Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

UE îşi reia sprijinul bugetar acordat Republicii Moldova şi alocă aproape 15 milioane de euro

2
23 Jul 2019 18:17:17
Autor: Elena Deacu

Comisia Europeană a reluat marţi sprijinul bugetar acordat Republicii Moldova, alocând  suma de 14,54 milioane de euro pentru a susţine punerea în aplicare a Acordului de liber schimb UE-Moldova, finanţarea programelor de educaţie şi formare profesională şi punerea în aplicare a Planului de acţiune pentru liberalizarea regimului de vize.

Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri privind extinderea, a afirmat: „Pachetul de astăzi este un semn clar al sprijinului acordat de UE Republicii Moldova şi cetăţenilor săi. Acesta este, de asemenea, o dovadă a aprecierii acţiunilor deja întreprinse şi o încurajare adresată autorităţilor să-şi continue eforturile, în special în ceea ce priveşte consolidarea statului de drept şi a democraţiei şi lupta împotriva corupţiei. UE se angajează ferm să sprijine şi să însoţească Republica Moldova pe această cale a reformei”.

Plăţile au fost reluate după o suspendare de aproape doi ani ca urmare a deteriorării situaţiei din această ţară în ceea ce priveşte statul de drept. Guvernul recent învestit a luat o serie de decizii importante care au permis UE să aprecieze că sunt îndeplinite condiţiile pentru reluarea sprijinului bugetar acordat Republicii Moldova. În special, UE recunoaşte următoarele progrese:

Noul guvern şi-a exprimat în mod ferm angajamentul de a pune în aplicare agenda de reforme prevăzută în Acordul de asociere dintre UE şi Republica Moldova. Acesta a identificat lupta împotriva corupţiei ca prioritate absolută a programului său.

Parlamentul a început să lucreze la o nouă agendă legislativă. Printre primele decizii luate s-a numărat iniţiativa legislativă de anulare a sistemului electoral mixt anterior şi punerea în aplicare a recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Parlamentul a instituit, de asemenea, o comisie de anchetă privind frauda bancară din 2014 şi a adoptat decizii de sprijinire a depolitizării instituţiilor statului şi de combatere a corupţiei.

Alegerile locale au fost stabilite pentru 20 octombrie, iar noile autorităţi s-au angajat să se asigure că acestea se desfăşoară în mod credibil, transparent şi favorabil incluziunii.

Noul guvern a restabilit, de asemenea, relaţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). La 10 iulie, reprezentanţii FMI şi autorităţile moldovene au ajuns la un acord la nivel tehnic cu privire la cea de a patra şi cea de a cincea revizuire din cadrul programului economic sprijinit de FMI. Acesta a recunoscut, de asemenea, progresele realizate de autorităţi în ceea ce priveşte consolidarea politicilor macroeconomice şi a subliniat necesitatea de a susţine dinamica reformelor şi de a lua măsuri decisive pentru combaterea corupţiei.

Suma de 14,54 milioane de euro a fost acordată ca sprijin bugetar în cadrul a trei programe:

Sprijinirea punerii în aplicare a Acordului de liber schimb dintre Moldova şi UE: datorită zonei de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare, precum şi a sprijinului acordat de UE, exporturile Moldovei către UE au crescut cu 62 % între 2014 şi 2018. În 2018, UE a continuat să îşi consolideze poziţia de principal partener comercial al Moldovei, reprezentând aproximativ 70 % din totalul exporturilor şi 50 % din totalul importurilor.

Programul de educaţie şi formare profesională: cu sprijinul UE, Republica Moldova a pus bazele unui sistem modern şi eficient de educaţie şi formare profesională, bazat în special pe învăţământul dual. Acest program sprijină emanciparea tinerei generaţii, în special în ceea ce priveşte dezvoltarea competenţelor şi îmbunătăţirea capacităţii de inserţie profesională.

Programul de sprijin al Planului de acţiune pentru liberalizarea regimului de vize a ajutat autorităţile să respecte în continuare criteriile de referinţă pentru a beneficia de acest regim, care oferă beneficii concrete importante pentru cetăţenii moldoveni. În al doilea raport al său privind mecanismul de suspendare în materie de vize, din decembrie 2018, Comisia a confirmat că Republica Moldova continuă să respecte criteriul de referinţă; de asemenea, Comisia a formulat recomandări pentru Republica Moldova cu privire la combaterea corupţiei şi a migraţiei neregulamentare, iar noul guvern şi-a demonstrat în mod credibil angajamentul de a lua măsuri în acest sens.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

foarte atent
23.07.2019, 20:29:25

e bine...e foarte bine! ...pentru Putin, ca trebuie sa bage mai putin bani pentru rusificare !!

UnRoman
24.07.2019, 08:43:04

incurajator acest guvern e la inceput - sper sa se mentina pe linia Europeana si aproape de Romania si sa vedem progrese bune pentru Moldova

Modifică Setările