Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Statoil profită de „războiul gazelor“ şi semnează un contract cu Naftogaz pentru furnizarea de gaze naturale în Ucraina, în dauna Gazprom

0
6 Oct 2014 19:26:59
Autor: Daniel Ionascu
Statoil este al doilea furnizor de gaze naturale al Europei, după Gazprom, fiind controlat de către statul norvegian
Statoil este al doilea furnizor de gaze naturale al Europei, după Gazprom, fiind controlat de către statul norvegian

Gigantul norvegian Statoil a semnat o înţelegere cu compania ucraineană de stat Naftogaz, urmând să livreze gaze naturale Kievului, în contextul în care Rusia a oprit livrările încă din iunie, scrie The Moscow Times.

Deja primele livrări din Norvegia au sosit încă de joia trecută, via Slovacia, iar preţul este mult mai mic decât cel cerut de către Gazprom, potrivit Reuters.
„Statoil a semnat un contract cu un nou client al Statoil de pe piaţa europeană a gazelor. Acordul cu Naftogaz este pentru livrări în Slovacia“, a afirmat Morten Eek, purtător de cuvânt al Statoil. „Mai departe, de acolo ei sunt responsabili pentru transport“, a completat el.
 
Statoil este cel de-al doilea furnizor de gaze naturale al Europei, după Gazprom.
Reprezentantul companiei nu a arătat valoarea contractului. „Într-un context al Statoil, acesta este un acord pe termen scurt şi cu volume relativ mici“, a mai spus Morten Eek.
 
Gazprom a tăiat alimentarea Ucrainei în luna iunie, din cauza disensiunilor privind preţul şi valoarea datoriilor. Ulterior, Ucraina a importat gaze din statele vecine, precum Polonia, Slovacia şi Ungaria, printr-o procedură numită „flux reversibil“, care retrimite în Ucraina gaz rusesc.
 
Ucraina consumă anual circa 50 de miliarde de metri cubi de gaze şi extrage intern în jur de 20 de miliarde, restul fiind importat.
 
În urma alimentării prin flux reversibil, Gazprom a redus de mai multe ori livrările către Polonia, Austria, Ungaria, Slovacia şi România.
 

Mai puteţi citi:

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările