Succesul Galaxy S7 trage în sus profitul Samsung: gigantul a raportat cel mai profitabil trimestru din ultimii doi ani, cu un câştig net de 5,2 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Samsung Electronics a raportat joi cel mai profitabil trimestru din ultimii doi ani, susţinut de vânzările de smartphone-uri Galaxy S7, care au compensat declinul profitului generat de semiconductori şi ecrane, transmite MarketWatch.

Compania sud-coreeană a obţinut un profit net de 5,2 miliarde de dolari în intervalul aprilie-iunie, în creştere cu 1,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce profitul operaţional a avansat cu 18%, la 7,2 miliarde dolari.

Veniturile au crescut cu 4,9%, la 45,2 miliarde dolari.

Rezultatele solide ale Samsung contrastează cu cele ale Apple, care a raportat marţi o scădere de 27% a  profitului trimestrial şi al doilea declin trimestrial consecutiv al veniturilor.

Semnele de stabilitate a operaţiunilor în domeniul smartphone-urilor au fost recompensate de investitori, acţiunile companiei urcând la cel mai ridicat nivel din ultimii peste trei ani, foarte aproape de un nou record.

Divizia de dispozitive mobile a Samsung a obţinut un profit operaţional de 3,8 miliarde dolari, cu 56% peste nivelul aceleiaşi perioade a anului trecut.

Samsung vs Apple vs Huawei

Firma de analiză Canalys estimează că Samsung a livrat circa 80 de milioane de telefoane în trimestrul al doilea, înregistrând o cotă de piaţă de aproximativ 24%, în timp ce Apple a vândut 40 de milioane de iPhone-uri, care i-au conferit o cotă de 12%.

Pe locul al treilea s-a plasat compania chineză Huawei Technologies, cu 31 de milioane de telefoane şi o cotă de 9%.

Huawei a anunţat marţi că a livrat aproximativ 60,6 milioane de smartphone-uri în primul semestru, în creştere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, fiind pe cale să atingă ţinta de 140 de milioane de smartphone-uri pentru 2016.

Samsung a dat recent în judecată grupul chinez Huawei Technologies pentru încălcarea a şase brevete şi cere despăgubiri în valoare de 24,1 milioane dolari şi cere stoparea producţiei pentru mai multe modele de smartphone-uri. Samsung acuză că modelele Huawei Mate8 şi gama Honor, nu îi respectă drepturile de proprietate intelectuală.

Pariu pe maşinile electrice

Grupul sud-coreean a preluat recent un pachet de acţiuni la producătorul auto chinez BYD, pentru dezvoltarea producţiei de cipuri destinate automobilelor electrice, transmite Reuters. BYD este specializat în vehicule electrice şi este susţinut de către Berkshire Hathaway, compania miliardarului Warren Buffett.

În decembrie, Samsung Electronics, cel mai mare producător de smartphone-uri şi al doilea produc[tor de cipuri din lume, a creat o echipă pentru dezvoltarea activităţilor legate de industria auto, fiind în căutarea unui nou motor de creştere pe fondul încetinirii industriei globale a telefoanelor.

Reamintim, grupul Samsung a activat anterior în domeniul producţiei de autoturisme, dar divizia Samsung Motors a fost vândută în anul 2000 către grupul Renault, iar acum se numeşte Renault Samsung Motors.

Concomitent, Apple doreşte fabricarea unei maşini electrice autonome, în vreme ce Google testează deja astfel de unităţi. De altfel, Google a semnat de curând un parteneriat cu grupul Fiat Chrysler în acest sens. În fine, Tesla produce deja maşini electrice şi doreşte crearea de maşini autonome, însă grupul american are acum probleme din cauza faptului că un utilizator a murit în timp ce maşina era pe „pilot automat“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite