Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Taxarea bogaţilor lumii ar scoate din sărăcie 2,3 miliarde de oameni. Impozitul ar putea fi de 2,5 miliarde de dolari/an

6
19 Jan 2022 11:10:39
Autor: Afrodita Cicovschi

Mai multe organizaţii internaţionale, printre care ONG-ul Oxfam şi un grup de filantropi milionari, au propus miercuri taxarea celor mai bogaţi oameni de pe planetă, care ar putea să scoată miliarde de persoane din sărăcie şi să vaccineze planeta împotriva COVID-19, informează AFP.

„Pe măsură ce miliarde de oameni se luptă să supravieţuiască în timpul acestei pandemii, averile miliardarilor scapă de sub control. Acest lucru nu poate fi corect", a declarat într-un comunicat Jenny Ricks, coordonatoarea mişcării activiste Fight Inequality Alliance, una din organizaţiile membre ale grupului care susţine această iniţiativă.
 
Luni, un raport Oxfam a indicat că cei mai bogaţi zece oameni de pe planetă, inclusiv Jeff Bezos şi Elon Musk, şi-au dublat valoarea patrimoniului la 1,5 trilioane de dolari în cei doi ani de pandemie de COVID-19 ca urmare a creşterii la bursă a companiilor la care sunt acţionari.
 
Fight Inequality Alliance, ONG-ul Oxfam, Institute for Policy Studies din Washington şi Patriotic Millionaires, o organizaţie de americani bogaţi, participă la apelul lansat miercuri.
 
Ei propun instituirea unui impozit anual de 2% pentru persoanele cu o avere de peste cinci milioane de dolari, 3% pentru activele de peste 50 de milioane de dolari şi 5% pentru ce depăşeşte un miliard de dolari, ceea ce ar aduce 2,520 miliarde de dolari în fiecare an.
 
Cu această sumă, 2,3 miliarde de oameni ar fi scoşi din sărăcie şi toţi oamenii de pe planetă ar putea fi vaccinaţi împotriva COVID-19, în condiţiile în care, în prezent, în multe ţări rata vaccinării este extrem de scăzută, în special pe continentul african.
 
Banii obţinuţi din impozitarea celor mai bogaţi oameni ai planetei ar putea oferi, de asemenea, asigurare universală de sănătate şi protecţie socială celor 3,6 miliarde de persoane care trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.
 
Aceste propuneri coincid cu tradiţionala reuniune anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveţia) care se desfăşoară online pentru al doilea an consecutiv din cauza variantei Omicron.
 
Într-o scrisoare deschisă adresată participanţilor la Forum, peste 100 de milionari, inclusiv membri ai Patriotic Millionaires, au afirmat miercuri că sistemul fiscal actual "nu este echitabil". "Fiecare ţară din lume trebuie să ceară ca cei bogaţi să îşi plătească partea echitabilă", se arată în scrisoare."Taxaţi-ne pe noi, bogaţii, şi taxaţi-ne acum". 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Lucifer
19.01.2022, 11:37:08

Deşi este o măsură de tip comunist, ea( taxarea multinaţionalelor) este oarecum corectă. Guvernele din Occident conform "relaxării cantitative" au aruncat pe piaţă zeci de mii de miliarde de USD/ € în încercarea de a salva economiile după crizele din 2008-2009 şi apoi în criza Covid. Aceşti bani s-au dus, în prima fază, în creşterea valorii companiilor, bursele ajungând la maxime istorice, ceea ce a făcut ca multinaţionalele să devină nişte uriaşi economici( de ex. Apple are o capitalizare bursieră mai mare ca pib-ul UK sau al Franţei). Numai că s-a mers prea departe şi acum banii emişi "moka" produc inflaţie, deci sărăcirea popoarelor. Aşa că este cam normal să se ia bani de la marii câştigători ai "relaxării cantitative"( adică de la multinaţionale) şi să se dea înapoi pierzătorilor/ populaţiei, mai ales că banii "moka" au fost emişi de guverne în numele popoarelor.....

john pope
19.01.2022, 12:26:24

Din toți banii aceștia nici măcar un sfanț nu va ajunge la săraci, ci se vor strecura frumușel în buzunarele politicienilor.

relu de la prefectura
19.01.2022, 12:24:20

La un calcul simplu vad ca 1 dolar pe an ar scoate din saracie un om.

32Hermann
19.01.2022, 13:03:04

Să ne aducem aminte că Afrodita este zeiţa frumuseţii şi a iubirii, nicidecum zeiţa aritmeticii...

dumitru bogdan
19.01.2022, 13:50:24

In știrea adevărată, impozitul este de 2500 de miliarde de dolari. Deci 1000 de dolari per capita. Ar scoate din sărăcie mai mulți oameni.

-16 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările