Statele Unite se opun oficial acordării Chinei statutului de economie de piaţă în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au informat în mod oficial Organizaţia Mondială a Comerţului (WTO) că se opun acordării Chinei statutului de economie de piaţă, fapt ce ar menţine deschisă posibilitatea Washingtonului de a impune tarife anti-dumping ridicate bunurilor chineze, informează Reuters.

Declaraţia de opoziţie, făcută publică joi, a fost avansată drept punct de vedere al unei părţi terţe, în susţinerea Uniunii Europene în disputa cu China - dispută ce ar putea avea efecte majore asupra comerţului global.

În actualul context, China este implicată într-o dispută cu Uniunea Europeană pentru recunoaşterea statutului de economie de piaţă, o încadrare ce ar avea drept consecinţe o reducere dramatică a taxelor anti-dumping aplicate bunurilor chineze prin eliminarea comparaţiilor preţurilor a unor terţe ţări.

Statele Unite şi Uniunea Europeană susţin că rolul major pe care statul îl joacă în economia Chinei, incluzând subvenţii vaste pentru firmele chineze, fac ca preţurile bunurilor produse de companiile chineze să fie major distorsionate şi nu determinate de către piaţă.

O victorie pentru China în cadrul WTO ar slăbi „apărarea comercială” a multor ţări în faţa unei invazii de bunuri chinezeşti ieftine, ce ar reprezenta un risc pentru industriile multor ţări.

Robert Lighthizer, reprezentantul Statelor Unite în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, a declarat vara trecută în faţa Congresului că acest caz reprezintă „cel mai important proces aflat pe rol pe care-l avem în cadrul WTO” şi că o decizie în favoarea Chinei ar reprezenta „un cataclism pentru Organizaţia Mondială a Comerţului”.

Oficialul american şi-a exprimat în repetate rânduri frustrarea faţă de modul de rezolvarea a disputelor din cadrul OMC şi a cerut implementarea unor reforme majore în cadrul organizaţiei.

Documentul înaintat către OMC de către Statele Unite, ce vine după ce luna trecută Departamentul Comerţului a susţinut că economia Chinei a picat testele pentru acordarea statutului de economie de piaţă, susţine că China nu ar trebui să primească în mod automat acest statut, la expirarea protocolului de aderare semnat în anul 2001.

„Dovezile arată că membrii OMC nu au renunţat la drepturile lor ... de a respinge preţurile şi costurile ce nu sunt determinate în condiţiile unei economii de piaţă în determinarea unei comparaţii a preţurilor în scopul comparaţiilor anti-dumping”, concluzionează documentul oficialilor americani.

Această decizie vine în contextul în care tensiunile dintre Washington şi Beijing cresc în momentul în care se pare că administraţia Trump pregăteşte o serie de acţiuni comerciale împotriva Chinei, acţiuni ce includ tarife generale sau cote aplicate importurilor de oţel şi aluminiu, la care se adaugă o anchetă cu privire la încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Spre exemplu, săptămâna aceasta Departamentul Comerţului a lansat prima anchetă anti-dumping şi anti-subvenţii din ultimul deceniu asupra importurilor de aluminiu din China.

Oficialii americani susţin că în cei 16 ani în care a fost membră a OMC, China nu a reuşit să înceteze practicile ce distorsionează piaţa liberă.

„Suntem îngrijoraţi de faptul că liberalizarea economică a Chinei pare a se fi oprit sau inversa, rolul statului în economie fiind în creştere”, a afirmat un înalt oficial al departamentului de Trezorerie.

„Companiile deţinute de către statul chinez nu s-au confruntat cu constrângeri bugetare iar politica industrială a Chinei a devenit tot mai problematică pentru companiile străine. Credite importante destinate susţinerii exporturilor sunt transferate într-un mod ne-economic ce are efectul de a distorsiona piaţa”, a afirmat acesta.

În documentul înaintat de autorităţile americane către OMC susţine că China ar trebui să fie tratată în acelaşi mod în care au fost tratate economiile comuniste din Europa de Est, Polonia, România sau Ungaria - atunci când au aderat la organizaţia predecesoare a OMC în anii 60 şi începutul anilor 70.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite