Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Sistemul de pensii publice din Croaţia, aproape de colaps

6
20 Oct 2019 08:47:42
Autor: Afrodita Cicovschi

Croaţia se confruntă cu dificultăţi majore legate de plata pensiilor, având în vedere că populaţia este foarte îmbătrânită, iar contribuţiile plătite de angajaţi sunt insuficiente pentru a acoperi necesarul. Guvernul a încercat să majoreze vârsta de pensionare la 67 de ani, lucru contestat cu vehemenţă de sindicate.

Guvernul ceruse parlamentului să adopte o lege care să majoreze vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani începând cu 2033, justificându-şi decizia prin faptul că trebuie accelerate eforturile pentru a face sustenabil sistemul de pensii. O altă propunere viza o diminuare de 4% a pensiei pentru fiecare an de pensionare anticipată, dar a oferit în schimb pensii mai mari pentru cei care continuă să lucreze chiar dacă au dreptul să se pensioneze.
 
În urma protestelor organizate de sindicate, Parlamentul Croaţiei a restabilit vârsta de pensionare la 65 de ani, transmite Reuters.
 
Principalele trei confederaţii sindicale din Croaţia au strâns peste 700.000 de semnături pentru a forţa organizarea unui referendum faţă de decizia guvernului de a majora vârsta de pensionare. Cu toate acestea, în loc să organizeze un referendum, autorităţile croate au revenit asupra deciziei, lăudată de agenţiile de evaluare financiară şi de Comisia Europeană.
 
Guvernul va căuta mijloace legale pentru a permite celor care vor să lucreze mai mult să iasă la pensie la 68 de ani, a declarat în Parlament ministrul Muncii, Josip Aladrovic.
 
De asemenea, Guvernul a decis o scădere de la 3,6% la 2,4% a nivelului de reducere a pensiei pentru fiecare an de pensionare anticipată.
 
În luna decembrie 2018, Parlamentul croat a aprobat o propunere a guvernului vizând majorarea vârstei de pensionare de la 65 până la 67 de ani începând din anul 2033, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, şi de asemenea diminuarea pensiilor pentru cei care ies la pensie anticipat.
 
La fel ca multe alte ţări europene, Croaţia are o populaţia îmbătrânită. Sistemul public de pensii costă aproximativ 40 miliarde kuna (şase miliarde dolari) pe an, dar aceşti bani nu pot fi acoperiţi numai de contribuţiile angajaţilor, iar bugetul trebuie să finanţeze anual aproximativ 17 miliarde kuna din taxe pentru a acoperi deficitul. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Ionel Marcu
20.10.2019, 09:18:29

Există și la ei pensii speciale? De 2-20 de ori salariul mediu?! Nu cred, ei n-au avut mafia pesedistă la putere, care, ca să ajungă la ciolan să mituiască pensionarii. Cu nici trei miliarde euro de la bugetul public, croații stau mult mai bine ca noi. Vedem noi pe dracul la anul și în continuare!

+4 (4 voturi)
ionel niculaie
20.10.2019, 12:56:16

Urmam noi.

+1 (1 vot)
Tăunu
20.10.2019, 13:35:33

Concluzia e clară, sindicatele româneşti sunt foarte puternice. avem mulţi care ies la pensie pe la 45 de ani în special cei cu pensii speciale, şi apoi se reangajează. Chiar şi cei cu grupă se pensionează pe la 45 de ani cu pensii bune, la unii recalculate deja, şi apoi se reangajează. Numai cei cu pensii normale, pensionaţi la 65 de ani , nu le mai trebuie nici un serviciu, sunt sătui !

Alexandru Preda
20.10.2019, 14:09:44

Muncești zeci de ani, contribui lunar în acești zeci de ani la pensii și când nu mai ești bun de munca... primești un picior în dos de la societate. Dacă au votat pe cine nu a trebuit...

+2 (2 voturi)
dominic paul
20.10.2019, 15:06:38

Urmeaza colapsul sistemelor de pensii din intreaga lume occidentala, de la SUA pana la (m)UE.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)