Sistemul în care se calculează LIBOR a fost modificat pentru a-i împiedica pe bancheri să mai manipuleze dobânzile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2012, autorităţile de reglementare au descoperit că bancherii s-au înţeles pentru a manipula dobânzile. FOTO: Reuters
În 2012, autorităţile de reglementare au descoperit că bancherii s-au înţeles pentru a manipula dobânzile. FOTO: Reuters

Asociaţia bancherilor britanici a modificat sistemul în care se calculează nivelul dobânzii interbancare LIBOR, de referinţă în sistemul financiar mondial, pentru evitarea manipulărilor, în urma unui scandal internaţional de amploare izbucnit anul trecut.

Dobânzile anunţate de băncile membre în comitetul de stabilire a LIBOR, care sunt publicate în fiecare zi, vor fi făcute publice doar o dată la trei luni, pentru a evita posibilitatatea manipulării, au explicat reprezentanţii Asociaţiei Bancherilor Britanici (BBA).

Bancherii nu vor mai putea cunoaşte dobânzile anunţate de băncile concurente şi nu îşi vor mai putea ajusta dobânzile în consecinţă. Dobânzile vor fi stabilitate în continuare zilnic.

Nivelul LIBOR este calculat zilnic de un comitet internaţional pe baza dobânzilor pe care le plătesc 18 bănci pentru a se împrumuta. Dobânzile raportate de bănci nu pot fi însă verificate, iar consiliul se bazează pur şi simplu pe spusele bancherilor.

Anul trecut, autorităţile de reglementare au dezvăluit faptul că bancherii s-au înţeles vreme îndelungată pentru a manipula aceste dobânzi, ducând astfel la o creştere a costurilor creditelor contractate de populaţie. 

În iunie 2012, grupul britanic Barclays a acceptat să plătească o amendă de peste 450 de milioane de dolari pentru a scăpa de acuzaţiile privind manipularea dobânzilor, însă scandalul abia atunci a izbucnit. În presă au apărut informaţii conform cărora întreaga conducere încuraja astfel de practici şi imediat a început să se vorbească despre un adevărat cartel al bancherilor.

Subiectul este cu atât mai delic în Marea Britanie, având în vedere că două dintre principalele grupuri bancare (Lloyds şi Royal Bank of Scotland) au avut nevoie de împrumuturi de urgenţă din banii contribuabililor pentru a evita falimentul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite