Soarta fabricilor de ciment din România, la mâna unui oligarh rus. Filaret Galchev a respins oferta pentru fuziunea Lafarge-Holcim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul grup ar trebui să vândă fabricile Lafarge din România către CRH, la pachet cu alte active, dacă tranzacţia va merge mai departe
Noul grup ar trebui să vândă fabricile Lafarge din România către CRH, la pachet cu alte active, dacă tranzacţia va merge mai departe

Oligarhul rus Filaret Galchev, care deţine 10,8% din acţiunile producătorului elveţian de ciment Holcim, a respins oferta grupului francez Lafarge pentru preluarea Holcim, pe care o consideră nesatisfăcătoare, scrie Reuters, care citează Sonntagszeitung.

Galchev este al doilea mare acţionar al Holcim şi a apreciat că termenii oferiţi de Lafarge „nu sunt satisfăcători“.

Fuziunea celor două grupuri, anunţată în aprilie 2014, a mai fost încă o dată în pericol, după ce în urmă cu două săptămâni, Holcim a cerut Lafarge renegocierea termenilor stabiliţi iniţial, iar câteva zile mai târziu cele două companii au anunţat că s-au înţeles asupra revizuirii acordului.

Noii termeni ai înţelegerii prevăd o rată de schimb a acţiunilor mai avantajoasă pentru investitorii Holcim, precum şi renunţarea la condiţia ca noua companie rezultată în urma fuziunii să fie condusă de actualul director general al Lafarge, Bruno Lafont.

De asemenea, înţelegerea iniţială presupunea o majorare de capital din partea Holcim, pentru ca acţiunile producătorului francez să ajungă la paritate cu cele ale Lafarge. Atunci, consiliul de administraţie al Holcim a refuzat să aprobe planul.

Iniţial, Holcim şi Lafarge au convenit o fuziune prin schimb de acţiuni, care ar crea cel mai mare producător de ciment din lume, cu vânzări anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro.

Cine este Galchev

Filaret Galchev este preşedintele grupului rus EuroCement, cel mai mare din Rusia, cu o cotă de piaţă de 30%. Potrivit revistei americane Forbes, acesta are o avere de 4,4 miliarde de dolari, fiind al 23-lea cel mai bogat rus.

Deşi a început  în afaceri cu cărbune, cea mai mare parte a averii sale provine din afacerile cu ciment, după ce magnatul a cumpărat fabricile deţinute anterior de către Stern Cement şi Inteko, compania de construcţii deţinută de către Elena Baturina, cea mai bogată femeie din Rusia.

Irlandezii de la CRH ar trebui să cumpere activele Lafarge din ţara noastră

Fuziunea dintre Holcim şi Lafarge presupune renunţarea la unele active pe care companiile le deţin în ţări precum România, Germania şi Ungaria.

În România, vor fi păstrate activele Holcim, care includ două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti.

La începutul lunii februarie, producătorul irlandez de ciment CRH a ajuns la un acord cu cele două companii pentru a cumpăra cea mai mare parte dintre activele scoase la vânzare de acestea, inclusiv pe cele din România, pentru 6,5 miliarde de euro.

Volumul vânzărilor Holcim în România au crescut cu 7,8% anul trecut comparativ cu 2013, în timp ce vânzările din Europa au scăzut cu 1%.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/lafarge0-holcim" target="_blank">View the story "lafarge0-holcim" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite