Sfârşitul unei ere: Sharp, o legendă în domeniul electronicelor, ajunge pe mâna Foxconn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul japonez Sharp, o adevărată legendă în lumea electronicelor, a ajuns în curtea taiwanezilor de la Foxconn, grup cunoscut pentru faptul că asamblează iPhone şi iPad pentru Apple în uriaşele sale uzine.

Tranzacţia vine după ce Sharp, un concern cu picioare de lut, a fost deja salvat de către băncile creditoare şi după ce Sharp a înregistrat în ultimii ani pierderi financiare imense, de miliarde de euro.

Pentru cine este obişnuit cu lumea electronicelor, numele Sharp este sinonim cu calitatea în domeniul televizoarelor. Grupul are, însă, mult mai multe premiere la activ în istoria sa de mai bine de peste 100 de ani.

„Creionul ascuţit“

Puţini ştiu că Sharp a pornit la drum în anul 1912, când fondatorul său, Tokuji Hayakawaa pus bazele unui atelier în Tokyo. Primul său produs a fost o cataramă metalică de curea, dar primul său succes a fost lansarea unui creion mecanic în anul 1915. De acesta se leagă, de altfel, chiar numele companiei. Creionul în cauză se numea „Creionul gata ascuţit“, iar de la „sharp“ (ascuţit - n.r.) provine însuşi brandul sub care se vând acum produsele sale.

În 1925 compania a realizat primul aparat radio japonez, în vreme ce în 1953 a realizat primul televizor produs în Japonia. Acesta costa de două ori şi jumătate mai mult decât câştiga lunar un absolvent de facultate, astfel că era foarte scump.

 

Regele televizoarelor LCD

Totuşi, Sharp a perfecţionat televizoarele sale astfel că a rămas un nume în domeniu. În 2013, Sharp era al zecelea producător mondial de televizoare şi cel mai mare din Japonia.

În1973, compania a produs primul calculator cu ecran cu cristale lichide (LCD).

În anul 2012, anul centenarului, Sharp a realizat atât cel mai mare televizor de la acea vreme, de 80 de inci, dar a bifat şi cea mai mare pierdere din istorie, de 4,7 miliarde de dolari.

Anul trecut, compania a pus în vânzare primul televizor 8K disponibil publicului larg. Spre comparaţie, nici măcar televizoarele 4K nu sunt aşa răspândite, după cum nici posturi tv care să emită 4K nu prea există...

Primul telefon cu cameră 

O altă premieră mondială a avut loc în anul 2000, când Sharp a realizat primul telefon mobil cu o cameră foto.

Chiar şi acum, compania este al treilea producător de smartphone-uri din Japonia.

Tot în sectorul smartphone-urilor, Sharp realizează şi o parte din ecranele folosite de Apple în iPhone, după ce producătorul american a decis să mute o parte din producţia de la Samsung, cel mai mare rival sl său în domeniul smartphone-urilor.

În fine, anul trecut, compania a anunţat un smartphone-robot.

 

Cea mai eficientă celulă solară din lume

Dar Sharp nu înseamnă doar atât: produce şi celule solare, iar Sharp a realizat în anul 2013 cea mai eficientă celulă solară, cu un randament de 44,4%, un record în domeniu. De asemenea, Sharp realizează şi electrocasnice, precum aere condiţionate sau cuptoare cu microunde, dar şi copiatoare şi multifuncţionale.

Lupta pentru supravieţuire

Ultimii ani au însemnat o permanentă luptă pentru supravieţuire. Sharp a trecut de două ori şi printr-o telenovelă cu actualul său proprietar, grupul taiwanez Hon Hai Precision, cunoscut cel mai bine sub numele Foxconn.

În anul 2012, cele două părţi au agreat ca Foxconn să cumpere un pachet de 10% din acţiunile Sharp, dar şi 50% dintr-o fabrică a Sharp ce produce ecrane LCD pentru telefoane şi tablete. Însă din cauza declinului preţului acţiunilor, oferta a căzut.

Ulterior, în luna februarie a acestui an, Sharp a acceptat o ofertă de preluare în valoare de 6,24 miliarde de dolari din partea Foxconn pentru 66% din acţiuni. Şi aceasta a fost cât pe-aci să cadă, după ce s-a aflat că datoriile Sharp ar putea fi mult mai mari. Ca urmare, taiwanezii au oferit mai puţin, astfel că tranzacţia se face acum pentru 3,5 miliarde de dolari. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite