Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Blocajul federal din SUA pe înţelesul tuturor. Lista instituţiilor închise. NASA şi Fiscul se numără printre acestea

0
1 Oct 2013 13:46:24
Autor: Elena Dumitru
Pentru prima dată dîn 17 ani, guvernul federal american este blocat din lipsa unui buget. FOTO Reuters
Pentru prima dată dîn 17 ani, guvernul federal american este blocat din lipsa unui buget. FOTO Reuters

Toate instituţiile publice americane aflate în sbordinea şi finanţate direct de guvernul federal - şi nu din fonduri locale din fiecare stat - sunt afectate de blocajul din Congres care a obligat guvernul să se închidă pentru prima dată după 17 ani. Printre acestea se numără Poşta, agenţia pentru protecţia mediului, NASA, unele departamente ale armatei, unităţile de învăţământ şi multe altele.

Departamentul pentru Comerţ
 
Număr total angajaţi: 42.420
Număr angajaţi care nu mai pot fi plătiţi: 40.234 (87% din total) 
 
Departamentul include o gamă largă de instituţii precum Biroul pentru Recensământ (echivalentul Institutului Naţional de Statistică la noi, acest birou oferă statisticile lunare) şi Serviciul Naţional de Meteorologie. Acestea vor încerca să asigure serviciile vitale, însă vor fi nevoite să funcţioneze cu doar 13% din personal, restul de 87% fiind trimişi în şomaj tehnic. 
 
Departamentul pentru Apărare
 
Militarii vor continua să lucreze la efectiv complet, însă vor fi plătiţi pentru aceste zile doar atunci când Congresul va aproba un proiect de buget. Angajaţii civili însă nu sunt la fel de norocoşi: jumătate se află acum în şomaj tehnic, ceea ce va îngreuna activitatea instituţiilor din Departament. 
 
Departamentul pentru Educaţie:
 
Număr total angajaţi: 4.225
Număr angajaţi care nu mai pot fi plătiţi: 3.983 (94% din total)
 
Unul dintre departamentele cel mai dur lovite de blocaj este cel pentru învăţământ. 94% din angajaţii acestuia sunt trimişi în şomaj tehnic şi nu vor fi plătiţi. Din acest motiv, aplicaţiile pentru burse şi granturi vor fi întârziate, precum şi mai multe programe educaţionale finanţate de Departament, precum şi unele sisteme speciale pentru persoanele cu dizabilităţi sau din zone dezavantajate. 
 
Departamentul pentru Energie
 
Număr total angajaţi: 13.814
Număr angajaţi care nu mai pot fi plătiţi: 9.595 (69,46% din total)
 
În Departamentul pentru Energie vor fi închise „toate unităţile care nu au funcţii legate de siguranţa vieţii umane şi de protecţia proprietăţii”. Astfel, aproape 70% din angajaţii Departamentului vor fi trimişi în şomaj tehnic. 
 
Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA)
 
Număr total angajaţi: 16.205
Număr angajaţi care nu mai pot fi plătiţi: 15.592 (96,15% din total)
 
Agenţia este închisă complet în practică: nu mai pot fi efectuate controale, nu se mai pot elibera autorizaţii, nu se mai pot face studii. Vor rămâne pe statele de plată doar suficienţi angajaţi pentru a reacţiona în cazul unei „urgenţe semnificative”, iar cea mai mare parte a personalului va fi trimisă în şomaj tehnic. 
 
Sistemul judiciar federal
 
Cea mai înaltă instanţă americană, Curtea Supremă, va mai funcţiona până pe 4 octombrie, adică vineri. Apoi, în cazul în care situaţia nu se va rezolva, instanţa ar putea să se închidă complet. 
 
Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Sociale
 
Număr total angajaţi: 78.198
Număr angajaţi care nu mai pot fi plătiţi: 40.512 (52% din total)
 
Mai bine de jumătate din personalul Departamentului se află în şomaj tehnic. Vor continua să funcţioneze doar instituţiile considerate ca având rol crucial, precum Centru pentru Controlul Bolilor şi Institutul Naţional pentru Sănătate, dar doar cu personal de bază. Institutul, spre exemplu, nu mai poate primi pacienţi noi, iar Centrul nu va putea oferi sprijin unităţilor medicale acum, în plin sezon de gripă. De asemenea, instituţiile pentru siguranţa alimentară care nu se află în subordinea Administraţiei pentru Produse Alimentare şi Medicamente nu vor funcţiona pe perioada blocajului federal. 
 
Departamentul pentru securitate naţională (Homeland Security)
 
Număr total angajaţi: 231.117
Număr angajaţi care nu mai pot fi plătiţi: 31.295 (13,5% din total)
 
Departamentul a închis programele de cercetare/dezvoltare - inclusiv cel pentru îmbunătăţirea echipamentelor de control al pasagerilor aerieni, sisteme pentru intervenţii de urgenţă. Totodată, toate programele finanţate prin granturi guvernamentale au fost sistate pe perioada blocajului federal. 
 
Departamentul pentru locuinţe şi dezvoltare urbană
 
Cinci unităţi din Departament au fost închise, printre care Biroul pentru Afaceri Mici şi Dezavantajate şi Departamentul pentru Egalitatea de Şanse. În acelaşi timp, Biroul pentru Locuinţe va trimite în şomaj tehnic 2.904 dintre cei 2.972 de angajaţi.  
 
Departamentul pentru Interior 
 
Număr total angajaţi: 72.562
Număr angajaţi care nu mai pot fi plătiţi: 58.765 (81% din total)
 
Toate parcurile naţionale şi rezervaţiile naturale din administraţia Departamentului vor fi închise, iar 81% din totalul angjaţilor vor fi trimişi în şomaj tehnic. De asemenea, Institutul de Sondaj Geologic va trimit în şomaj aproape jumătate dintre cei 14.000 de angajaţi. 
 
Departamentul pentru Justiţie
 
Număr total angajaţi: 114.486
Număr angajaţi care nu mai pot fi plătiţi: 96.744 (84,744% din total)
 
Chiar dacă 85% din angajaţi vor fi trimişi în şomaj tehnic, ei vor continua să vină la muncă  şi cel mai probabil vor primi salariile retroactiv, după ce Congresul aprobă bugetul - aşa s-a întâmplat de fiecare dată până acum. 
 
Departamentul pentru Muncă
 
Număr total angajaţi: 16.304
Număr angajaţi care nu mai pot fi plătiţi: 13.350 (82% din total)
 
Mai multe instituţii care lucrează în sistemele de ajutoare sociale, în siguranţa muncii, controale teritoriale de muncă, pentru veterani şi pentru angajaţii cu dizabilităţi vor fi afectate şi vor funcţiona la cote de avarie. 
 
NASA
 
Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu este finanţată direct de guvernul federal şi lucrează acum cu personal redus. Practic, mai multe grupuri de experţi, clădiri şi operaţiuni NASA au fost sistate, altele închise publicului. Totodată, toate programele educaţionale derulate de NASA în insituţii de învăţământ sau în media au fost oprite, iar publicul nu mai are acces la operaţiunile până acum televizate ale NASA, nici la operaţiunile de programming de pe website-ul Administraţiei. Vor fi trimişi în şomaj tehnic toţi angajaţii care lucrează cu jumătate de normă sau drept consilieri. 
 
Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă
 
Număr total angajaţi: 2.000
Număr angajaţi care nu mai pot fi plătiţi: 1.970 (98,5% din total)
 
Doar 30 de angajaţi, toţi din cadrul Diviziei pentru programe de sprijin pentru Antarcitca şi Polul Nord, vor scăpa de şomajul tehnic pe perioada blocajului. 
 
Corpul Păcii
 
Organizaţia a decis că nu poate repatria sau trimite în şomaj tehnic voluntarii din străinătate din cauza costurilor mult prea ridicate, estimate la aproximativ 29 de milioane de dolari. Aşa că întregul personal va continua să lucreze în cadrul misiunilor. 
 
Muzeul Smithsonian
 
Număr total angajaţi: 4.202
Număr angajaţi care nu mai pot fi plătiţi: 3.514 (83,6% din total)
 
Cel mai mare muzeu din lume şi totodată cel mai mare complex mondial de cercetare va rămâne cu doar 688 de angajaţi activi, restul vor fi trimişi în şomaj tehnic. Uşile muzeului vor fi închise pentru public. 
 
Departamentul pentru Transporturi
 
Număr total angajaţi: 55.468
Număr angajaţi care nu mai pot fi plătiţi: 36.987 (67% din total)
 
Trezoreria
 
Instituţia va continua să funcţioneze, însă anumite agenţii subordonate vor fi forţate să se închidă. Spre exemplu, toate operaţiunile de audit, procesare şi examinare ale Fiscului vor fi sistate. 
 
 
 
CITEŞTE MAI MULT
 
Cum vor fi afectaţi călătorii în SUA de blocarea guvernului american
 
Dezbaterile din Congresul american pe marginea reformei din Sănătate a blocat orice proiect de buget, iar guvernul federal american a fost obligat să-şi înceteze activitatea pentru prima dată în ultimii 17 ani. Străinii care plănuiesc să viziteze SUA în această perioadă trebuie să ţină cont de schimbările aduse de acest blocaj.
SUA au intrat în faliment tehnic
 
Pentru prima dată în ultimele două decenii, guvernul federal al SUA va fi închis parţial începând de marţi, după ce republicanii din Congres au respins două proiecte de lege înaintate de Camera Reprezentanţilor. Odată intrat în „faliment tehnic”, executivul american va fi obligat să facă doar plăţi de urgenţă, însă cea mai mare parte a instituţiilor de stat vor fi închise, salariile bugetarilor vor fi suspendate şi impozitele se măresc automat.
 
SUA vor continua să emită vize şi după blocajul statului federal
 
Serviciile consulare americane vor continua, într-o primă fază, să emită vize străinilor doritori să intre în Statele Unite, chiar şi după oficializarea blocajului statului federal, anunţat marţi dimineaţa, a asigurat luni Departamentul de Stat, citat de AFP.
 
Închiderea parţială a guvernului SUA va costa 300 de milioane de dolari pe zi
 
Oprirea parţială a activităţii statului federal american, după ce Congresul nu a adoptat bugetul pentru anul fiscal care a început la 1 octombrie, va cauza într-o primă perioadă pierderi de 300 milioane de dolari pe zi economiei SUA, potrivit estimărilor firmei de cercetare IHS, citate de Bloomberg.
 
VIDEO Primul discurs al lui Obama de la intrarea în faliment a SUA: „Congresul nu a reuşit să-şi îndeplinească datoria”
 
În timp ce guvernul federal se pregăteşte să fie închis, preşedintele Barack Obama a ţinut un discurs prin care s-a adresat militarilor americani. Şeful de la Casa Albă a promis că va face presiuni asupra Congresului până va fi adoptat un text comun asupra bugetului federal, ceea ce va permite reluarea activităţii în guvern şi va îndepărta incertitudinile privind plata salariilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările