Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

SUA au pompat bani în companii cu relaţii politice.Trump se laudă că a salvat 51 milioane de locuri de muncă

2
7 Jul 2020 08:16:52
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO EPA
FOTO EPA

Statele Unite au pompat bani nu numai în firme mici afectate de pandemie, ci şi în companii bogate,cu relaţii politice, administraţia Trump lăudându-se însă că a salvat 51,1 milioane de locuri de muncă, scris Reuters, citat de news.ro.

Aproximativ 51,1 milioane de locuri de muncă au fost protejate de programul de ajutoare din timpul pandemiei din Statele Unite, a anunţat luni administraţia Trump, care a dezvăluit cum au fost distribuite fonduri publice în valoare de 521,4 miliarde de dolari destinate firmelor mici. Datele arată însă că, pe lângă firmele mici, de aceste fonduri au beneficiat şi companii bogate sau care au relaţii politice, unele dintre ele primind între 5 milioane de dolari şi 10 milioane de dolari, transmite Reuters.
 
Între aceste firme se află unele care fac lobby în domeniul politicilor publice, cum ar fi Wiley Rein şi APCO Worldwide. Alte beneficiare au fost firme de avocatură influente, precum Kasowitz Benson Torres, care l-a reprezentat pe preşedintele Donald Trump, şi Boies Schiller Flexner.
 
Kasowitz Benson Torres a anunţat că fondurile, alături de măsuri de reducere a costurilor, au ajutat firma de avocatură să păstreze sute de locuri de muncă cu salariile integrale, într-o perioadă în care instanţele federale i birourile ei au fost închise.
 
Fonduri din acest program au mai fost alocate Americans for Tax Reform Foundation, a cărei misiune declarată este reducerea cheltuielilor guvernamentale, care a primit un împrumut de 150.000-350.000 de dolari.
 
Galeria numelor bine-situate se extinde adânc în lumea privilegiilor americane.
 
Sidwell Friends School,, o şcoală privată exclusivistă, unde au învăţat fiicele fostului preşedinte Barack Obama, a primit aprobare pentru fonduri cuprinse între 5 milioane şi 10 milioane de dolari, ca şi Saint Ann’s School din Brooklyn, la care – cu o taxă de şcolarizare care depăşeşte 50.000 de dolari pe an – învaţă copiii unor managerii de fonduri şi celebrităţi.
 
Newsmax Media, compania de media condusă de donatorul  lui Donald Trump Christopher Ruddy, a primit o sumă de 2 milioane până la 5 milioane de dolari.
 
În afară de Kasowitz Benson Torres, companiile şi şcolile nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
 
"Deşi este un început bun ... este încă nevoie de mai multă transparenţă pentru a se asigura că aceşti dolari publici au mers acolo unde intenţiona Congresul", a declarat Chuck Schumer, liderul democrat din Senatul SUA, într-un comunicat.
 
Setul colosal de date publicat de Departamentul Trezoreriei SUA şi Administraţia pentru Întreprinderi Mici (SBA), după o opoziţie iniţială, le oferă americanilor prima imagine completă referitoare la cine a obţinut bani prin intermediul Paycheck Protection Program (PPP).
 
Datele publicate includ informaţii despre 660.000 de împrumuturi de cel puţin 150.000 de dolari, inclusiv numele beneficiarului, adresa, creditorul, tipul afacerii, locurile de muncă susţinute şi unele informaţii demografice. Datele reprezintă aproximativ 73% din fondurile acordate, dar doar 14% din cele 4,9 milioane de împrumuturi, potrivit unui rezumat al datelor lansate de agenţii luni.
În timp ce datele nu spun exact câţi bani a primit fiecare împrumutat, ei sunt plasaţi într-una din cele cinci intervale: 150.000-350.000 dolari; 350.000-1 milioan de dolari; 1-2 milioane de dolari; 2-5 milioane de dolari; şi 5-10 milioane de dolari.
 
Mai mult de 4.800 de împrumuturi au fost emise în intervalul de top, în timp ce valoarea medie totală a împrumuturilor a fost de 107.000 de dolari, arată datele. Trezoreria a publicat date agregate privind împrumuturile sub 150.000 de dolari, dar nu a numit beneficiarii.
 
În ciuda câtorva beneficiari care ridică semne de întrebare, fondurile au ajuns la o gamă largă de afaceri - peste 67 de miliarde de dolari pentru sectorul de asistenţă medicală şi asistenţă socială, plus 64 de miliarde de dolari pentru întreprinderile din construcţii, 54 de miliarde de dolari pentru cele din sectorul productiv şi, la capătul inferior, mai mult de 7 miliarde de dolari pentru organizaţii religioase.
 
Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a refuzat iniţial să numească vreun beneficiar, afirmând că ar putea expune informaţiile de afaceri ale acestora, în special dacă sunt proprietari unici şi contractori independenţi. Sub presiunea parlamentarilor, el a acceptat să publice cine sunt marii beneficiari.
 
Lansat în aprilie, programul fără precedent permite întreprinderilor mici afectate de pandemie să solicite un împrumut de la un creditor, care poate fi şters.
 
Peste 5.000 de creditori din SUA au participat la program, JPMorgan - cea mai mare bancă în funcţie de active din ţară - reprezentând împrumuturi de 29 de miliarde de dolari. JPMorgan, Bank of America, Truist Bank, PNC Bank şi Wells Fargo au generat 17% din totalul creditelor PPP, conform datelor.
 
Între beneficiarele programului se mai află şi firme de investiţii, cum ar fi Advent Capital Management, un fond de investiţii cu datorii din New York, cu active de 9 miliarde de dolari; Metacapital Management, firmă de investiţii cu venituri fixe cu sediul în New York, cu active de peste 1 miliard de dolari; şi Semper Capital Management, care investeşte aproape 4 miliarde de dolari în valori mobiliare garantate de credite ipotecare.
 
Deepak Narula, şeful Metacapital, a declarat că firma sa a decis că nu vrea banii şi i-a returnat ”destul de repede”. Purtătorii de cuvânt pentru Advent şi Semper nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
 
Datele de luni vor ridica probabil alte întrebări cu privire la faptul dacă firmele cele mai sărace au beneficiat de program şi dacă mai multe companii ar fi trebuit să restituie banii.
 
Împrumuturi în valoare de aproximativ 30 de miliarde de dolari au fost deja returnate sau anulate, a spus un oficial al administraţiei.  Acestea includ împrumuturile acordate unor companii mari sau listate public, care au atras critici aprige pentru încălcarea normelor, precum şi împrumuturi duplicate emise beneficiarilor care au solicitat fonduri de la mai mulţi creditori sau companii care au decis că nu doresc sau nu au nevoie de împrumut.
 
Departamentul de Justiţie a adus deja acuzaţii împotriva mai multor împrumutaţi prin intermediul programului PPP, pentru că au contractat împrumuturi în mod fraudulos, în timp ce Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare a îmceput să investigheze companii ale căror documente depuse la instituţie nu corespund cu declaraţia necesară pentru a solicita împrumuturi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ncita Co
7.07.2020, 08:53:14

A trebuit scoasă informația cu cleștele dar a fost scoasă. Prin proces de judecată. S-a știut foarte bine exact atunci în aprilie când trumpache la dat afară pe controlorul independent care supraveghea să se împartă fondurile aprobate de congres. S-a știut că vor da tunuri peste tunuri. Acum au ieșit la iveală pentru că minciuna are picioare scurte. - Au primit soții Javanka prin companiile lor fantomă. - A primit și Kanye West milioane din fondurile astea, așa ca o mică atenție pentru că a fost gigea cu trumpalache. - A primit soția lui gât de țestoasă, Mich (Maskva) McConnell, o grămadă de milioane pentru compania ei. - Au primit zeci și poate sute de susținători financiari ai campaniei. Deci deturnare de fonduri (tunuri) de sute de milioane și trafic de influență. Alt cap de judecată după 3 noiembrie. Și mai au neobrăzarea să arate cu degetul la cei care vandalizează la proteste când ei vandalizează poporul și generațiile viitoare prin tunurile lor. Sperăm să se recupereze mai tot ce au furat după 3 noiembrie. Donito, swamp-ass, Trumpache conduce țara ca un CEO, adică se îmbogățește el și acoliții cât poate și restul de muncitori o iau în mână. Promise made promise kept (că prietenii știu de ce). Oricum decalajul cu Biden se adâncește, unii spun că deja sunt 22 puncte diferență. Pe lângă asta sunt ceva puncte în favoarea lui Biden în statele care contează. TRUMP 2020: END OF THE ROAD. (START JAIL TIME) Așteptăm amănunte picante din cartea lui Mary Trumpa care se va publica cu două săptămâni mai devreme. Ce rost mai are să așteptăm?

0 (2 voturi)
Unul dintre „Astia“
7.07.2020, 10:13:13

Trump interpreteaza orice statistica dupa bunul plac. In timp ce datele oficiale arata 40 de milioane de someri, el sustine ca a salvat 50 de milioane de joburi. Poate o fi tinut graficul invers...

+1 (3 voturi)