necesarul său de gaze şi petrol din Rusia.

China a consumat anul trecut circa 170 de miliarde de metri cubi de gaz, iar până în 2020 volumul este estimat să urce la 420 de miliarde de metri cubi pe an.

Curtarea Indiei la proiecte gigantice

Gazprom nu se află sub sancţiuni şi are încă acces la finanţare pe pieţele europeană sau americană, spre deosebire de surata din domeniul petrolier, Rosneft. Însă grupurile energetice americane nu mai au voie să lucreze cu Gazprom, dar şi cu companiile Rosneft, Lukoil, Gazprom Neft şi Surgutneftegaz în proiecte de gaze sau petrol de şist, exploatări în Arctica sau orice alte perimetre marine de mare adâncime.

Zilele trecute, Rosneft a oferit grupului indian de stat ONGC Videsh o participaţie de 10% din uriaşul zăcământ Vankor. Anterior, Rosneft a vândut un procent asemănător şi celor de la China National Petroleum Corp (CNPC),contra sumei de un miliard de dolari. Aceasta este şi cumpărătorul gazelor naturale din acordul încheiat în mai cu Gazprom.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite