Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Se vor înregistra scumpiri mai mult timp decât ne aşteptam. Lagarde: Creşterea inflaţiei s-ar putea domoli după ce va scădea preţul energiei

4
28 Oct 2021 16:39:44
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Creşterea inflaţiei în Europa urmează să fie ”mai lungă decât se prevedea”, însă ar urma să scadă în cursul lui 2022, estimează joi preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE) Christine Lagarde, relatează AFP.

„În pofida faptului că actuala creştere a inflaţiei va dura mai mult timp decât s-a prevăzut, ne aşteptăm ca ea să scadă în cursul anului viitor”, în urma unei scăderi aşteptate a preţului energiei şi unei îmbunătăţiri a situaţiei pe frontul penuriei de materiale, a anunţat ea într-o conferinţă de presă.
 
Banca Centrală Europeană BCE) şi-a menţinut de altfel, joi, toate măsurile de susţinere a economiei, în pofida unei creşteri puternice a inflaţiei în zona euro, amânând astfel în decembrie o eventuală decizie cu privire la o normalizare treptată a politicii monetare.
 
Cei 25 de membri ai Consiliului Guvernatorilor BCE au confrmat, aşa cum se aştepta, arsenalul monetar aflat în vigoare care să le permită statelor, gospodăriilor şi întreprinderilor, să se finanţeze în bune condiţii şi să nu compromită relansarea economică.
 
Răscumpărarea datoriei în cadrul programului ”PEPP”, în vederea unei contracarări a efectelor pandemiei covid-19, urmează să continue în această toamnă, ”într-un ritm uşor mai slab” faţă de precedentele două trimestre.
 
Volumul programului - 1.850 de miliarde de euro -, din care s-a cheltuiet deja 80%, nu s-a schimbat.
 
Acest dispozitiv excepţional urmează să se încheie la sfârşitul lui martie 2022, în cazul în care criza covid-19 este considerată încheiată, iar analişti pariază pe implementarea unui noi dispozitiv care să asigure o tranziţie lină.
 
Ratele-cheie au fost menţinute la cel mai scăzut nivel - de minus 0,5% care taxează depozitele în exces ale băncilor, atunci când nu sunt distribute în economie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Tomescu Tom
28.10.2021, 18:08:11

Vine molima ... Evergrande ... 😂 la primăvară ... Și în 2008 ..au fost necesare vreo 6-7 luni până să ajungă în Europa în 2009 , din America..

+1 (1 vot)
Erlich Levitt
28.10.2021, 20:06:57

n-o sa scada niciodata pretul energiei pentru ca -tefelistii dicteaza solar si eoliene. la revedere flux constant si ieftin de energie.

-5 (9 voturi)
ADani
28.10.2021, 18:22:27

Inflatia se trage de la masa monetara tiparita si introdusa in economie! Astia afc dezinformare si in loc sa faca educatie economica!

-8 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
29.10.2021, 00:31:05

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările