Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Turcia şi Gazprom vor să crească în viitor capacitatea de transport prin gazoductul Blue Stream, care trece pe sub Marea Neagră

1
23 Apr 2014 14:06:49
Autor: Daniel Ionascu
Turcia importă din Rusia anual 26 de miliarde de metri cubi de gaze
Turcia importă din Rusia anual 26 de miliarde de metri cubi de gaze

Turcia a discutat cu gigantul rus Gazprom posibilitatea creşterii capacităţii conductei Blue Stream, care leagă cele două state pe sub Marea Neagră, de la 16 la 19 miliarde de metri cubi, scrie Oil & Gas Journal.

Gazprom a anunţat că o majorare a capacităţii de transport nu necesită fire suplimentare.
 
Turcia este cea de-a doua piaţă de vânzare pentru gaze în Europa, după Germania. Gazprom a livrat Turciei 26,7 miliarde de metri cubi de gaz în 2013. Rusia furnizează gaze Turciei şi printr-o conductă trans-balcanică, ce parcurge Ucraina, România şi Bulgaria.
 
Relaţiile dintre sectoarele gaziere ale celor două state datează din 1984, când Turcia a semnat un contract de aprovizionare cu fosta URSS.
 
Gazoductul Blue Stream este diferit de South Stream, care urmăreşte să conecteze teritoriul rus cu Bulgaria, iar de aici gazul să ajungă, mai departe, în Serbia, Ungaria, Austria, Croaţia şi Slovenia. Partenerii Gazprom în construirea South Stream sunt companiile Eni (Italia), Wintershall (Germania) şi EdF (Franţa).
 
Rusia a anunţat recent că ar putea cere Ucrainei plata în avans pentru gazele livrate, statul ucrainean acumulând datorii de 2 miliarde de dolari pentru gaz. În cazul în care Rusia ar întrerupe livrările către Ucraina, furnizarea de gaze naturale ar putea fi perturbată în toată Europa.
 
Mai puteţi citi:
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Romanul Popescu
23.04.2014, 17:13:04

ce o sa ma rid cind s-or termina gazele la consumul asta nebun si o sa ramineti cu fiarele insirate. or sa se apuce tiganii de treaba.