S&P revizuieşte în creştere ratingul SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţia de evaluare financiară S&P a revizuit în creştere perspectiva ratingului acordat SUA. FOTO Reuters
Agenţia de evaluare financiară S&P a revizuit în creştere perspectiva ratingului acordat SUA. FOTO Reuters

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor`s a revizuit în creştere perspectiva ratingului Statelor Unite ale Americii de la „negativă” la „stabilă”, motivând calificativul mai bun prin faptul că Congresul american a reuşit să scape de amplu anticipata „prăpastie fiscală” din 2012.

În plus, economiştii agenţiei de rating au subliniat faptul că nu se aşteaptă la o nouă dezbatere privind ridicarea plafonului datoriei publice a Statelor Unite până la sfârşitul anului care ar fi putut „cauza o contracţie neaşteptată a cheltuielilor publice - ceea ce ar putea acţiona ca un factor de destabilizare”.

Ratingul şi perspectiva sunt foarte importante pentru că influenţează dobânda la care se împrumută un stat şi, în lumina deficitului ridicat, SUA depind de finanţare pentru a-şi efectua plăţile.

Standard & Poor`s (S&P) a fost singura dintre cele trei mari agenţii de evaluare financiară din lume (Moody`s, Standard & Poor`s şi Fitch) care a redus ratingul „AAA” - cel mai bun posibil - al Statelor Unite de la înfiinţarea sistemului de rating. 

În aprilie 2011, pentru prima dată în ultimii 70 de ani, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a modificat perspectiva ratingului acordat SUA de la „stabilă" la „negativă". Practic, americanii şi-au păstrat ratingul „AAA" (cel mai bun), însă economiştii agenţiei au anunţat că există una din trei şanse ca, în următorii doi ani, „nota" să fie scăzută din cauza datoriei publice.

Imediat, efectele s-au făcut simţite în SUA, Asia, Europa şi America de Sud. Cursurile de schimb ale unui număr ridicat de monede au fluctuat, iar cele mai mari burse au pierdut câteva procente. Dolarul s-a depreciat cu 0,9% în raport cu yenul (moneda naţională a Japoniei). Monedele ţărilor emergente, ale căror economii depind în mare parte de investiţiile din statele dezvoltate, s-au depreciat. 

În 1998, când agenţia Moody's a făcut exact acelaşi lucru cu perspectiva Japoniei (care avea tot rating „AAA"), yenul a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani. 

Motivul pentru care agenţia a modificat perspectiva ratingului este acelaşi pentru care economiştii şi chiar Fondul Monetar Internaţional i-au criticat pe guvernanţii americani: lipsa unui plan concret pentru reducerea datoriei şi a deficitului. Mai mult, propunerea de majorare a plafonului datoriei publice (în prezent stabilit la 14.200 de miliarde de dolari) agravează situaţia. În curând, această limită va fi atinsă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite