Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Statele Unite impun o taxă vamală de 20% asupra importurilor de cherestea din Canada

0
25 Apr 2017 06:53:38
Autor: Laurenţiu Sirbu
Buştenii de pe Lacul Okanagan, British Columbia, Canada/ Foto: EPA
Buştenii de pe Lacul Okanagan, British Columbia, Canada/ Foto: EPA

Statele Unite vor impune o taxă vamală preliminară de 20% asupra importurilor de cherestea din Canada, a anunţat Secretarul Comerţului, Wilbur Ross, într-un interviu cu Reuters. Măsura vine cu câteva luni înaintea discuţiilor tensionate de renegociere a NAFTA, acordul de liber schimb între ţările Nord-Americane.

Importul de răşinoase din Canada reprezintă un lung conflict comercial între cele două ţări vecine, nefiind acoperit de NAFTA. Producătorii americani acuză companiile canadiene de concurenţă neloială, argumentând că cheresteaua în Canada este subvenţionată de către stat, datorită faptului că lemnul este colectat de pe terenuri publice şi nu de la producători privaţi ca în Statele Unite.

Această decizie, ce va afecta importuri estimate la peste 5 miliarde $, aduce o notă de tensiune între cele două ţări, în momentul în care, împreună cu Mexic-ul, se pregătesc de renegocierea NAFTA. Canada a criticat măsura şi a declarat că îşi va proteja interesele economice pe cale legală.

„Importurile de cherestea din Canada reprezintă 31,5% din întreaga piaţă din Statele Unite, deci această decizie este una semnificativă în ceea ce priveşte relaţiile cu Canada”, a declarat Dl. Ross.

Dl. Willbur Ross a declarat pentru Reuters că oficialii canadieni „deja au retaliat” împotriva Statelor Unite prin restricţionarea importurilor de lactate. Dl. Ross a declarat că efectele acestor măsuri se observă deja în statul Wisconsin, unde mulţi fermieri au dat deja faliment.

Producătorii americani de cherestea au cerut Departamentului de Comerţ încă din luna noiembrie să investigheze ceea ce ei au numit „subvenţii incorecte”, de care ar beneficia producătorii canadieni datorită faptului că aceştia îşi obţin materia primă de pe terenuri publice la preţuri mai mici decât în Statele Unite.

Preşedintele Trump a promis în repetate rânduri în timpul campaniei electorale că va renegocia NAFTA pentru a reduce deficitul comercial al Statelor Unite cu Mexic de 63 miliarde $ şi cel cu Canada de 11 miliarde $.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările