SUA: consecinţele directe ale blocajului federal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA se confruntă cu primul blocaj federal din ultimii 17 ani. FOTO: Reuters
SUA se confruntă cu primul blocaj federal din ultimii 17 ani. FOTO: Reuters

Statul american federal este paralizat începând de marţi, ca urmare a blocajului financiar creat de confruntările politice din Congres. Începând de marţi, prima zi a noului an fiscal 2014, agenţiile federale şi funcţionarii publici vor trece printr-o serie de schimbări care vor persista până când Senatul şi Camera Reprezentativelor vor reuşi să adopte un plan bugetar comun.

„Falimentul tehnic“ poate avea consecinţe majore asupra Statelor Unite ale Americii, afectate deja de reducerile bugetare automate din vara acestui an. Blocajul fiscal va influenţa toate capacităţile instituţiilor de stat, de la controalele Securităţii Sociale până la colectarea taxelor în parcurile şi muzeele naţionale.

Impactul falimentului tehnic asupra instituţiilor americane:

Funcţionarii federali: Între 700.000 şi un milion de funcţionari publici vor intra în şomaj tehnic, fără nicio garanţie a plăţii salariului la momentul reîntoarcerii, potrivit lui David Cox, preşedinte al AFGE, cel mai mare sindicat din SUA care reprezintă interesele a peste 650.000 de muncitori.

Parcurile naţionale: Parcurile naţionale vor fi închise, ceea ce va duce la pierderea a 750.000 de vizitatori şi a aproximativ 30 de milioane de dolari în fiecare zi, până la soluţionarea impasului fiscal, potrivit ONG-ului Asociaţia de Conservare a Parcurilor Naţionale. Turiştii care se aflau în rezervaţiile americane au primit un termen-limită de două ore pentru a le părăsi.

Departamentul Apărării: Operaţiunile armatei  vor continua în mod normal, fără suspendarea salariului militarilor şi fără a pune în pericol desfăşurarea misiunilor, a promis Barack Obama în timpul primului discurs de la instaurarea falimentului tehnic, marţi dimineaţa. Însă ceilalţi angajaţi ai agenţiei au fost trimişi în concediu fără plată, neştiind ziua în care s-ar putea întoarce la lucru.

Agenţia de rating Standard and Poor`s a spus că suspendarea parţială mai puţin de două săptămâni a Departamentului de Securitate nu-i va afecta în mod direct pe marii contractori din domeniul apărării, însă blocajul fiscal prelungit va influenţa în primul rând micii contractori.

Majoritatea contractorilor nu vor mai fi plătiţi, nu vor mai fi întocmite noi contracte şi comenzile vor fi întârziate, a precizat S&P.

Trezoreria şi Autorităţile Fiscale (IRS): Majoritatea din cei 90.000 de angajaţi ai agenţiei federale de impozitare au intrat de marţi în şomaj tehnic. Cei care trebuie să-şi mai achite taxe şi impozite o mai pot face până pe 15 octombrie, chiar dacă IRS va fi tehnic închis.

Sistemul Federal de Rezervă: Rezerva americană va funcţiona în continuare deoarece nu se află în subordinea guvernului federal. Spre deosebire de multe ţări ale lumii în care băncile centrale sunt proprietatea exclusivă a statului respectiv, Rezerva Federală a Statelor Unite este deţinută de entităţi private.

Departamentul de Justiţie: Din totalul de 114.486 de angajaţi ai Departamentului de Justiţie, mai puţin de 18.000 de oameni intră în şomaj tehnic. Litigiile penale vor fi judecate în continuare, însă procesele civile vor fi amânate, cu menţiunea de „a nu compromite pe cât de mult posibil siguranţa vieţii şi protecţia proprietăţii”, potrivit unui comunicat oficial.

Vize: Serviciile consulare americane vor continua, într-o primă fază, să emită vize străinilor doritori să intre în Statele Unite, chiar şi după oficializarea blocajului statului federal, a anunţat luni Departamentul de Stat. Activităţile Departamentului de Stat şi ale (agenţiei federale de ajutor internaţional) USAID vor putea continua în mod limitat pentru o perioadă scurtă.

Institutul Naţional de Sănătate: Institutele naţionale de sănătate (NIH), centrele de cercetare medicală vor înceta din nou să accepte pacienţi pentru tratamente experimentale.

Agenţia de Protecţie a Mediului (EPA): 95 la sută dintre cei 16.000 de angajaţi ai EPA, care se ocupă de reglementările privind mediul şi poluarea, vor fi trimişi acasă. "EPA va fi de fapt închisă, cu excepţia unui nucleu de persoane care va rămâne în caz de urgenţă", a explicat directoarea sa, Gina McCarthy. Şantierele vor fi întârziate, în lipsa autorizaţiilor de mediu.

Impactul economic: O blocare a activităţii guvernamentale de două săptămâni ar reduce creşterea economiei americane în trimestrul al patrulea cu 0,3 puncte, potrivit econimiştilor de la Macroadvisers, dar economia ar recupera întârzierea în primul trimestru din 2014. Potrivit lui Mark Zandi, economist şef la Moody's, un blocaj de trei sau patru săptămâni ar reduce creşterea PIB cu 1,4 puncte procentuale în cel de-al patrulea trimestru.

Excepţii: Justiţia, securitatea naţională şi serviciile considerate esenţiale pentru siguranţa şi protecţia ţării vor fi scutite.

 


Alte ştiri pe aceeaşi temă

Şefii de pe Wall Street se vor întâlni cu Barack Obama pentru a discuta despre bugetul SUA

Directorii marilor bănci de pe Wall Street, inclusiv Goldman Sachs şi JPMorgan, se vor întâlni miercuri cu preşedintele SUA, Barack Obama, pentru a discuta despre impasul negocierilor din Congres privind bugetul federal şi despre creşterea limitei de îndatorare a Statelor Unite, potrivit Bloomberg.

SUA vor continua să emită vize şi după blocajul statului federal

Serviciile consulare americane vor continua, într-o primă fază, să emită vize străinilor doritori să intre în Statele Unite, chiar şi după oficializarea blocajului statului federal, anunţat luni Departamentul de Stat, citat de AFP.

VIDEO Primul discurs al lui Obama de la intrarea în faliment a SUA: „Congresul nu a reuşit să-şi îndeplinească datoria”

În timp ce guvernul federal se pregăteşte să fie închis, preşedintele Barack Obama a ţinut un discurs prin care s-a adresat militarilor americani. Şeful de la Casa Albă a promis că va face presiuni asupra Congresului până va fi adoptat un text comun asupra bugetului federal, ceea ce va permite reluarea activităţii în guvern şi va îndepărta incertitudinile privind plata salariilor.

SUA, în pragul falimentului

Bătălia dintre Obama şi republicani pe reforma sănătăţii riscă să blocheze statul federal. Republicanii din Camera Reprezentanţilor au prelungit confruntările pe tema bugetului, în noaptea de sâmbătă spre duminică, sfidându-l pe preşedintele democrat Barack Obama şi făcând tot mai probabilă o blocare a statului federal începând de marţi.

Senatul Statelor Unite a respins proiectul bugetului

Senatul Statelor Unite a respins proiectul bugetului federal temporar adoptat de Camera Reprezentanţilor, situaţie care riscă să blocheze activităţile instituţiilor de stat, informează BBC.

Camera Reprezentanţilor adoptă un nou proiect de lege privind bugetul temporar, dar Senatul îl respinge

Camera Reprezentanţilor a adoptat luni noapte un alt proiect de lege privind bugetul temporar, dar care a fost respins din nou de Senatul american, acţiune care va duce la cel mai probabil la închiderea unei părţi a instituţiilor publice începând de marţi.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite