Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Turismul a adus venituri peste aşteptări în Grecia. Ce pierderi au fost înregistrate din cauza restricţiilor de călătorie globale

0
25 Aug 2021 15:08:56
Autor: Melania Agiu
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Veniturile Greciei din turism au urcat cu 51% în primul semestru din 2021, la 1,108 miliarde de euro, după ce în 2020, turismul a fost sever afectat de pandemia de coronavirus (COVID-19), arată datele publicate de Banca Centrală a Greciei (BoG), informează publicaţia Ekathimerini.

Potrivit sursei citate, în iunie, veniturile din turism au crescut la 791 milioane de euro, de la 83 milioane de euro în perioada similară din 2020. Majorarea veniturilor vine în urma creşterii numărului de turişti şi a majorării cheltuielilor medii per călătorie, transmite Agerpres.
 
În iunie, turismul a avut un impact pozitiv asupra balanţei de plăţi a Greciei. Chiar dacă sosirile vizitatorilor străini în iunie au fost la o treime faţă de nivelul din iunie 2019, în iulie 2021 au fost de aproape de două treimi, arată datele BoG.
 
Veniturile Greciei din turism s-au situat anul trecut la 4,6 miliarde de euro, faţă de 18,2 miliarde de euro în 2019, din cauza restricţiilor de călătorie globale. În aceste condiţii, PIB-ul Greciei a suferit o contracţie de 8% în 2020.
 
Conform datelor Ministerului elen al Turismului, în iulie au sosit peste 2,36 milioane de turişti, iar de la începutul sezonului turistic, în mai, au fost 3,7 milioane de vizitatori. În iulie 2019 au fost 3,6 milioane de turişti iar în iulie 2020, 1,4 milioane de vizitatori.
 
Sofia Zaharaki, adjunctul ministrul elen al Turismului, anunţa recent că anul trecut numărul de turişti a scăzut cu 78,2%, la 7,4 milioane, faţă de 34 milioane în 2019.
 
Guvernul de la Atena se aşteaptă ca, în urma succesului campaniei de vaccinare, sosirile de turişti din acest an să ajungă la jumătatea nivelului înregistrat în 2019.
 
Sectorul turismului din Grecia, grav afectat de criza sanitară, este crucial pentru economia ţării, în condiţiile în care acesta este responsabil pentru aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, iar în domeniu lucrează un angajat din cinci.
 
Autorităţile elene au anunţat marţi un număr de 4.608 noi infecţii cu coronavirusul, cel mai mare înregistrat de la izbucnirea pandemiei în această ţară. În ultimele 24 de ore au fost înregistrare de asemenea 32 de decese cauzate de COVID-19, potrivit Ekathimerini.
 
Numărul total de infecţii cu coronavirusul raportate de Grecia de la izbucnirea pandemiei a urcat la 566.812 de cazuri în timp ce 13.466 de persoane şi-au pierdut viaţa în această ţară din cauza COVID-19.
 
Un număr de 326 de pacienţi erau internaţi marţi în secţii de terapie intensivă cu COVID-19, comparativ cu 319 în ziua anterioară.
 

Restricţii dure pentru nevaccinaţi

Astfel, Guvernul Greciei a anunţat marţi măsuri dure pentru a stopa creşterea cazurilor de covid. Vaccinarea a devenit obligatorie pentru farmacişti, medicii privaţi şi stomatologi, iar în septembrie s-ar putea extinde şi la unele categorii de angajaţi din cadrul poliţiei şi armatei, potrivit publicaţiei Iefimerida.
 
Aşadar, pe lângă angajaţii din sistemul sanitar public, şi cei din mediul sanitar privat trebuie să fie vaccinaţi până la 13 septembrie. În caz contrar, aceştia vor fi amendaţi.
 
În plus, categorii tot mai largi de angajaţi nevaccinaţi vor trebui să se testeze o dată sau de două pe săptămână (în cazul celor din turism, horeca, educaţiei – de exemplu), iar fiecare test va costa 10 euro.
 
De asemenea, persoanele nevaccinate nu vor mai avea acces în restaurante, cluburi, evenimente sportive şi evenimente desfăşurate în interior, potrivit publicaţiei Ekathimerini.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările