Soros şi alţi miliardari americani cer să plătească o taxă pe avere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi miliardari americani, printre care şi miliardarul de origine ungară George Soros şi cofondatorul Facebook, Chris Hughes, au solicitat, printr-o scrisoare, instituirea unei taxe pe averile superbogaţilor.

Miliardarii au adresat scrisoarea candidaţilor la alegerile prezidenţiale din SUA, şi spun că fondurile atrase ar putea să fie folosite pentru a aborda inegalitatea socială şi a veniturilor, schimbările climatice şi problemele din sistemul de sănătate.

„Vrem să cerem tuturor candidaţilor la funcţia de preşedinte, fie ei republicani sau democraţi, să susţină un impozit pe avere moderat, impus pe averea celei mai bogate zecimi la nivelul celor mai bogaţi 1% dintre americani – adică pe averile noastre”, se arată în scrisoarea semnată de 19 persoane - una anonimă.

„Următorul dolar încasat la noile venituri fiscale ar trebui să provină de la cei mai prosperi din punct de vedere financiar, nu de la americani cu venituri medii şi venituri mai mici”, mai spun ei.

Unul dintre cei mai tineri semnatari, Liesel Pritzker Simmons, în vârstă de 35 de ani, a cărui familie extinsă are o avere de peste 33 de miliarde de dolari, a rezumat situaţia simplu: „Facem parte din problemă, deci taxaţi-ne””.

Semnatarii „au considerat că este important ca oamenii care ar fi afectaţi de o taxă pe avere să iasă în public şi să spună că vor acest lucru, este OK, asta duce spre America pe care vor să o vadă”.

Pe termen scurt, grupul speră că scrisoarea „va declanşa o dezbatere printre candidaţii la algeerile din 2020” şi că un impozit pe avere sau o alternativă la unul va fi discutat în timpul viitoarelor dezbateri prezidenţiale.

Candidatul democrat Elizabeth Warren, senator din Massachusetts, precum şi colegii democraţi Pete Buttigieg şi Beto O'Rourke, susţin ideea, potrivit scrisorii. Warren a propus un impozit de 2% pentru active de cel puţin 50 de milioane de dolari şi o taxă de 1% din active pentru persoanele cu averi de peste 1 miliard de dolari.

Măsura ar putea genera venituri fiscale de aproape 3.000 de miliarde de dolari pe parcursul a 10 ani.

Ţările europene au avut rezultate mixte în urma impunerii unui impozit pe avere. Din cele 15 naţiuni din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică care impozitau averile cetăţenilor în 1995, doar patru - Elveţia, Belgia, Norvegia şi Spania - încă mai impun această taxă. Franţa, Suedia şi Germania sunt printre statele care s-au retras taxa din cauza dificultăţilor de a o pune în aplicare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite