Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Soros şi alţi miliardari americani cer să plătească o taxă pe avere

9
25 Jun 2019 21:56:34
Autor: Elena Deacu
George Soros
George Soros

Mai mulţi miliardari americani, printre care şi miliardarul de origine ungară George Soros şi cofondatorul Facebook, Chris Hughes, au solicitat, printr-o scrisoare, instituirea unei taxe pe averile superbogaţilor.

Miliardarii au adresat scrisoarea candidaţilor la alegerile prezidenţiale din SUA, şi spun că fondurile atrase ar putea să fie folosite pentru a aborda inegalitatea socială şi a veniturilor, schimbările climatice şi problemele din sistemul de sănătate.

„Vrem să cerem tuturor candidaţilor la funcţia de preşedinte, fie ei republicani sau democraţi, să susţină un impozit pe avere moderat, impus pe averea celei mai bogate zecimi la nivelul celor mai bogaţi 1% dintre americani – adică pe averile noastre”, se arată în scrisoarea semnată de 19 persoane - una anonimă.

„Următorul dolar încasat la noile venituri fiscale ar trebui să provină de la cei mai prosperi din punct de vedere financiar, nu de la americani cu venituri medii şi venituri mai mici”, mai spun ei.

Unul dintre cei mai tineri semnatari, Liesel Pritzker Simmons, în vârstă de 35 de ani, a cărui familie extinsă are o avere de peste 33 de miliarde de dolari, a rezumat situaţia simplu: „Facem parte din problemă, deci taxaţi-ne””.

Semnatarii „au considerat că este important ca oamenii care ar fi afectaţi de o taxă pe avere să iasă în public şi să spună că vor acest lucru, este OK, asta duce spre America pe care vor să o vadă”.

Pe termen scurt, grupul speră că scrisoarea „va declanşa o dezbatere printre candidaţii la algeerile din 2020” şi că un impozit pe avere sau o alternativă la unul va fi discutat în timpul viitoarelor dezbateri prezidenţiale.

Candidatul democrat Elizabeth Warren, senator din Massachusetts, precum şi colegii democraţi Pete Buttigieg şi Beto O'Rourke, susţin ideea, potrivit scrisorii. Warren a propus un impozit de 2% pentru active de cel puţin 50 de milioane de dolari şi o taxă de 1% din active pentru persoanele cu averi de peste 1 miliard de dolari.

Măsura ar putea genera venituri fiscale de aproape 3.000 de miliarde de dolari pe parcursul a 10 ani.

Ţările europene au avut rezultate mixte în urma impunerii unui impozit pe avere. Din cele 15 naţiuni din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică care impozitau averile cetăţenilor în 1995, doar patru - Elveţia, Belgia, Norvegia şi Spania - încă mai impun această taxă. Franţa, Suedia şi Germania sunt printre statele care s-au retras taxa din cauza dificultăţilor de a o pune în aplicare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

_wakki m
25.06.2019, 22:06:17

și Deripaska cere la fel, și Potanin, și Abramovici ... nu-i așa tavariși ?

+1 (1 vot)
Lamuritorul
25.06.2019, 22:32:01

Daaa... stai sa vezi, ca acu' cere si Tiriac!

+1 (1 vot)
Un cititor
25.06.2019, 23:15:07

De salutat, miliardarii fac asemenea acte caritabile, dar .........Soros, sa faca aparitia si pe la noi putin, este "extrem de dorit" de actualii guvenanti, tanjesc dupa el.

+1 (1 vot)
spaima vitelor
26.06.2019, 08:04:38

asa e cand nr de sclavi de pe plantatie scade, bogatii sunt in stare sa plateasca averi pt a-si mentine puterea, controlul si regatele. Au vazut ca bolsevicii democrati n-au succes cu ideea asta si o avanseaza ca si cum ar face-o ei benevol, insa s-a demonstrat pe hartie ca taxe mai mari pt bogati inseamna milioane de locuri de munca pierdute de USA si sute de mii de companii plecand din tara. Practic s-ar ajunge exact in situatia de dinainte de Trump cand dezastrul facut de Obama-Clintoni a fost la cote maxime. Asa e cand o mai duce bine si tara intreaga, nu numai bogatasii, nu le place, nu e bine cand saracii pleaca de la picioarele lor si traiesc demni datorita cresterii incredibile a economiei americane din ultimii 3 ani. Sper sa n-o puna iar de vreo 'depresie economica mondiala' fortata...

-1 (3 voturi)
MadWolf
26.06.2019, 08:42:34

Hai ma, evreul sa renunte la banii lui? E dor un exercitiu de imagine, precis are sforile necesare ca o asemenea lege sa nu fie adoptata in congres. Si dupa aia o sa spuna "Uite, eu am vrut dar n-au vrut ei!".

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările